Ljubljana, sobota, 23. junij 2018, 09:55

Poljski škofje proti nedeljskemu odprtju trgovin

Poljska zastava
Foto © Wikipedia

Poljski katoliški škofje si želijo, da bi nakupovalna središča in trgovine ob nedeljah ostala zaprta. Kot poroča spletni portal tednika Družina, so pred dnevi pozvali parlament, naj potrdi pobudo sindikata Solidarnost o tem vprašanju.

To bi bilo v veliko pomoč 1,3 milijona ljudem, predvsem ženskam, ki morajo na Poljskem ob nedeljah delati v trgovinah, so zapisali škofje, ki obenem kot zgled za zaščito nedeljo navajajo države, kot so Nemčija, Avstrija, Švica, Francija, Velika Britanija in Norveška.

Škofje so prepričani, da bi nedeljsko zaprtje trgovin močno izboljšalo družinsko življenje in udejanjanje vere.

Zakonski osnutek sindikata predvideva odprtje trgovin in nakupovalnih središč le na sedem določenih nedelj v letu – med njimi sta tudi dve adventni nedelji.

Na Poljskem je nedelja priljubljen nakupovalni dan. Trgovine in nakupovalna središča so zaprti le na državne praznike, in še to šele od leta 2007. Iz prepovedi prodaje na praznične dni so izključene male živilske prodajalne, v katerih so zaposleni le lastniki.

Narodna vlada zagovarja prepoved nedeljskega nakupovanja, ne strinja pa se s predlogom ljudske pobude, da bi kršilce kaznovali s tudi do dvema letoma zapora.

Združenje nakupovalnih središč ljudsko pobudo odločno odklanja in svari, da bi prepoved nedeljskega obratovanja prinesla skoraj štiriodstotni upad prihodka, kar je več kot milijarda evrov. To bi pomenilo tudi izgubo okoli 20.000 delovnih mest.


Ne spreglejte: