Ljubljana, ponedeljek, 18. junij 2018, 22:59

Svetovalnica: Nasveti sestre Nikoline

0:00
0:00
Sestra Nikolina in voditelj Matjaž Merljak
Foto © ARO

Sestra Nikolina je v Svetovalnici odgovarjala na kuharska vprašanja naših poslušalk in poslušalcev. Poleg spodaj napisanih receptov in nasvetov je odgovarjala še na vprašanja, zakaj čokolada poka ob rezanju peciva, kako pripraviti kruh brez glutenske moke, skutine palačinke ter močnik.

Recept za rogljičke
Za rogljičke potrebujemo fino kvašeno testo. Kg moke, zvrhana žlička soli, kocka kvasa, aroma (npr. limonina lupina ali rum), 2-3 rumenjake, 3 žličke sladkorja, vanilijev sladkor, toplo mleko in nekaj maščobe za zabelit (margarina, olje), da bodo rogljički rahli in ne suhi. Mešamo, prilivamo, gnetemo in testo postane fino in mehko, približno tako rahlo kot za krofe. Ko vzhaja, ga razvaljamo, kot za potico in narežemo na trikotnike, ter dodamo nadev (marmelada, skutin, orehov ali makov nadev,...). Še malo pustimo vzhajati in namažemo z jajcem. Pečemo od 15 do 20 minut na 200 stopinj Celzija

Recept za krompirjeve krape
Skuhamo 30 dkg krompirja, odcedimo in takoj vročega še dobro stlačimo in zabelimo z maslom in žličko olivnega olja. Dodamo še rumenjak, dodamo 2 dkg kvasa, ki ga zdrobimo brez namakanja in ga raztopimo. Zamešamo še 20 dkg ostre moke in napravimo testo. Pustimo vzhajati, nato ga na dobro pomokani deski razvaljamo, na debelino 3-4mm in kot za flancate naredimo kvadratke.

Zakaj lignji ob pripravi postanejo gumijasti in trdi?
Dobro je, da lignje prvič zmrznemo. Ko jih odtajamo, jih povaljamo na moki in ocvremo. Ne smejo se prepočasi cvreti, maščoba mora biti dovolj vroča. Če se predolgo cvrejo, pa res postanejo trdi.


Ne spreglejte: