Ljubljana, sobota, 23. junij 2018, 09:55

Evropska unija ostaja zavezana dogovoru s Turčijo o prebežnikih

Turška zastava
Foto © Helena Škrlec

Turčija je v zadnjih dneh večkrat zagrozila z odstopom od dogovora z Evropsko unijo o prebežnikih. V ozadju je spor Ankare z vladami več članic povezave, v katerih so odpovedali zborovanja pred turškim referendumom o ustavnih spremembah in prepovedali nastope turškim politikom. Ankara zato tudi ne preneha z obtožbami, da gre za nacistično in fašistično ravnanje, kar so številni politiki Evropske unije ostro obsodili.

Spomnimo. Turčija je prav pred pred slabim letom dni podpisala dogovor z Evropsko unijo, v katerem se je zavezala sprejeti vse prebežnike, ki prihajajo z njenega ozemlja na grške otoke. Povezava se je po drugi strani zavezala k preselitvi sirskih prosilcev za azil iz Turčije v svoje članice. Poleg tega je Bruselj Ankari namenil zajetno denarno pomoč in obljubil vizumsko liberalizacijo. A turške oblasti zdaj trdijo, da dogovor preučujejo, če Evropska unija ne bo izpolnila nekaterih pogojev, bi ga lahko enostransko odpovedale. "Naša stran ostaja zavezana uresničevanju dogovora s Turčijo. Kot smo v preteklosti že večkrat povedali, gre za vzajemno zaupanje in uresničevanje, pričakujemo, da bosta obe strani izpolnili svoje zaveze. To obema stranema prinaša tudi enake koristi, prav tako to koristi sirskim beguncem," je bil jasen tiskovni predstavnik Evropske komisije Margaritis Schinas.

Turčija se je v minulih tednih zapletla v diplomatske spore z Nizozemsko in Nemčijo, ker tamkajšnje oblasti turškim politikom niso dovolile nastopiti v nekaterih mestih na shodih v podporo turškemu referendumu o ustavnih spremembah. Ankara zato Amsterdam in Berlin zato primerja z nacizmom in s fašizmom. Potem ko so se na takšne obtožbe že kritično odzvali v Bruslju, sta to v skupnem sporočilu po telefonskem pogovoru storila še nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Francois Hollande. Strinjala sta se, da takšne primerjave in ostale žaljive izjave niso sprejemljive. Ob tem sta oba voditelja poudarila, da bi v svojih državah dovolila nastope turških politikov, ki so povezani s turškim referendumom, ki bo 19. aprila, a ob izpolnjenih točno določenih pogojih, kot so pravočasna in transparentna prijava ter strogo spoštovanje nemške oziroma francoske zakonodaje.


Ne spreglejte: