Ljubljana, ponedeljek, 28. maj 2018, 07:17

Ferfila: Nizozemsko-turški spor prinaša politične koristi vladajočim

0:00
0:00
dr. Bogomil Ferfila
Foto © vir: FDV

Odnosi med Nizozemsko in Turčijo so vse bolj zaostreni. Turčija je zaprla svoj zračni prostor za vse nizozemske diplomate, nizozemskemu veleposlaniku je prepovedala vrnitev v Ankaro, dokler uradni Amsterdam ne bo izpolnil turških zahtev o pripravi zborovanj pred referendumom o ustavnih spremembah. Zaradi omejevanj shodov pa so slabši tudi odnosi med Turčijo in Nemčijo. Slednja bi zaradi tega lahko imela težave z milijoni turških priseljencev.

Turčija naj bi z zaprtjem zračnega prostora za nizozemske diplomate in z izgonom veleposlanika odgovorila na ravnanje nizozemskih oblasti. Te so več turškim ministrom preprečile sodelovanje na zborovanjih pred referendumom o spremembi turške ustave, ki uvaja predsedniški sistem. »Turčija ima namen braniti svojo čast. Oškodovane bodo evropske države, najprej Nizozemska,« je dejal namestnik turškega premiera Numan Kurtulmus. Ob tem so v Turčiji zagrozili celo z morebitnim odprtjem kopenske migrantske poti.

Profesor s Fakultete za družbene vede dr. Bogomil Ferfila pravi, da ta spor koristi tako turškemu predsedniku Recepu Tayyipu Erdoganu pred referendumsko kampanjo kot akterjem na parlamentarnih volitvah na Nizozemskem. Sogovornik pojasnjuje, da spor pri ljudeh vzbuja strah. »Občutek ogroženosti izkoriščajo politični voditelji za povečevanje svoje politične podpore. Je pa to nevarno, saj lahko te stvari eskalirajo,« dodaja dr. Ferfila.

Ob tem opozarja na več milijonov Turkov, ki živijo v Nemčiji in bi lahko bili vir destabilizacije. Ta skupina je po njegovih besedah v povprečju slabše izobražena, težje zaposljiva, prav tako v večji meri goji nasilen odnos do žensk. Po raziskavah, ki jih omenja, večina kot svojo domovino dojema Turčijo. Dr. Ferfila pravi, da je na to vplivala tudi agresivna Erdoganova politika, ko je nastopal proti asimilaciji Turkov v Nemčiji.

Dr. Ferfila še meni, da bi Erdogan do referenduma lahko nekoliko žrtvoval »gospodarstvo za svoje politične cilje«, vendar bi prekinitev odnosov Turčije z Evropsko unijo pomenil udarec za turško gospodarstvo. To bi bilo po besedah sogovornika slabo za Erdogana, saj bi ga lahko odneslo celo z oblasti.

Volitve na Nizozemskem

Na Nizozemskem, kjer bodo jutri volili na parlamentarnih volitvah, sta v javnomnenjski poizvedbi izenačeni Ljudska stranka za svobodo in demokracijo premierja Marka Rutteja in skrajno desna Stranka za svobodo Geerta Wildersa. Obe naj bi dobili 24 sedežev v 150 članskem parlamentu, stranka, ki bo sestavljala vlado pa bo prisiljena v koalicijsko sodelovanje z več strankami.

 

 

 

 


Ne spreglejte: