Ljubljana, sobota, 25. marec 2017, 04:58

V Evropskem parlamentu o prihodnosti povezave razpravljali njeni državljani

751 sedežev v plenarni dvorani Evropskega parlamenta v Bruslju so včeraj zasedli državljani Evropske unije. Pred praznovanjem njenega 60. rojstnega dne so predstavili in zagovarjali svoje ideje o skupni prihodnosti.


Ekumensko bogoslužje ob odprtju Božjega groba

V Jeruzalemu so danes ob sklepu obnovitvenih del Božjega groba obhajali ekumensko bogoslužje. Po 9 mesecih restavriranja, za katerega so se skupaj odločile katoliška, grško-pravoslavna in armenska Cerkev, bodo romarji lahko znova nemoteno obiskovali Jezusov grob.


AUDIO: Teorija spola brez znanstvene osnove

Dva velika ameriška strokovnjaka za duševno zdravje, dr. Lawrence Mayer in dr. Paul McHugh sta v najnovejši raziskavi dokazala, da je Teorija spola, ki trdi, da si človek lahko spol izbere sam, brez znanstvenih temeljev. Samo protislovje pa prihaja tudi iz ust zagovornikov teorije spola. Po eni strani zatrjujejo, da je homoseksualnost prirojena, nespremenljiva, fiksna, zakodirana, »born that way«, v isti sapi pa trdijo, da je tako kot spol, spolna usmerjenost fluidna, mnogovrstna, se pravi, predmet izbire in svobodne odločitve.


Pričakovale so duhovnika, prišel je papež

Papež je prejšnji torek nenapovedano obiskal sestre krščanske ljubezni sv. Ivane Antide Thouret v Rimu. Gre za redovnice, ki se navdihujejo v Vincencijevi duhovnosti, pomagajo revnim.


Benedikt XVI. bi moral delati nadure – toliko je povpraševanj po obiskih

Zaslužni papež Benedikt XVI., ki je v soboto praznoval god, 16. aprila pa bo star 90 let, je dobro, težave mu povzroča le hoja. Njegov osebni tajnik nadškof Georg Gänswein je za nemški program Radia Vatikan še povedal, da je upokojeni papež zadovoljen in povsem jasnih misli. »Bere, moli, posluša glasbo in sprejema obiske.«


Velika Britanija bo 29. marca začela uradni izstop iz EU

Britanska premierka Theresa May bo 29. marca sprožila 50. člen lizbonske pogodbe in s tem uradno začela postopek izstopa Velike Britanije iz Evropske unije.


Od pomivalca oken do kardinala

V 85. letu starosti je umrl nekdanji praški nadškof, kardinal Miloslav Vlk. Papež Frančišek je v sožalnem telegramu zagotovil svojo gorečo molitev k Bogu, da bi podelil večni mir temu »gorečemu in velikodušnemu pastirju«, ki je trpljenje bolezni »prenašal z vero in zaupanjem v Gospoda«. »Z občudovanjem se spominjam njegove trdne zvestobe Kristusu, kljub pomanjkanju in preganjanjih Cerkve, kakor tudi njegove rodovitne in raznovrstne apostolske dejavnosti, ki jo je gnala želja, da bi vsem pričeval o veselju evangelija, ko je pospeševal pristno in zvesto cerkveno prenovo in bil vedno poslušen navdihom Svetega Duha,« je zapisal papež Frančišek.


Incident na letališču v Franciji

Francoski predsednik Francois Hollande je po današnjem napadu na letališču Orly v Parizu ponovno potrdil odločenost Francije v boju proti terorizmu. Hkrati je pozdravil "pogum in učinkovitost policistov in vojakov spričo napada izjemno nevarnega posameznika". V državi bodo ohranili "najvišjo stopnjo pozornosti".


Lamia Adži Bašar o nasilju Islamske države, ki ima v ujetništvu še vedno več kot 3800 žensk in otrok

Na povabilo slovenskega predstavništva Evropskega parlamenta se na obisku v Sloveniji mudi lanskoletna prejemnica nagrade Sahárova za svobodo misli Lamia Adži Bašar. Na okrogli mizi v Hiši EU v Ljubljani je delila svojo zgodbo o nasilju skrajne Islamske države, katere žrtev je bila tudi sama. Potem, ko je uspela pobegniti, je želela postati »glas tistih, ki so brez glasu«. V ujetništvu Islamske države v Iraku in Siriji še vedno trpi več kot 3800 žensk in otrok, kar je po besedah ostalih sogovornikov na okrogli mizi nedopustno.


Evropska unija ostaja zavezana dogovoru s Turčijo o prebežnikih

Turčija je v zadnjih dneh večkrat zagrozila z odstopom od dogovora z Evropsko unijo o prebežnikih. V ozadju je spor Ankare z vladami več članic povezave, v katerih so odpovedali zborovanja pred turškim referendumom o ustavnih spremembah in prepovedali nastope turškim politikom. Ankara zato tudi ne preneha z obtožbami, da gre za nacistično in fašistično ravnanje, kar so številni politiki Evropske unije ostro obsodili.


Novejše novice | Starejše novice