Ljubljana, petek, 28. april 2017, 17:54

Podprimo inovacijo slovenskih dijakov na Kickstarterju

Dijaki srednje šole za strojništvo in gimnazije iz Škofje Loke so v sredini marca zagnali projekt na platformi Kickstarter in predstavili WOCH lesen brezžični polnilec za telefon. Avtorju in osnovnemu vodji Anžetu Kozjeku sta se pridružila Žan Kramar in Andrej Mohorič.


Svetovalnica: Več informacij ima zaposlitveni oglas, bolj je verodostojen

V tokratni Svetovalnici smo se seznanili, kako lahko delodajalci z zaposlitvenim oglasom pritegnejo prave kadre. Med iskalci zaposlitve se sicer znajdejo tudi neustrezni kandidati, kar pa je lahko posledica nejasnih pričakovanj v oglasu. Kako pravilno napisati pravega, je svetovala Saša Boštjančič, ki prihaja iz portala mojazaposlitev.si.


Knjiga nas vključuje in aktivira

Pred svetovnim dnevom knjige bo v Sloveniji in zamejstvu, v petek 21. aprila, že četrto leto zapored Noč knjige. Mednarodni dogodek, ki knjigi in branju namenja osrednje mesto v povezovanju družbe, nagovarja vse generacije bralcev. Na prav posebno noč, ko knjiga pokaže svojo moč, bo letos v stoštiridesetih krajih po Sloveniji kar štiristo prireditev.


15. Olimpijada katoliških študentskih domov, letos tudi za sirote iz Vareša

V športni dvorani Osnovne šole Alojzija Šuštarja v Zavodu sv. Stanislava se bodo nocoj zbrali študentje in študentke iz devetih katoliških študentskih domov iz Kopra, Maribora in Ljubljane. Olimpijada katoliških študentskih domov je športno družabni dogodek, na katerem je priložnost za športno tekmovanje kot tudi za druženje študentov, ki domujejo v različnih katoliških študentskih domovih, srečujejo pa se tudi v Stični, na Kaprijah, oratorijih in drugod.


Zadružništvo: sistem, ki je preživel 145 let

V oddaji Pogovor o smo tokrat govorili o zadružništvu v Sloveniji. Mineva namreč 145 let od tovrstnega organiziranja kmetov, kar je že lepa doba. Na svetu je več kot 2,6 milijona zadrug, ki združujejo več kot eno milijardo članov, po nekaterih ocenah naj bi zaposlovale 250 milijonov ljudi, 300 največjih zadrug skupaj ustvari 2,2 trilijona dolarjev prometa. Zadružna zveza Slovenije, ki je krovna organizacija slovenskih kmetijskih, gozdarskih in ribiških zadrug, povezuje pa 73 zadrug, po navedbah predsednika Petra Vriska »obrne« približno milijardo evrov letno. Njena zgodovina še ni tako dolga, ustanovljena je bila 1972.


Svetovalnica: Bolj kot na ceno sončne elektrarne glejte na kvaliteto

Posebno pozornost smo v tokratni Svetovalnici zopet namenili energetski obnovi stavb in subvenciji Eko sklada za sončne elektrarne. Strokovnjak Franc Kalan je odgovarjal na številna vprašanja poslušalk in poslušalcev.


Svetovalnica: Jeans je na pogrebu neprimerno oblačilo

Svetovalnica je bila danes obarvana z bontonom. Tudi tokrat je bilo največ vprašanj povezanih s pogrebom, zanimivo pa je bilo tudi vprašanje, ali sme vegetarijanec na povabljenih dogodkih prositi za obrok brez mesa. Z nami je bila strokovnjakinja za kulturo vedenja Bojana Košnik.


Kenotafi akademskega slikarja Bartolja na ogled v Dolenčevi galeriji Kliničnega centra

V Dolenčevi galeriji Kliničnega centra so v sklopu prireditev bolniške župnije odprli razstavo del akademskega slikarja in voditelja na Radiu Ognjišče Jožeta Bartolja. Z najnovejšim ciklom slik se je slikar na umetniški način poklonil sorodnikom in prijateljem, znanim in poznanim ljudem, ki so se poslovili v večnost v zadnjih letih.


JRS za spremembo anti-begunskega vzdušja

V Evropi se širi anti-begunsko vzdušje. Zato Jezuitsko združenje za begunce JRS po različnih državah želi predstaviti drugačno, boljšo, lepšo podobo beguncev na mnogotere načine.


Dr. Julka Nežič: Bogoslužje je gledanje s srcem

Na veliko soboto smo v oddajo Naš gost povabili dr. Julko Nežič, doktorico teologije, ki je diplomirala iz liturgike. Vrsto let je bila asistentka na teološki fakulteti Maribor, pozneje pa višja predavateljica nauka o zakramentih na Katehetsko pastoralni šoli. Je avtorica več drobnih knjig s področja liturgije in pastorale.


Novejše novice | Starejše novice