Ljubljana, sobota, 25. marec 2017, 05:01

Tudi ekološka žita potrebujejo dognojevanje!

Strokovnjaki pravijo, da je glede na vremenske razmere in stanje sedaj skrajni čas, da se odpravimo na njive in dobro pregledamo posevke ozimin. Ocenimo lahko njihovo prezimitev, sklop in kakšen je vznik plevelov. Glede na oceno stanja pa se nato odločimo za potrebne ukrepe. Več o nadaljnjih ukrepih pa je v današnjih minutah za kmetijstvo in podeželje svetovala mag. Martina Gomzi, specialistka za ekološko kmetovanje na Kmetijsko gozdarskem zavodu Maribor.


Tu je naš dom: Loška dolina

Danes smo na obisku v občini, v kateri je tudi Babno polje - slovenska Sibirija, najhladnejši naseljeni kraj v Sloveniji. Najnižja (neuradno) izmerjena temperatura je –39,6 °C iz leta 1929, uradno je najnižja izmerjena temperatura –36,4 °C leta 1968. Hladno je bilo tudi 1. marca 2005, ko je bilo v spodnjem, nižjem delu polja neuradno izmerjenih –36,0 °C. Kako se imajo danes, pa boste slišali v dopoldnevu.


Naš gost prof. Bogomil Jakopič

V oddaji Naš gost je bil z nami slavist, pedagog in surdopedagog Bogomil Jakopič (1932). V pogovoru nam je razkril od kod izhaja njihov rod in koliko so v sorodu z najbolj znanim Jakopičem, slikarjem Rihardom. Jakopiči so sicer stara ljubljanska družina, ki si je domovanje sprva uredila za Bežigradom.


Svetovalnica: Za poklicno odločitev naj si učenci in dijaki vzamejo dovolj časa

Karierno svetovanje učencem in dijakom je bila tokratna tema Svetovalnice. Kam naprej, kako svetovati, kako prepoznati kaj je najbolj prav, je svetovala Nataša Hanuna z Zavoda sv. Stanislava, ki vodi projekt Popestrimo šolo.


Svetovalnica: Pri obnovah starejših stavb naj sodelujejo strokovnjaki

Tokratno Svetovalnico smo posvetili obnovi starejših stavb. Na vprašanja ali ima to sploh smisel in kako pomembno je ohranjanje kulturne dediščine, je v oddaji odgovarjala arhitekta dr. Živa Deu.


15 let Jezuitskega združenja za begunce SLO

Na današnji praznik svetega Jožefa leta 2002 je v Sloveniji začelo delovati Jezuitsko združenje za begunce JRS v Sloveniji. Ob obletnici je za mesečno oddajo Gradimo odprto družbo, ki jo JRS pripravlja, spregovoril jezuitski provincial p. Ivan Bresciani. Naglasil je velik pomen združenja pri skrbi za pereči problem beguncev v Evropi.


Radijski misijon tokrat v duhu karizme Vincencija Pavelskega

V cvetnem tednu, v dneh od 2. do 8. aprila bo radijski misijon, ki ga bodo letos vodili lazaristi. Misijon bo potekal pod geslom: „Poslal me je, da oznanim blagovest ubogim“. Na Radiu Ognjišče smo to obliko duhovne poglobitve uvedli leta 2006 in je zdaj stalnica našega vsakoletnega programa v postnem času.


VIDEO: Jezus je zvezda – odprimo mu srce

Matevž Mehle je mlad duhovnik, ki službuje na Jesenicah in v župniji Sv. Križ. Z njim smo se za oddaji Mladoskop in A štekaš pogovarjali o postu, o privlačnosti posta za mlade in o možnih poteh, po katerih si lahko delimo Jezusa.


Dobovšek za Radio Ognjišče kritično o korupciji v državi in o prodaji NLB

Predstavniki uprave NLB in Slovenskega državnega holdinga (SDH) so ta teden začeli prve predstavitve vlagateljem v sklopu prodaje treh četrtin največje slovenske banke po metodi javne prodaje delnic. Obiskali naj bi London, New York in Boston. Vodja nepovezanih poslancev in strokovnjak s področja korupcije Bojan Dobovšek je za "Pogovor o" na Radiu Ognjišče kritično ocenil te obiske, saj po njegovem kot taki nimajo nobene koristi. Komentiral je tudi ostale s korupcijo povezane primere.


Svetovalnica: S preventivnim pregledom poskrbite za svoje zdravje

Specialistični preventivni pregledi so v razvitem svetu postali nekaj običajnega. Vedno več ljudi se namreč zaveda, da je za svoje zdravje potrebno poskrbeti še preden nastopijo znaki kakšne bolezni. O pomenu preventivnih pregledov je v tokratni Svetovalnici spregovoril specialist interne medicine in gastroenterologije dr. Rado Janša.


Novejše novice | Starejše novice