Ljubljana, sreda, 20. junij 2018, 01:30

Dvigniti duha in okrepiti slovenstvo

Rojaki s Švedske so se ob binkoštnem prazniku letos že 45-ič zbrali pri sveti Brigiti Švedski v Vadsteni. Slovesno somaševanje je vodil nadškof Marjan Turnšek, ki je podelil zakrament svete birme trem mladim; spomnili so se 20. obletnice posaditve slovenske lipe.


Trojni praznik v Merrylandsu

Praznik Gospodovega vneboghoda, podelitev svete birme, blagoslov novih orgel in materinski dan – vse to so v nedeljo, 13. maja 2018, praznovali naši rojaki v Sydneyju. Poklicali smo p. Darka Žnidaršiča OFM.


SSK pripravil 10. vseslovensko konferenco zdravnikov

Svetovni slovenski kongres SSK je skupaj z Medicinsko fakulteto Univerze v Ljubljani in Slovenskim zdravniškim društvom pripravil 10. konferenco slovenskih zdravnikov iz sveta in Slovenije, ki danes in jutri poteka v Ljubljani.


V Lujanu obnovljena podoba Marije Pomagaj

Letošnje tradicionalno romanje rojakov iz Argentine na drugo majsko nedeljo v Lujan je bilo v znamenju 70. obletnice prihoda povojne emigracije. Romarsko sveto mašo je spremljala obnovljena podoba brezjanske Matere božje, piše na portalu tednika Svobodna Slovenija.


Predsednik SSO Bandelj pri nadškofu Zoretu

Na sedežu ljubljanske nadškofije sta se srečala Walter Banderlj, predsednik Sveta slovenskih organizacij SSO, ene od krovnih organizacij naše manjšine in msgr. Stanislav Zore, ljubljanski nadškof metropolit in predsednik Slovenske škofovske konference. Slednji je naglasil predlog, da bi Svet katoliških laikov povezaval tudi rojake v zamejstvu.


Marijin maj v Clevelandu

Mesec maj je posvečen naši nebeški Materi. "Spet kliče nas venčani maj", da se spomnimo naše nebeške Matere z raznimi pobožnostmi. Poseben večer je tudi predvečer njenega praznika, Marije Pomagaj, ko se Slovenci zberemo pri pobožnosti in se poklonimo Devici Mariji.


Ne slovenščini med prvim obhajilom v Špetru

Svet slovenskih organizacij SSO je obsodil dogajanje v Špetru v Beneški Sloveniji v Italiji, ko je bila ob prvem svetem obhajilu uporaba slovenskega jezika prepovedana.


Skozi čas preizkušenj

Mohorjeva Celovec, Krščanska kulturna zveza Celovec in Študijski center za narodno spravo Ljubljana pripravili okroglo mizo Povojna emigracija na Koroškem in njen doprinos h krepitvi narodne zavesti.


Podelili bodo nagrado Nadje Maganja

Na sedežu Društva slovenskih izobražencev v Peterlinovi dvorani v Trstu bodo drevi ob 20.30 podelili deveto Nagrado Nadje Maganja. Prejela jo bo Silvia Marangoni iz Skupnosti Svetega Egidija v Rimu.


V spomin Angeli Budja

V krogu svojih najdražjih na Švedskem je 16. aprila 2018 v 102. letu starosti za večno zaspala Angela Budja. Njena poslednja želja je bila, da bi bila pokopana ob možu na pokopališču pri Mali Nedelji. V domačo zemljo so jo položili pred dnevi, 11. maja.


Novejše novice | Starejše novice