Ljubljana, nedelja, 22. april 2018, 08:16

Volitve na Nizozemskem preizkus priljubljenosti skrajnih in populističnih strank

Geert Wilders
Foto © Wikipedia

Na Nizozemskem izbirajo nov parlament. Za vstop vanj se poteguje rekordnih 28 strank. Še včeraj je bila neodločena skoraj polovica od 13 milijonov volilnih upravičencev, v vodstvu sta bili najprej izenačeni Ljudska stranka za svobodo in demokracijo zdajšnjega premierja Marka Rutteja ter Stranka za svobodo Geerta Wildersa, a je nato zadnja javnomnenjska raziskava pokazala prednost prve. Že ob zaprtju volišč ob 21. uri bodo znani rezultati vzporednega glasovanja, kmalu zatem bodo sledili prvi začasni rezultati. Končni uradni rezultati bodo objavljeni 21. marca.

Po zadnji javnomnenjski raziskavi bi Ruttejeva stranka lahko dobila od 24 do 28 poslanskih mandatov, kar je bistveno manj od zdajšnjih 40. Stranka za svobodo naj bi dobila od 19 do 22 mandatov, trenutno jih ima 12. Najmanj po en poslanski mandat naj bi pripadal še ostalim 12 strankam. Tista, ki bo danes slavila, bo tako morala za sestavo vlade skleniti koalicijo. Vse večje stranke so že pred volitvami zavrnile kakršnokoli možnost za sodelovanje z Wildersom, ki je med drugim znan po kritičnih izjavah do islama in zavzemanju za izstop Nizozemske iz Evropske unije. "On je ekstremno oster, med drugim se zavzema za prepoved Korana. Zanimivo je, da je program njegove stranke dolg samo eno stran, glavna točka je deislamizacija Nizozemske. Menim, da so izjave o Evropski uniji bolj za lase privlečene," je za naš radio komentiral profesor ljubljanske fakultete za družbene vede Bogomil Ferfila. Kot je dodal, bo Wilders prav zaradi svojega obnašanja ostal v opoziciji. "Lahko pričakujemo vlado ostalih velikih strank. Tu so krščanski demokrati, tu je delavska stranka, tu so liberalci, centristi, morda zeleni. Vendar verjetno Wildersa v tej koaliciji ne bo."

Volitve na Nizozemskem veljajo za preizkus priljubljenosti skrajnih in populističnih strank pred volitvami v Franciji in Nemčiji. "To je največja nevarnost - da se z zmago Wildersa okrepi trend antievropeizma." Ferfila je ocenil, da je na prepihu predvsem francoska politična scena.


Ne spreglejte: