Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Loška dolina (foto: občina Loška dolina)
Loška dolina

Tu je naš dom: Loška dolina

| 21.03.2017, 14:45

Danes smo na obisku v občini, v kateri je tudi Babno polje - slovenska Sibirija, najhladnejši naseljeni kraj v Sloveniji. Najnižja (neuradno) izmerjena temperatura je –39,6 °C iz leta 1929, uradno je najnižja izmerjena temperatura –36,4 °C leta 1968. Hladno je bilo tudi 1. marca 2005, ko je bilo v spodnjem, nižjem delu polja neuradno izmerjenih –36,0 °C. Kako se imajo danes, pa boste slišali v dopoldnevu.

Loška dolina je z vseh strani zaprta kraška globel s precej ravnim, deloma poplavnim dnom, ki ga obdajajo višje kraške planote od Blok in Racne gore na severu in vzhodu do mogočnega Notranjskega Snežnika (1796m) na jugi in zahodu. Snežnik je ne le najvišji, temveč tudi najmarkantnejši vrh v gorskem obodu Loškega polja. Še dolgo v pomlad, ko vse više zelenijo bukovi gozdovi, se v soncu blešči zasneženi vrh. Mnogi ga imenujejo kar Loški Snežnik, po njem pa so v minulem stoletju označevali Loško dolino kot Snežniško dolino.

Naša ekipa, Izidor Šček, Jure Sešek in Urša Sešek, pa si bolj kot mraza nadeja prijaznih ljudi. Gostil nas bo župan Janez Komidar, ki daje prednost ljudem in ne politiki. Z nami bo direktor Javnega zavoda Snežnik Zdenko Truden, Janja Urbiha bo predstavila turizem v Loški dolini, Milena Ožbolt pa kulturo. Gospod Miha Mlakar ima zanimivo dejavnost - turiste popelje na lov na medvede. A ne s strelnim orožjem, temveč s fotoaparatom.

V Loški dolini bo zanimivo, vabljeni k poslušanju našega programa v torek, 21. marca - na prvi pomladanski dan.

9.30 župan Janez Komidar

Župan je uvodoma predstavil lego Loške doline, ki leži na jugovzhodnem delu Slovenije in je umeščena med Cerkniškim jezerom in Gorskim Kotarjem, na Loškem polju – idiličnem polju, ki pa ga občasno preplavi voda. Župan je poudaril, da ljudje tu znajo gospodariti in obenem živeti skromno in spoštljivo do narave, obenem pa je izrazil skrb, ker mladi odhajajo v mesta, kajti delovnih mest je tu žal premalo.

Župan Janez Komidar
Župan Janez Komidar © Izidor Šček

9.50 Zdenko Truden, direktor Javnega zavoda Snežnika

Zavod je bil ustanovljen leta 2007, z namenom upravljanja z gradom Snežnik in grajskega vrta, vendar do tega zaenkrat še ni prišlo, tako zdaj zavod skrbi za najrazličnejše prireditve. Zdenko Truden je poudaril veliko število cerkva, ki se nahajajo na območju Loške doline in sicer je tu kar 22 cerkva in 3 kapele, Naš sogovornik je posebej izpostavil tri: cerkev Sv. Križa na Križni gori, cerkev Marije Vnebovzete ter cerkev Sv. Jedrt v Nadlesku. V občini je zrasel tudi medgeneracijski center – ki danes gosti tudi radijsko ekipo in ki združuje starejše in mlajše, prostovoljce in je tako pravzaprav duša Loške doline.

10.40 Janja Urbiha, turistična vodnica

Loška dolina obiskovalcem marsikaj ponuja: lepo ohranjen grad Snežnik – lovski dvorec, v katerem je tudi lepo ohranjena oprema, grajski park, ki si ga boste od aprila dalje v nedeljskih popoldnevih lahko ogledali s strokovnim vodstvom – pri tem bo možnost tudi ogleda okoliških vasi: Kozarišč in Šmarate. Loška dolina leži v največjem strnjenem gozdu v srednji Evropi in v gozdovih najdete tudi pester živalski svet: medvede, rise, volkove, polhe in celo človeško ribico, ki nakazuje, da je blizu kraški svet, pri čemer je sogovornica izpostavila Križno jamo. Povedale je, da jim voda velikokrat zagode s poplavami, ki pa jih prebivalci jemljejo kot samoumevne. V Loški dolini je tudi veliko možnosti za sprehode in pohode, tudi za kolesarjenje in ježo.

Turistična vodička Janja Urbiha
Turistična vodička Janja Urbiha © Izidor Šček

12.40 Milena Ožbolt

Sogovornica je v prelepo zvenečem narečju predstavila nekaj kulturnih dejstev. Kot prvi mejnik je omenila 15. stoletje, ko so Ložani premagali Turke in so tako dobili mestne pravice, ki je marsikoga privabil v Loško dolino. Omenila je, da je bila v 18. stoletju njihova Križna gora zelo obiskan romarski kraj. V Ložu se je 3. decembra 1867 rodil pisatelj Fran Milčinski, ki ga naša sogovornica zaradi njegovega humorja (Butalci) in sočutja, ki ga je v svojih delih (Ptički brez gnezda) popisoval, imenuje genij. Ob koncu pogovora je naša sogovornica povedala tudi pravljico o zmaju, ki pripoveduje o nastanku okoliških hribov.

13.30 Jure Kordiš

O sobivanju z medvedom pove, da se je enostavno naučil živeti z njim; prvič ga je videl, ko je bil star 7 let, odtlej ga vsako leto vidi nekajkrat. Poudarja, da so medvedi plašne živali, je pa treba biti pazljiv spomladi, ko se iz zimskega spanja zbudi medvedka, ki je lačna in, ki tudi skrbno varuje svoje mladiče. Na turistični kmetiji, ki jo vodi, pokaže, kako je sobivati s prostoživečimi živalmi, pripravljeno ima tudi učno pot, kjer predstavi zanimivosti in etnološke posebnosti okolice. Medtem ko Slovenci večinoma pridejo na enodnevni izlet, se za večdnevno bivanje pri našem sogovorniku odločajo tujci, ki jih tudi pogosti z doma pridelano hrano.

13.40 Nataša Poje, poslovodkinja Mercatorja v Starem trgu

V pogovoru je povedala, da veliko stvari pečejo v trgovini, zato v poslovalnici tudi prijetno diši po sveže pečenih dobrotah. Poudarila je, da prebivalci veliko kupujejo pri njih in pohvalila kolektiv sodelavk, ki vse prihajajo iz bližnjih krajev in se med seboj dobro razumejo.

13.50 Janez Žnidaršič, predsednik Čebelarskega društva Loška dolina

65 članov združuje društvo: od mladih krožkarjev na Osnovni šoli Janeza Hribarja do starejših članov (najstarejši ima 85 let). Čebelja paša je običajno skromna, zaradi intenzivnega kmetijstva je tako zelo upadla pridelava cvetličnega medu, največ pridelajo gozdnega medu, lani pa so po desetih letih suše, znova imeli tudi hojev med. Čebelarsko društvo je tudi povezano z Mercatorjem in sicer so lani zmagali v akciji Delamo dobro. Prejeli so nagrado v vrednosti 1.000 evrov, ki so jo porabili za promocijo čebelarstva v Loški dolini.

 

 

 

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...