Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc

Trgovina z ljudmi: zločin proti človeštvu

Cerkev po svetu | 04.04.2017, 07:40 Marta Jerebič

Na Dunaju se danes končuje dvodnevna 17. konferenca zavezništva proti trgovini z ljudmi, ki jo je pripravila organizacija Ovse, letos s poudarkom na otrocih. Kot vatikanski predstavnik se je udeležuje Michael Czerny iz Dikasterija za služenje celostnemu človeškemu razvoju, ki je med včerajšnjo sejo prebral tudi papeževo sporočilo. Frančišek je konferenco označil kot znamenje odločnosti, da se izkorenini enega od najbolj sramotnih pojavov sodobnega človeštva.

»Večina vernikov različnih ver in ljudje vseh prepričanj je pretresenih, celo ogorčenih, ko odkrijejo, da se trgovina z ljudmi pojavlja v vsaki državi in da predstavlja najbolj donosen posel na zemlji,« je zapisal papež. Gre za obliko suženjstva, zločin proti človeštvu, težko kršenje človekovih pravic in toliko bolj ga je treba obsoditi, ko gre za otroke. Sveti oče zato poziva k dvigu javne ozaveščenosti in boljši uskladitvi vladnih, pravnih in socialnih prizadevanj za rešitev na milijone otrok in tudi odraslih.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.