Ljubljana, petek, 23. junij 2017, 16:00

Nov incident na Otoku, kardinal Nichols za gradnjo razumevanja

Prestolnico Velike Britanije je znova pretresel incident. Zgodaj davi je na severu Londona v bližini mošeje in manjše molilnice v množico vernikov, ki so se vračali z večerne molitve, zapeljal kombi in ranil deset ljudi. Policija preiskuje, ali je z napadom povezana tudi smrt človeka, ki je že prej sedel na pločniku in prejemal prvo pomoč. Storilca je priprla. Tako na Otoku kot drugod se vrstijo obsodbe dejanja.


Cerkev v Iraku: Dejanja Islamske države proti kristjanom so genocid

Iraške varnostne sile so prožile napad za osvoboditev starega dela Mosula, ki je še v rokah Islamske države. Pred kratkim je dele drugega največjega iraškega mesta, od koder so bili skrajneži že pregnani, obiskal kaldejski katoliški patriarh Louis Sako. Prepričan je, da obnova domov in infrastrukture prinašata tudi veliko priložnost za izgradnjo miru in stabilnosti ter utrditev enotnosti.


Bruselj in London začela zgodovinska pogajanja o brexitu

Leto po odločitvi Velike Britanije za izstop iz Evropske unije sta strani sedli za pogajalsko mizo. Stališča Otoka v Bruslju zagovarja minister za brexit David Davis, sedemindvajseterico, ki ostaja v povezavi, zastopa Michel Barnier. Danes naj bi opredelila temeljna vprašanja in časovni okvir. Ob prihodu na prvi sestanek sta oba poudarila konstruktiven pristop.


Macronovo gibanje glede na vzporedne volitve z absolutno večino v parlamentu

Gibanje Naprej republika francoskega predsednika Emmanuela Macrona je glede na vzporedne volitve različnih inštitutov v parlamentu osvojilo absolutno večino. Njeni kandidati naj bi skupaj z zavezniško stranko MoDem zasedli med 355 in 425 sedežev v 577 članskem parlamentu. Udeležba je bila rekordno nizka, glede na prve ocene približno 43-odstotna.


V velikem gozdnem požaru na Portugalskem več deset mrtvih

V velikem gozdnem požaru v osrednjem delu Portugalske na območju občine Pedrogao Grande je umrlo najmanj 62 ljudi, več deset je ranjenih, med njimi tudi gasilci. Oblasti so nekatere evakuirale, ob tem pa poudarjajo, da se bo število žrtev najverjetneje še povečalo. Oblasi so razglasile tridnevno žalovanje, območje požara pa je obiskal predsednik države Marcelo Rebelo, ki se je srečal s prizadetimi in družinami žrtev. Približno 600 gasilcem je požar uspelo nekoliko omejiti.


Francozi na voliščih odločajo o sestavi parlamenta

V Franciji so se ob 8. uri odprla volišča, na katerih volivci v drugem krogu parlamentarnih volitev odločajo o sestavi 577-članskega parlamenta v mandatu predsednika Emmanuela Macrona. Glede na izide iz prvega kroga minulo nedeljo se njegovemu gibanju Naprej Francija obeta absolutna večina.


Papež Frančišek in kanclerka Merklova tudi o boju proti lakoti in revščini

V Vatikanu sta se danes srečala papež Frančišek in nemška kanclerka Angela Merkel. Slednja se je po poročanju Radia Vatikan srečala tudi z državnim tajnikom kardinalom Pietrom Parolinom in tajnikom za odnose z državami msgr. Paulom Richardom Gallagherjem.


V Veliki Britaniji jutri Dan za življenje

V Veliki Britaniji bodo jutri praznovali dan za življenje. Papež Frančišek je vernikom te dežele zaželel, da bi vsi, ki verujejo v Kristusa skupaj z ljudmi dobre volje pričevali za življenje ter tako prispevali h kulturi resnice in ljubezni.


Južni Sudan še vedno upa na papežev obisk ob primernih okoliščinah

Vatikan je nedavno sporočil, da papež letos ne bo obiskal Južnega Sudana. Frančišek je konec februarja ob obisku anglikanske cerkve Vseh svetnikov v Rimu povedal, da preučuje možnost obiska te afriške države skupaj z anglikanskim primasom Justinom Welbyjem. Predsednik sudanske in južnosudanske škofovske konference kljub temu upa, da bo papež državo lahko obiskal kmalu. V ta namen je prebivalstvo pozval k prizadevanju za mir in zagotavljanje okoliščin, ki bi omogočile, da bi obisk izpeljali v popolni varnosti.


Grčiji z julijem nov obrok pomoči

Grčija bo po včerajšnjem dogovoru evroskupine prejela novo finančno posojilo, tokrat v višini osem milijard evrov in pol. Finančni ministri območja evra so se na zasedanju v Luksemburgu še dogovorili, da bo obrok razdeljen na dve tranši. Skupno naj bi denar državi zadostoval do konca leta.


Novejše novice | Starejše novice