Ljubljana, nedelja, 26. maj 2019, 11:26

Petkov večer z Vokalno skupino Jazzva

Jazzva v Petkovem večeru, foto © ARO
Jazzva v studiu Radia Ognjišče
Foto © ARO

V »Petkovem večeru« nam je sedem odličnih vokalistov postreglo s svežo, osvežilno, zelo aromatično in po posebnem receptu pripravljeno glasbo, skuhano v posodi z 10-letno patino – z nami je bila Vokalna skupina Jazzva.

A cappela je glasbena zvrst, ki vedno bolj preplavlja in navdušuje tudi slovensko poslušalstvo. Gre za glasbo, v kateri je edini inštrument glas, spogleduje pa se z mnogimi žanri: popom, rokom, džezom in tudi z ljudskimi pesmimi. Jazzva je med tovrstnimi skupinami v desetih letih razvila svojstven zvok – harmonije, ki jih člani zasedbe obarvajo s svojimi glasovi, karakterji in igrivim pristopom. Mezosopranistka Jasna Žitnik, sopranistka Maša Simčič, altistka Anja Hrastovšek, basist Andrej Perdih, baritonist Klemen Dovjak, tenorist Jon Leskovec in beatboxer Tadej Pasar so ob pomoči svojega tonskega mojstra Jureta Matoza s prav posebnim žarom muzicirali v velikem studiu Radia Ognjišče ter navdušili tako poslušalce pred radijskimi sprejemniki kot studijsko občinstvo.

»Za nami je veliko let trdega dela, da lahko zdaj pokažemo natančno tisto, kar želimo, in v tem uživamo,« je povedala Jasna, ki zasedbo tudi glasbeno vodi. Jazzva se je dokazala na mnogih odrih in dosegla lepe uspehe na domačih in mednarodnih tekmovanjih. V začetku junija pevce čaka prestižno a cappela tekmovanje v finskem Tampereju, velik uspeh pa je že sama uvrstitev v finalni izbor.

Z Jazzvo pa se je leta 2007 rodila tudi »Popjazziada« - tradicionalni festival a cappella glasbe, ki poslušalcem vsako leto predstavi cvet tovrstnih slovenskih skupin. V desetletni zgodovini festivala se je na odru zvrstilo že več kot 20 domačih in nekaj tujih skupin. Na uspešno organizacijo tega a cappela ljubljanskega praznika so člani Jazzve še posebej ponosni.

Celotni oddaji »Petkov večer« lahko prisluhnete v našem radijskem arhivu.

Več fotografij na zidu na našem Facebooku.

Ne spreglejte: