Ljubljana, nedelja, 22. april 2018, 08:17

Evropska unija ostro proti primerjavam svojih članic z nacizmom in s fašizmom

Zastava EU
Foto © priloznosti_eu

Volitve na Nizozemskem minevajo v senci diplomatskega spora s Turčijo. Sprožila ga je prepoved dejavnosti turških ministrov v Rotterdamu v povezavi z referendumom, na katerem naj bi turški predsednik Recep Tayyip Erdogan z ustavnimi spremembami utrdil svojo moč. Ta je Nizozemski zato očital fašizem, podobno je zaradi prepovedi zborovanj turške skupnosti že pred tem z nacisti ozmerjal Nemčijo. Takšno primerjavo sta ostro obsodila vodilna predstavnika dveh osrednjih ustanov Evropske unije.

Nemčija ima po mednarodnem pravu pravico turškim ministrom prepovedati vstop v državo. A vlada v Berlinu bi se po besedah vodje kabineta kanclerke Angele Merkel k temu ukrepu zatekla, ko bi izčrpala vse ostale možnosti. Nizozemska je pred dnevi storila prav to. Podporo ji je na zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu izrekel predsednik Evropskega sveta Donald Tusk. "Nizozemska je Evropa in danes želim reči tudi, da je Evropa Nizozemska, prostor svobode in demokracije. Rotterdam je mesto, ki so ga brutalno uničili nacisti in ima župana iz Maroka. Kdor vidi fašizem v Rotterdamu, nima nobenega stika z realnostjo."

Primerjave fašizma in nacizma ter sodobnih evropskih vlad, kot sta nizozemska in nemška, prav tako niso sprejemljive za predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja. "Kdor to počne, se oddaljuje od Evropske unije in se ne pripravlja za vstop vanjo. Ni Evropska unija tista, ki se želi pridružiti Turčiji. Turčija se želi pridružiti Evropski uniji."

Da Turčije ne vidi kot članice povezave, je medtem dal vedeti avstrijski zunanji minister Sebastian Kurz. V predlogih za stališče vlade na Dunaju v luči avstrijskega predsedovanja Evropski uniji v prvi polovici prihodnjega leta se je zavzel za neke vrste sosedsko pogodbo, saj so tesni in konstruktivni odnosi v interesu obeh.

"Turčija, ki evropskim državam grozi z vnovičnim odprtjem meja za migrante ter diplomatskimi in gospodarskimi sankcijami, ne more biti več partnerska država Evropske unije, niti na načelni ravni," je bil jasen predsednik SLS Marko Zidanšek. Voditelje povezave je pozval, naj Erdoganove grožnje evropski svobodi in odprtosti jemljejo z najvišjo stopnjo pozornosti in jih ne spregledajo. "Zahtevamo ničelno toleranco do Erdoganovih terorističnih groženj," je dodal Zidanšek.


Ne spreglejte: