Ljubljana, nedelja, 22. april 2018, 08:12

V Evropskem parlamentu tudi o Veliki Britaniji in obrambnih izdatkih

Evropski parlament
Foto © ARO

Predsednika Evropskega sveta in Evropske komisije Donald Tusk in Jean-Claude Juncker sta v Strasbourgu z evropskimi poslanci ocenjevala izide nedavnega vrha Evropske unije. Z njimi sta prav tako razpravljala o osnutku rimske deklaracije, ki jo bodo voditelji članic povezave sprejeli konec meseca v večnem mestu. Ob tem sta komentirala nekaj aktualnih zadev.

Tusk je tako poudaril, da Evropska unija Veliki Britaniji ob izstopu ne bo dovolila ustrahovanja. "Trditve, ki vse bolj dobivajo obliko groženj, da bi bil nikakršen dogovor z Evropsko unijo za Veliko Britanijo boljši kot slab dogovor, je treba nasloviti. Jasno naj povem, da bi bil scenarij brez dogovora slab za vse, še posebej za Veliko Britanijo, saj bi pustil ogromno nerešenih vprašanj." Tusk se je s temi besedami odzval na takšno stališče britanske premierke Therese May. Pojasnil je, da se Bruselj pozorno pripravlja na pogajanja z Londonom, ki se bodo začela po sprožitvi 50. člena lizbonske pogodbe o izstopu. Povezava po njegovih besedah želi konstruktiven in urejen ločitveni proces, ki bo dobra podlaga za nadaljnje odnose. Kot je dodal, si bo sam z vsemi močmi prizadeval, da Evropska unija in Velika Britanija ostaneta dobri prijateljici.

Juncker pa je v Evropskem parlamentu med drugim pozval h krepitvi obrambnih izdatkov v članicah povezave. Medtem ko ZDA in generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg že vseskozi pozivata države Evropske unije k povečanju obrambnih proračunov, so podobna jasna in glasna sporočila na strani vodstva ustanov povezave redka. A Juncker je bil danes v Strasbourgu jasen: "ZDA ima prav. Poskrbeti moramo za lastno varnost in povečati obrambne proračune. Donald Trump ni prvi ameriški predsednik, ki opozarja na to. To so poudarjali tudi George Bush, Bill Clinton in Barack Obama." Juncker je prav tako spomnil, da so se države povezave k temu tudi same zavezale. Dodal je še, da odločno nasprotuje omejeni opredelitvi obrambnega proračuna kot strogo vojaških izdatkov, saj je treba upoštevati tudi razvojno pomoč.


Ne spreglejte: