Ljubljana, sobota, 23. junij 2018, 09:55

Nizozemskim populistom ni uspelo na vrh, naslednja je Francija

Nizozemski premier Mark Rutte
Foto © Evropska komisija/Lieven Cremers

Nizozemci so na včerajšnjih parlamentarnih volitvah največ glasov namenili aktualnemu premierju Marku Rutteju in njegovi Ljudski stranki za svobodo in demokracijo. To je udarec za skrajni desničarski populizem, čigar predstavnik na Nizozemskem je Geert Wilders. Njegova Stranka za svobodo v parlamentu napoveduje trdo opozicijo. Najvišji predstavniki Evropske unije so Ruttejevo zmago pozdravili.

Volilna udeležba je bila nekaj manj kot 78-odstotna. Rutteju, ki bo kot kaže, še tretjič predsednik nizozemske vlade, so že čestitali predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, francoski predsednik Francois Hollande in nemška kanclerka Angela Merkel. Po Junckerjevih besedah gre za zmago proti skrajnežem in za Evropo. Nemški zunanji minister Sigmar Gabriel ob tem upa, da na skorajšnjih francoskih predsedniških volitvah prav tako ne bo slavila predstavnica populistov Le Penova.

Končnih uradnih izidov še ni, a po preštetih 95 odstotkih glasov je Ruttejeva stranka v 150-članskem parlamentu dobila 33 sedežev. »Danes je dan, ko je Nizozemska po brexitu in Donaldu Trumpu rekli konec populizmu,« je dejal Rutte potem, ko je bilo jasno, da je porazil Wildersa, nasprotnika priseljevanja in islama. »Takoj moram priznati poraz in čestitati premierju Rutterju, a se me ne bo tako hitro znebil. Imeli bomo več poslancev, 19 ali 20, in bomo trda opozicija vladi,« je dejal Wilders.

Največja poraženka volitev je socialdemokratska Stranka za delo, Ruttejeva dosedanja koalicijska partnerica, saj je s sedanjih 38 poslanskih sedežev padla na 9. Krščanski demokrati bodo dobili 19 sedežev, potem ko jih imajo zdaj 13, sredinska D66 pa je prav tako dobila 19 poslancev, medtem ko jih ima zdaj 12. Kot ocenjujejo poznavalci, bi lahko bilo sestavljanje vladajoče koalicije zelo težavno.

Volitve so potekale v senci diplomatskega spora s Turčijo, ki so ga včeraj še dodatno zaostrile izjave turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, da v Evropi divja fašizem. A kot je dejal Tusk, »kdor vidi fašizem v Rotterdamu, nima nobenega stika z realnostjo«, Juncker pa je Turčijo opozoril, da se oddaljuje od Evrope.


Ne spreglejte: