Ljubljana, ponedeljek, 18. junij 2018, 22:56

Dobovšek za Radio Ognjišče kritično o korupciji v državi in o prodaji NLB

dr. Bojan Dobovšek v Pogovoru o, foto © ARO
dr. Bojan Dobovšek
Foto © ARO

Predstavniki uprave NLB in Slovenskega državnega holdinga (SDH) so ta teden začeli prve predstavitve vlagateljem v sklopu prodaje treh četrtin največje slovenske banke po metodi javne prodaje delnic. Obiskali naj bi London, New York in Boston. Vodja nepovezanih poslancev in strokovnjak s področja korupcije Bojan Dobovšek je za "Pogovor o" na Radiu Ognjišče kritično ocenil te obiske, saj po njegovem kot taki nimajo nobene koristi. Komentiral je tudi ostale s korupcijo povezane primere.

Prva dama SDH Lidia Glavina v pogovoru za Delo odhoda na t. i. road-showe ni želela komentirati. Dejala je le, da se SDH ukvarja z vsemi pripravljalnimi aktivnostmi, da lahko začne prodajati NLB. Poslanec Dobovšek je do njenih namer zelo kritičen, saj po njegovem nima niti pravih strokovnih kompetenc. "Imeti moraš deset let izkušenj na vodstvenih pozicijah. Ona ni predložila, kakšna podjetja je vodila, koliko ljudi je bilo v teh podjetjih zaposlenih, kakšna je bila bilanca teh podjetij v času njenega upravljanja, ali je dobra menedžerka ali ne."

V zvezi z NLB je Glavina povedala, da za zdaj še ne gre za uradne postopke. Uradno se bodo začeli, ko bo objavljena namera za javno prodajo delnic. Tej bo sledila objava prospekta z razponom cene za delnico te banke. Poslanec Dobovšek trdi, da gre za zgrešeni koncept prodaje NLB. "Le strateški kupec bo lahko usmerjal delo in bo tudi preveril, kaj se je dogajalo v preteklosti, kakšni so bili ti slabi krediti. Če imamo razpršeno lastništvo, ne bo nihče gledal, kaj je bilo s slabimi krediti in kako povrniti del tega denarja nazaj, da bo banka delovala bolje. Kdo bodo torej kupci v tem primeru? Skladi? Kaj je interes sklada, da čim ceneje kupi in hitro čim dražje proda. Lastnik tako zopet ne bo šel razčiščevat, kaj se v tej banki dogaja in kdo jo vodi, samo da bo čim bolje prodal. Prav tako ne vemo, kdo stoji za skladom. Lahko so v skladu skriti isti kupci, ki so pripeljali do bančne luknje. Vse skupaj je zelo netransparentno, seveda od te vlade nismo mogli pričakovati drugega," je prodajo NLB kritično ocenil Dobovšek, ki je tudi ustanovitelj civilno-družbene pobude Zavoda Dobra država. O ceni je še dodal, da bolj kot se bliža rok za prodajo, težje bomo NLB prodali po nižji ceni.

Spomnimo, da je država samo ob zadnji sanaciji decembra 2013 vložila 1,55 milijarde evrov, zanjo pa naj bi dobili le slabo milijardo.

Vabljeni k poslušanju Pogovora o.


Ne spreglejte: