Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Svetovalnica: Nasveti sestre Nikoline

| 09.03.2017, 09:05 Rok Mihevc

Sestra Nikolina je v Svetovalnici odgovarjala na kuharska vprašanja naših poslušalk in poslušalcev. Poleg spodaj napisanih receptov in nasvetov je odgovarjala še na vprašanja, zakaj čokolada poka ob rezanju peciva, kako pripraviti kruh brez glutenske moke, skutine palačinke ter močnik.

Recept za rogljičke
Za rogljičke potrebujemo fino kvašeno testo. Kg moke, zvrhana žlička soli, kocka kvasa, aroma (npr. limonina lupina ali rum), 2-3 rumenjake, 3 žličke sladkorja, vanilijev sladkor, toplo mleko in nekaj maščobe za zabelit (margarina, olje), da bodo rogljički rahli in ne suhi. Mešamo, prilivamo, gnetemo in testo postane fino in mehko, približno tako rahlo kot za krofe. Ko vzhaja, ga razvaljamo, kot za potico in narežemo na trikotnike, ter dodamo nadev (marmelada, skutin, orehov ali makov nadev,...). Še malo pustimo vzhajati in namažemo z jajcem. Pečemo od 15 do 20 minut na 200 stopinj Celzija

Recept za krompirjeve krape
Skuhamo 30 dkg krompirja, odcedimo in takoj vročega še dobro stlačimo in zabelimo z maslom in žličko olivnega olja. Dodamo še rumenjak, dodamo 2 dkg kvasa, ki ga zdrobimo brez namakanja in ga raztopimo. Zamešamo še 20 dkg ostre moke in napravimo testo. Pustimo vzhajati, nato ga na dobro pomokani deski razvaljamo, na debelino 3-4mm in kot za flancate naredimo kvadratke.

Zakaj lignji ob pripravi postanejo gumijasti in trdi?
Dobro je, da lignje prvič zmrznemo. Ko jih odtajamo, jih povaljamo na moki in ocvremo. Ne smejo se prepočasi cvreti, maščoba mora biti dovolj vroča. Če se predolgo cvrejo, pa res postanejo trdi.

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...