Ljubljana, sobota, 27. maj 2017, 21:28

Pomlajeno predsedstvo Katoliške akcije

Katoliška akcija v krški škofiji je na nedavnem občnem zboru izvolila svoje predsedstvo, ki ga je potrdil tudi škof Alois Schwarz. Velikih sprememb ni, je pa prišlo do pomladitve.


Raziskovanje zamejstva in izseljenstva je pomembno

V Vili Podrožnik v Ljubljani je v ponedeljek, 8. maja 2017, potekala svečana razglasitev nagrajencev in podelitev nagrad Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu USZS ob zaključku že 15. nagradnega natečaja za diplomska, magistrska in doktorska dela s področja slovenskega izseljenstva in zamejstva.


Maj v Clevelandu

Stopili smo v prelepi mesec maj in kot vsako leto kronamo Majniško Kraljico, Mati Božjo. To kronanje je potekalo včeraj v cerkvi svetega Vida pod vodstvom učenk in učencev sobotne slovenske šole in pa članic Oltarnega društva.


81-letna tradicija prvomajskega romanja

V dvajset kilometrov oddaljeni Habsterick ob meji med Nemčijo in Francijo rojaki iz Freyming-Merlebacha romajo že več kot 80 let. Gre za zaobljubljeno romanje v Marijino svetišče, ki ga je uvedel župnik Grims. Letos so bili z njimi tudi rojaki iz Švice, poudarjeno je bilo tudi zbliževanje med različnimi etničnimi skupinami v Franciji.


Glasovi otrok ganejo vsako srce

Krščanska kulturna zveza iz Celovca vsako pomlad prireja srečanje otroških in mladinskih zborov, kjer se obiskovalci lahko prepričajo o raznolikem in bogato razvejanem delovanju mladih na pevskem področju. Prvo srečanje je bilo v Železni Kapli, drugo bo to nedeljo v bližini Hodiš.


Vdan Cerkvi in svojemu narodu

Na današnji dan pred 40-imi leti (3. maja leta 1977) je na Tešinji pri Št. Jakobu za vedno zaspal in odšel k svojemu Gospodu dr. Vinko Zwitter. Desetletja dolgo je bil steber in gonilna sila v političnem, gospodarskem in kulturnem življenju koroških Slovencev.


Velika noč v Franciji

Rojaki v Evropi se povezujejo med seboj znotraj držav, v katerih živijo in tudi meddržavno. Tako bodo rojaki iz Švice prišli na tradicionalno prvomajsko romanje k Božji Materi v Habsterdick.


Velika noč v Našem domu San Justo

Duhovna obnova, križev pot mladih, velikonočna akademija - to je zaznamovalo praznovanje največjega krščanskega praznika med rojaki v delu argentinske prestolnice Buenos Aires.


Velika noč v Sydneyju

Tradicija praznovanja velikonočnih praznikov se ohranja tudi daleč od doma, v daljni Avstraliji. Rojaki v Merrylandsu v Sydneyju so tudi v teh prazničnih dneh izkazali gostoljubje kristjanom iz Jezusove domovine, članom melkitske skupnosti v mestu, ki še gradi svojo cerkev. Pogovarjali smo se s p. Darkom Žnidaršičem OFM.


Velika noč v Montrealu

O pripravi na veliko noč in praznovanju tega največjega krščanskega praznika med rojaki v kanadskem Montrealu je poročilo pripravil župnik slovenske župnije sv. Vladimirja Franc Letonja CM.


Novejše novice | Starejše novice