Ljubljana, ponedeljek, 24. april 2017, 21:00

Gala večer ASEF v Clevelandu

V Clevelandu je bil v soboto, 25. marca 2017, četrti po vrsti Gala večer, ki ga je pripravila novo ustanovljena organizacija, ki je doslej domovala v Kaliforniji, Ameriško-slovenska izobraževalna fundacija. Pobudnika in začetnika fundacije, Jure Leskovec in Peter Rožič, sta se odločila, da priredijo taki Gala večer v centru slovenstva v Ameriki, tu v Clevelandu.


Postno romanje frankfurtskih rojakov

V zadnjem tednu meseca sušca, na 4. postno nedeljo, 26. marca 2017 smo imeli naše letošnje popoldansko postno romanje v Marienthal pri Rüdesheimu, ki je romarsko središče škofije Limburg.


Minister Žmavc v Franciji

Rojake v Franciji je zadnjič kak minister za Slovence v zamejstvu in po svetu obiskal leta 2010, zato se je aktualni minister Gorazd Žmavc na obisku zadržal kar dva dneva. Obisk je bil zelo potreben in minister je bil zelo toplo ter prisrčno sprejet. Najprej je bil v francoski prestolnici, nato pa še v močni skupnosti na vzhodu države.


Za formulacijo, ki bi bila sprejemljiva za vse

Predsednik državnega zbora Milan Brglez se je v okviru dvodnevnega obiska v Avstriji včeraj v Celovcu srečal s koroškim deželnim glavarjem Petrom Kaiserjem in predsednikom deželnega zbora avstrijske Koroške Reinhartom Rohrom ter s predstavniki slovenske skupnosti. Danes bo obiskal še manjšino na Štajerskem.


15. Koroški kulturni dnevi

Razstava, koncert, lutkovna predstava, predstavitev knjižne bere - to je pestra paleta ustvarjalnosti naših rojakov na avstrijskem Koroškem, ki jo bomo tudi letošnjo pomlad videli v Ljubljani. Pet prireditev, ki bodo od 4. do 25. aprila 2017, pripravljata Društvo slovensko-avstrijskega prijateljstva in Klub koroških Slovencev v Ljubljani.


Kapelski pasijon rešen pred pozabo

Pasijonska igra iz Železne Kaple, tako imenovani Kapelski pasijon, je eno največjih odkritij starejšega slovenskega slovstva in slovenske dramatike zadnjih let. Po dolgem iskanju v arhivih ga je pred pozabo rešil Erik Prunč, nekdanji vodja instituta za prevajalske vede na univerzi v Gradcu.


Naj nam ne razpade naša skupna domovina

S temi besedami je sinoči v Trstu svojo zahvalo ob prejemu letošnje nagrade Nadje Maganja Jevnikar zaključila pisateljica Berta Golob. Nagrado so letos podelili že osmič.


Za slovenščino tudi koroški pisatelji

Glede omembe slovenščine v novi ustavi avstrijske dežele Koroška so se oglasili tudi koroški pisatelji, pisatelj Boris Pahor in predsednica Furlanije-Julijske krajine Debora Serracchiani.


Ne želijo ugasniti nobene skupnosti

Slovenski izseljenski duhovniki iz Evrope so se v tednupo 2. postni nedelji zbrali na redni pastoralni konferenci pri svetem Jožefu v Celju. Pregledali so pastoralno življenje po slovenskih misijah. Pogovarjali smo se s slovenskim župnikom v Freyming-Merlebachu in delegatom za Francijo Jožetom Kaminom.


Poimenovanje cest v Šentjakobu v Rožu

Nocoj bo občinski odbor v Šentjakobu v Rožu na avstrijskem Koroškem znova odločal o poimenovanju cest za del te dvojezične občine. O tem vprašanju razpravljajo za več kot dve desetletji. Pred sejo je sporočilo za javnost napisal tudi Narodni svet koroških Slovencev.


Novejše novice | Starejše novice