Ljubljana, ponedeljek, 23. april 2018, 11:46

Incident na letališču v Franciji

Francoski predsednik Francois Hollande
Foto © Evropska komisija

Francoski predsednik Francois Hollande je po današnjem napadu na letališču Orly v Parizu ponovno potrdil odločenost Francije v boju proti terorizmu. Hkrati je pozdravil "pogum in učinkovitost policistov in vojakov spričo napada izjemno nevarnega posameznika". V državi bodo ohranili "najvišjo stopnjo pozornosti".

Moškega, ki je danes na letališču Orly napadel vojakinjo, je policija sumila povezav s skrajnim islamom in je pri njem že novembra 2015 izvedla hišno preiskavo, ki pa ni prinesla posebnih odkritij. Oblasti potrjujejo, da je bil poznan tako policiji kot obveščevalnim službam.

V tednu po terorističnih napadih v Parizu 13. novembra, v katerih je bilo ubitih 130 ljudi, so oblasti preiskale številna stanovanja, da bi našli morebitne skrajneže, pripravljene na nove napade. Uveljavitev izrednih razmer je omogočila opravljanje teh preiskav brez ustrezne sodne odločitve, pojasnjuje nemška tiskovna agencija dpa.

Med tovrstnimi osumljenci je bil tudi 39-letni moški, ki je danes napadel na Orlyju. Bil je stari znanec policije z več predhodnimi obsodbami, vključno s kaznivimi dejanji v povezavi z drogami in oboroženim ropom. Oblasti so pri njem sumile tudi na radikalizacijo, a kot piše Le Figaro, naj ne bi bil vključen na seznam tistih, ki naj bi zaradi radikalizacije predstavljali nevarnost.

Policija danes nadaljuje preiskavo njegovega ozadja, med drugim so privedli na zaslišanje njegovega očeta in brata. Poleg tega so preiskali njegov dom v severovzhodnem pariškem predmestju Garges-les-Gonesse, na večetničnem območju Seine-Saint-Denis, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Osumljenca je danes malo pred 7. uro v njegovem domačem predmestju ustavila policija, na katero je streljal in enega od policistov lažje ranil v glavo. S prizorišča je pobegnil in nato južneje, v predmestju Vitry-sur-Seine, približno 10 kilometrov od Orlyja, ukradel drug avto. Poleg tega naj bi vdrl v tamkajšnji bar in grozil prisotnim.

Le nekaj minut pozneje, okrog 8.30, je vstopil na južni terminal letališča, kjer je poskušal iztrgati puško iz rok vojakinje. Druga dva vojaka, ki sta bila z njo, sta streljala nanj in ga ubila.

Preiskavo je prevzel protiteroristični urad, kar pomeni, da oblasti sumijo, da je motiv za dejanje lahko terorizem.


Ne spreglejte: