Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc

Maver po volitvah v Posarju: Volivci si na zahodu ne želijo koalicije socialdemokratov, zelenih in levice

| 27.03.2017, 14:47

Krščansko-demokratska unija nemške kanclerke Angele Merkel je na volitvah v zvezni deželi Posarje včeraj krepko premagala socialdemokrate.

Glede na začasne končne izide, je CDU osvojila skoraj 41 odstotkov glasov, SPD pa 29. Politični analitik in publicist Aleš Maver je v pogovoru za naš radio izrazil presenečenje nad izidom krščansko-demokratske unije ter dodal, da je izid največje presenečenje gotovo za Martina Schulza.

Volitve so pomembna napoved rezultatov parlamentarnih volitev na zvezni ravni letošnjo jesen. Čeprav so pred volitvami ankete kazale dokaj izenačeno sliko med CDU in SPD, pa je razlika na koncu precejšnja. SPD tako očitno ni uspelo unovčiti priljubljenosti njihovega kanclerskega kandidata Schulza, ki mu ankete kažejo, da bi lahko resno ogrozil primat Merklove.

"Očitno je volivce motivirala želja, da obdržijo zelo priljubljeno ministrsko predsednico Posarja in so množično glasovali predvsem zanjo. Socialdemokrati pa so celo eno odstotno točko izgubili. Za prihodnje volitve bo to gotovo določen psihološki učinek," je povedal Maver. Tretja največja stranka v deželnem parlamentu je postala Levica z 12,9 odstotka glasov. Skrajno desna Alternativna za Nemčijo je medtem zbrala 6,2 odstotka glasov, s čimer je Posarje postalo 11 zvezna dežela, v kateri je stranki uspelo preseči petodstotni prag za uvrstitev v parlament, a kljub temu Maver opozarja, da Alternativi za Nemčijo le ni uspel tak met, kot so to napovedovale ankete. "Zelo pomembno sporočilo teh volitev v Posarju je tudi to, da ni večine za socialdemokrate in levico, ki je do sedaj v deležem zboru celo obstajala. To je tudi neko sporočilo pred zveznimi volitvami. Torej, da si volivci očitno vsaj na zahodu ne želijo morebitne koalicije socialdemokratov, zelenih in levice."

Maver je še dejal, da vstop Schulza v politično tekmo stabilizira razmere v Nemčiji. "Za Merklovo in CDU včerajšnji dosežek ni samo prvi uspeh po zelo dolgem času, marveč je tudi razlog za olajšanje," pa je Naver zapisal za Časnik.si.

Super volilno leto v Nemčiji se bo sklenilo 24. septembra, ko bodo imeli zvezne parlamentarne volitve.

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.