Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

London pretresen po terorističnem napadu

Svet | 23.03.2017, 15:08

London je pretreslo krvavo dejanje, ki ga oblasti obravnavajo kot terorizem. Odgovornost je prevzela Islamska država. Propagandna agencija, ki je povezana s to džihadistično organizacijo, je objavila, da je bil storilec njen vojak, ki je odgovoril na njene pozive k napadom. Včeraj je naprej med vožnjo z avtomobilom na Westminstrskem mostu zbijal pešce, nato je vdrl na območje parlamenta Velike Britanije. Tam je končal pod streli policistov. Umrli so še trije ljudje, več deset je ranjenih, nekateri se borijo za življenje. Pristojni nadaljujejo preiskavo, vlada kljub dogodku ni zvišala stopnje ogroženosti v državi.

Točno leto dni po terorističnih napadih v Bruslju je bila prizorišče krvavega dejanja še ena evropska prestolnica. Najprej ni bilo povsem jasno, kaj se je včeraj popoldne pravzaprav dogajalo v Londonu, prva poročila so omenjala incidenta, ki naj bi se zgodila skoraj istočasno. "Prečkal sem most. Kar naenkrat je ustavil avtobus in vsi so začeli kričati." "Umrl bom. To je bila moja prva misel, ko sem tako blizu slišal strele." "Zagledal sem žensko, ki je ležala v mlaki krvi. Poleg nje je bila še ena ženska, ranjena." Tako so pripovedovale pretresene priče.

Po opozorilih ljudem, naj se izogibajo bližini parlamenta, je vodja protiterorističnega oddelka britanske policije Mark Rowley javnosti predstavil prva znana dejstva. "Napad se je začel z vožnjo avtomobila po Westminstrskem mostu, ki je zbijal ljudi in številne ranil. Nato se je zaletel v bližino parlamenta, vsaj en moški, oborožen z nožem, je napad nadaljeval in poskušal vstopiti v parlament. Z žalostjo sporočam, da so umrli štirje ljudje, med njimi policist, ki je varoval parlament, ta številka prav tako vključuje napadalca."

Policist, ki ga je moški zabodel, je bil 48-letni Keith Palmer, član parlamentarne in diplomatske varnostne službe. "Bil je mož in oče. Ko se je odpravil na delo, je pričakoval, da se bo po koncu tudi srečno vrnil domov," je povedal Rowley. Hudo ranjenemu Palmerju je med prvimi prihitel na pomoč minister za Bližnji vzhod in Afriko Tobias Ellwood. Zatiskal mu je vbodne rane in mu nudil umetno dihanje vse do prihoda reševalcev, številni so prek družbenih omrežij njegovo ravnanje označili za junaško. Kljub naporom je policist podlegel poškodbam. Spominu nanj so se danes z minuto molka poklonili njegovi sodelavci pred sedežem metropolitanske policije.

Vseh žrtev pa so se prav tako z minuto molka spomnili v parlamentu, kjer so včeraj prekinili delo. Med umrlimi sta še ženska v 40-ih in moški v 50-ih letih. V bolnišnicah oskrbujejo 29 ranjenih, med njimi številne turiste, tudi tri otroke iz Francije. Med ranjenimi je ženska, ki se je terorističnemu napadu želela izogniti s skokom v Temzo.

Policisti izvajajo obsežno protiteroristično preiskavo v Londonu, Birminghamu, kjer naj bi moški najel avtomobil, in ostalih delih države. "Več sto policistov je bilo na delu vso noč," je pojasnil Rowley. Prijeli so osem ljudi, čeprav trenutno še velja, da je šlo za dejanje posameznika, ki ga je spodbudil islamski terorizem. Ugotovili so njegovo identiteto, a podrobnosti niso želeli deliti.

"Moški se je rodil v Veliki Britaniji, pred leti ga je preiskovala obveščevalna služba," je v današnjem nagovoru poslancem razkrila premierka Theresa May. Kot je dodala, za zdaj ni nikakršnih podatkov o nadaljnjih nevarnostih. Njena vlada se zato ni odločila za dvig stopnje ogroženosti, kar je Mayeva pojasnila že po včerajšnjem sestanku organa za odzivanje na krizne razmere. "Gremo naprej, nikoli se ne bomo vdali terorju in nikoli ne bomo dovolili, da bi nas delili glasovi sovraštva in zla," je bila jasna.

Svet, Evropska Unija
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...