Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Zamejstvo, avstrijska Koroška (foto: ARO)
Zamejstvo, avstrijska Koroška

15. Koroški kulturni dnevi

Slovenci po svetu | 03.04.2017, 12:00 Matjaž Merljak

Razstava, koncert, lutkovna predstava, predstavitev knjižne bere - to je pestra paleta ustvarjalnosti naših rojakov na avstrijskem Koroškem, ki jo bomo tudi letošnjo pomlad videli v Ljubljani. Pet prireditev, ki bodo od 4. do 25. aprila 2017, pripravljata Društvo slovensko-avstrijskega prijateljstva in Klub koroških Slovencev v Ljubljani.

Izbor prireditev sta organizatorja pripravila v sodelovanju s Krščansko kulturno zvezo (KKZ) in Slovensko prosvetno zvezo (SPZ). Častni pokrovitelj bo predsednik slovenske vlade Miro Cerar.

V torek, 4. aprila 2017, ob 18.00 se bodo v Narodnem muzeju Slovenije (Metelkova ulica) 15. Koroški kulturni dnevi začeli z odprtjem razstave Lužiški cikli mag. Karla Vouka iz Rinkol v Podjuni. Za glasbeni okvir odprtja razstave bo poskrbela kitaristka Katarina Sima. O umetniku in vsebini razstave bo spregovorila Nataša Stergar. Razstavo bo odprla mag. Sigrid Berka, veleposlanica Republike Avstrije v Ljubljani, celotne 15. Koroške kulturne dneve pa bo v imenu častnega pokrovitelja odprl minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc.

V četrtek, 6. aprila, ob 10.30 bosta v dvorani Svetovnega slovenskega kongresa (Cankarjeva 1) KKZ - Krščanska kulturna zveza ter SNIUJ - Slovenski narodopisni inštitut Urban Jarnik iz Celovca predstavila šestih novih strokovnih knjig. To so: Zbornik KKZ 2013-2016 „Poročila, prispevki“; dve knjigi avtoric Uše Sereinig in Polone Sketelj: „Popotnik po Zilji. Kulturno-zgodovinski vodnik“ in Katalog muzejske zbirke na Kostanjah. V nadaljevanju bodo predstavili Slovar rožanskih narečnih besed, ki sta jih zbrala Bertrand Kotnik in Franc Kattnig; predstavljena bo tudi knjiga Irene Marković: „Irenej Friderik Baraga - misijonar in škof med Otavci in Očipvejci“ ter novejše delo „Slovenščina in WhatsApp, Od zibelke do družbenih omrežij“. Gre za prispevke s posveta v Naborjetu, ki ga je novembra lani pripravila iniciativa Slovenščina v družini.

V soboto, 8. aprila, ob 10.00 bo v Mini teatru (Križevniška 1) z lutkovno igro „Knjiga o džungli“ po znanem delu nobelovca Rudyarda Kiplinga in v režiji Matevža Gregoriča nastopilo enajst mladih igralcev Lutkovne skupine SPD „Srce“ iz Dobrle vasi. Mentorici ansambla sta Daniela Krabath in Gitti Neuwersch, lutke sta izdelali Urši Zankl in Daniela Krabath. Proste vstopnice bodo na voljo pol ure pred predstavo pri blagajni Mini teatra.

V sredo, 12. aprila, ob 19.00 bo v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma koncert „Koroška pesem preko meja“. Franc Jožef, Zdravko, Marjan, Vladimir in Marko iz Kvinteta bratov Smrtnik (umetniški vodja Bertej Logar) iz Kort na Obirskem bodo zapeli štiri slovenske pesmi in eno rusko narodno, Slovenski oktet (umetniški vodja Jože Vidic) bo zapel tri slovenske ljudske pesmi in dve ponarodele pesmi koroškega skladatelja Pavla Kernjaka. Drugi del koncerta bo z devetimi pesmimi iz vseh koroških dolin oblikoval Mešani pevski zbor Danica (zborovodja Stanko Polzer) iz Šentprimoža v Podjuni, na koncu pa bodo vsi nastopajoči skupaj zapeli še Mikula-Kernjakovo „Rož, Podjuna, Zila“.

Vstopnice za koncert so po 5 evrov na voljo na blagajni Cankarjevega doma (CD), ob delavnikih med 11.00 in 13.00 ter med 15.00 in 20.00, ob sobotah med 11.00 in 13.00 ter uro pred prireditvami v CD. Elektronska prodaja na: vstopnice@cd-cc.si , telefonska prodaja pa na: +386 (0)1-2417299 in 2417300. Vstopnice lahko kupite tudi v poslovalnicah »Petrola«.

V torek, 25. aprila, ob 18.00 se bodo 15. Koroški kulturni dnevi v Ljubljani zaključili v Multimedijski dvorani Narodnega muzeja Slovenije (Metelkova ul., 1. nadstropje, vhod s ploščadi Muzejske četrti), in sicer z zaprtjem razstave Karla Vouka ter z literarno-glasbenim večerom „Trivium gre na pot“ v spomin pesniku mag. Fabjanu Hafnerju (1966-2016). Alenka Resman Langus bo ob glasbeni spremljavi kitarista Janeza Gregoriča brala iz dvojezičnega zbornika „TRIVIUM | tri poti | drei wege 2000-2014“.

Slovenci po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...