Ljubljana, četrtek, 17. avgust 2017, 09:39

V pričakovanju preureditve župnij v škofiji Koper

Prvega januarja 2018 bo stopil v veljavo odlok o preureditvi župnij v Škofiji Koper. Ta ima trenutno 193 župnij, po novem pa jih bo imela le 100. V pripravi na ta korenit poseg v upravno preureditev škofije, smo v zadnji oddaji „Pogovor o“ gostili koprskega ordinarija škofa Jurija Bizjaka, ki uresničuje to, kar so načrtovali zadnjih dvajset let.


Izšlo je avgustovsko Ognjišče

Mesec avgust je počitniški in če razmišljate, katero knjigo vzeti s seboj na oddih, vam nekaj zanimivih naslovov predlagajo pri Ognjišču, bogata in zanimiva je tudi vsebina avgustovske številke, ki smo jo predstavili z odgovornim urednikom Božom Rustjo.


Nekoč zdrava kmečka pamet, danes življenjska filozofija brez odpadkov

Ker živimo v svetu, ki pridela vse več odpadkov, je preprečevanje njihovega nastajanja naše najprimernejše darilo Zemlji, poudarjajo v društvu Ekologi brez meja. Da je mogoče spremeniti nekatere navade, trdijo vsi, ki so se odločili za življenjski slog brez odpadkov.


44. srečanje Prijateljev in poslušalcev bo v Lükarski deželi

20. avgusta se bomo zbrali v Lükarski deželi. Že 44. srečanje PRO bo povezano s tradicionalnim "Lükarskim praznikom" oziroma "Praznikom čebule" v Dornavi. Srečanje bomo začeli s sveto mašo v župnijski cerkvi Marijnega obiskanja na Polenšaku ter nadaljevali v Dornavi, kjer se bomo pridružili etnografski prireditvi, katere namen je ohraniti tradicijo pridelave čebule in starih ljudskih običajev, ki so gojenje te kulture spremljali.


VIDEO: Neverjetno, kje vse žanjejo pšenico!

Letošnja žetev se zaključuje, še zadnje njive bodo v našem hribovitem svetu, ponekod tudi še "na roko" ali "po starem" s snopovezalkami poželi v prihodnjem tednu. Žetev je bila vedno praznik in po nekaterih naših krajih to še upoštevajo in se pridelka zlatega zrnja znajo veseliti. Končana žetev je praznik povsod po svetu, pa smo lahko slišali v današnji nedeljski kmetijski oddaji, ko smo spoznavali utrip kmetijstva v Romuniji.


Kultura se začne s kulturo srca

Profesorica Berta Golob letos dopolnjuje 85. let bogatega življenja. Poznamo jo kot učiteljico slovenskega jezika, lektorico, pesnico, pisateljico, napisala pa je tudi veliko spremnih besed mnogim knjigam na pot.


Svetovalnica: Naj kuhinja postane naš izziv

V tokratni Svetovalnici smo gostili avtorico več člankov in knjig o prehrani, nutricionistko Mojco Komen. Poudarek smo dali konzerviranju hrane, zato je bilo v oddaji slišati mnogo nasvetov o pripravi sadja in zelenjave za ozimnico.


Ste za nov izziv?

Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov je podpisalo pogodbo o izvajanju programa MEPI. To je mednarodno priznanje za mlade, mednarodni program socialnega razvoja, ki vključuje mlade med štirinajstim in petindvajsetim letom starosti. Spodbuja k večji odgovornosti za lasten osebnostni in poklicni razvoj. Skavti so tako postali prva članska organizacija pri nas, ki je v svoje programe vključila tudi MEPI kot eno od možnosti osebnostnega napredovanja.


Intervju: Človek tega tisočletja bo religiozen, ali pa ga ne bo...

V tokratni številki revije za prijatelje Radia Ognjišče bomo predstavili našega novega odgovornega urednika Tadeja Sadarja. No, „novega“ vzemite malo z rezervo, saj je Tadej na radiu že od vsega začetka, od leta 1994, res pa je, da je nova funkcija odgovornega urednika. Do zdaj jo je opravljal msgr. Franci Trstenjak, ki še naprej ostaja glavni urednik.


Kruhu dajemo novo priložnost

Brodka žgana pijača je prva tovrstna žgana pijača na svetu, ki je narejena (destilirana) iz presežka kruha (kruha, ki se neprodan zvečer vrača iz trgovin). Brodka je visokokakovostna, inovativna žgana pijača milega okusa, inovativno delo mladega Martina Kržiča.


Novejše novice | Starejše novice