Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

P. Cantalamesse: Sveti Duh nas uvaja v skrivnost Kristusove smrti

| 24.03.2017, 21:52

Papež Frančišek in njegovi sodelavci iz rimske kurije so na dan pred praznikom Gospodovega oznanjenja v kapeli Odrešenikove Matere prisluhnili tretji postni pridigi p. Raniera Cantalamesse.

Vodilo letošnjih meditacij papeškega pridigarja v postnem času so besede iz Prvega pisma Korinčanom: "Nihče ne more reči: 'Jezus je Gospod', razen v Svetem Duhu“ (1 Kor 12,3). Do sedaj je poskušal prikazati, kako nas Sveti Duh uvaja v "polno resnico“ o osebi Kristusa, ko nam ga daje spoznati kot "Gospoda“ in kot "pravega Boga od pravega Boga".

Tokrat je po poročanju Radia Vatikan p. Cantalamessa pozornost preusmeril na Kristusovo delovanje in se osredotočil na vprašanje, kako nas Sveti Duh uvaja v skrivnost Njegove smrti.

Najbolj aktualne stvari so tiste, ki so večne. To so tiste, ki se osebe dotikajo v najintimnejšem jedru njenega bivanja. Vseeno smo vedno v skušnjavi, da dajemo "nedavnemu" prednost pred "večnim". Toda kaj je lahko bolj pomembno in aktualno, kakor vedeti, če življenje ima smisel ali ne, če je smrt konec vsega ali, nasprotno, začetek resničnega življenja? In edini odgovor na te probleme po besedah p. Cantalamesse, je velikonočna skrivnost Kristusove smrti in vstajenja.

Globok pomen in odločilnost tega trenutka je treba iskati v tistem, kar je s svojo smrtjo Jezus prinesel v človeško stanje, bolj kot v tistem, kar je odstranil; iskati je treba v Božji ljubezni in ne v človekovem grehu: "Če Jezus trpi in umre nasilne smrti iz sovraštva, tega ne stori le, da bi namesto ljudi poplačal njihov neporavnljiv dolg; na križu umre, da bi bila trpljenje in smrt človeških bitij naseljena z ljubeznijo!“ Božja ljubezen ne more s čarobno paličico odstraniti tragične resničnosti zla in smrti, saj je človek svoboden. Ljubezen je prisiljena dopustiti, da trpljenje in smrt rečeta svoje. Pa vendar, ker je prodrla v smrt in jo napolnila s svojo božansko navzočnostjo, je sedaj ljubezen tista, ki reče zadnjo besedo, je dejal papeški pridigar.

Več: Radio Vatikan

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...