Ljubljana, petek, 28. april 2017, 17:54

Vsiljene LGBT vsebine v knjigah in filmih

V zadnjih letih je vse več knjig, filmov in serij, v katerih imajo glavno ali pa vsaj stransko vlogo LGBT osebe oziroma vsebine. Tudi v velikem deležu sodobne mladinske in otroške literature so prisotni junaki z istospolno usmerjenostjo, ki imajo pozitivne vloge ‘kul’ stricev, frajerskih tet, sosedov ali prijateljev. Takšne vsiljene LGBT vsebine nas prepričujejo, da je teh oseb več, kot jih je v resnici. Raziskava je pokazala, da Američani predvsem zaradi njihove zastopanosti v popularni kulturi menijo, da jih je v ameriški družbi več kot petina, v resnici pa jih le nekaj odstotkov. O tem piše spletni portal Domovina.je.


Je danes res več mučencev kot v prvih stoletjih krščanstva?

Papež Frančišek bo jutri popoldne na pobudo skupnosti sv. Egidija obiskal cerkev sv. Bartolomeja v Rimu, kjer bo počastil mučence današnjega časa. Novico so objavili dan po terorističnem napadu na koptske kristjane v Egiptu. Po papeževih besedah je današnjih mučencev za Kristusa celo več kot pa v prvih letih krščanstva.


V Venezueli se nadaljujejo nasilne demonstracije, vlada po mnenju škofov izgubila legitimnost

Venezuelo že dva tedna pretresajo množični protesti pripadnikov opozicije proti vse bolj železni roki socialističnega predsednika Nicolasa Madura. Tudi na včerajšnjih demonstracijah so umrli trije ljudje. Prebivalcem Venezuele je dovolj pomanjkanja, zato zahtevajo volitve. Tamkajšnji škofje so pozvali k mirnim protestom, za vlado pa pravijo, da je izgubila svojo legitimnost, saj ne spoštuje državljanskih pravic.


Nova koroška deželna ustava tik pred sprejetjem

Potem, ko so včeraj na avstrijskem Koroškem dosegli dogovor o besedilu nove deželne ustave, danes o njej razpravlja pristojni odbor, 1. junija pa ga bo potrjeval deželni zbor v Celovcu. Kot so ugotovili predstavniki tamkajšnje koalicije, ustava prvič v zgodovini omenja slovensko narodno skupnost. Dodatek, da bi bila slovenščina nadaljnji deželni jezik, pa ni bil upoštevan.


Poljaki nočejo sprejeti beguncev. Škofje razočarani.

Samo štiri odstotke Poljakov je 'odločno pripravljenih' sprejeti begunce iz vojnih območij Bližnjega vzhoda. Pristojen za to področje pri poljski škofovski konferenci, msgr. Krzysztof Zadarko, je ob tem podatku globoko razočaran.


Britanski parlament potrdil razpis predčasnih volitev 8. junija

Britanski parlament je z veliko večino potrdil predlog premierke Therese May za razpis predčasnih splošnih volitev na Otoku 8. junija. Za predlog je glasovalo 522 poslancev, 13 jih je bilo proti, s čimer je bila podpora v 650-članskem parlamentu veliko večja od potrebne dvotretjinske večine.


Oče združene Evrope Konrad Adenauer je izhajal iz krščanskih korenin

Na današnji dan pred 50. leti je umrl prvi kancler Zvezne republike Nemčije Konrad Ádenauer. Bil je krščanski demokrat. Državo je vodil od leta 1949 do 1963. V tem času je dosegel od zaveznikov državno suverenost in vključitev v zahodni zavezniški sestav.


Papež letos ne bo obiskal Brazilije

Tiskovni urad Svetega sedeža je potrdil, da je papež Frančišek v pismu brazilskemu predsedniku odgovoril na njegovo povabilo k obisku, saj letos praznujejo 300 letnico svetišča v Aparecidi. Sveti oče je zapisal, da ne bo mogel odpotovati v Brazilijo, ker mu obveznosti tega ne dopuščajo.


Politični analitik: Trumpova strategija je, da nima stika s papežem.

Vatikan zaenkrat še ni prejel prošnje ameriškega predsednika Donalda Trumpa po srečanju s papežem Frančiškom. Trump se bo v Italiji mudil konec maja, ko bo na Siciliji potekal vrh G7. Analitiki zato že pišejo o razlogih, da se ne želi srečati s svetim očetom.


V Venezueli protesti proti Maduru, v Paragvaju Cartes ne bo več kandidiral

V Venezueli opozicija jutri pripravlja množične demonstracije proti predsedniku Nicolasu Maduru. Očita mu, da je državo pahnil v politično in gospodarsko krizo, zato zahteva predčasne volitve in obenem tudi izpustitev političnih zapornikov. Maduro je na ulice že poslal vojsko, ki mu je potrdila zvestobo. Pred kratkim je bilo nemirno tudi v Paragvaju. Tam je zavrelo po razkritju, da je senat na skrivaj potrdil ustavno dopolnilo, ki bi zdajšnjemu predsedniku države omogočilo nov mandat. Horacio Cartes je danes sporočil, da se ne bo potegoval zanj.


Novejše novice | Starejše novice