Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Romanje v Habsterdick, 2010 (foto: Jože Kamin)
Romanje v Habsterdick, 2010

Ne želijo ugasniti nobene skupnosti

Slovenci po svetu | 25.03.2017, 12:05 Matjaž Merljak

Slovenski izseljenski duhovniki iz Evrope so se v tednupo 2. postni nedelji zbrali na redni pastoralni konferenci pri svetem Jožefu v Celju. Pregledali so pastoralno življenje po slovenskih misijah. Pogovarjali smo se s slovenskim župnikom v Freyming-Merlebachu in delegatom za Francijo Jožetom Kaminom.

Slovenski izseljenski duhovniki iz Evrope se vsako leto v pomladanskem času srečajo na pastoralni konferenci v Sloveniji, jeseni pa v eni do evropskih držav. Tu pregledajo dogajanje po državah.

Tokrat je bilo udeležencev petnajst, z njimi je bil narodni ravnatelj škof Peter Štumpf, ki jih je tudi nagovoril pri sveti maši. Posredoval jim je povzetek življenja Cerkve v Sloveniji od zadnjega srečanja. Izseljenski duhovniki so vedno veseli, da izvedo novice iz življenja domače Cerkve.

Novosti v pastorali po Evropi

Sprememba bo v Parizu. Tamkajšnja škofija se hoče dokončno odpovedati civilnemu in finančnemu varovanju skupnosti. Po dogovoru s Slovensko škofovsko konferenco bo odgovorno prevzela delegatura za Francijo. "Ne želimo ugasniti nobene skupnosti na francoskih tleh, dokler se bo dalo, bodo odprte vse misije," je v pogovoru za naš radio dejal Jože Kamin: "A ljudje v Parizu so bolj raztreseni, kot v Freyming-Merlebachu, porabijo dve uri, da pridejo do maše. Poskusili bomo delovati naprej, v redih srečevanjih z mons. Pucljem, ki je odgovoren za evropske misije ter z dr. Zvonetom Štrubljem, ki sicer deluje v Bruslju, a je župnik za Parizu." Kot je še dejal Jože Kamin, se ta vprašanja postavljajo tudi za druga področja, je pa to prvi primer, da kaka škofija noče spremljati krajevne slovenske misije.

Radost ljubezni

Z dr. Stanislavom Slatinekom so govorili o papeževi posinodalni spodbudi Radost ljubezni in iskali tisto, kar bi bilo "v misijah najbolj človeškega in človeka vrednega," je dejal Kamin. Izziv je, kako iti človeku naproti. To je za vso Cerkev nova spodbuda, kako iti k človeku in mu pomagati, se odpirati v ljubezni, da so duhovniki opora ne pa ovira pri tem.

Postni čas je v Freyming-Merlabachu aktiven, saj ljudje pripravljajo kamne za nadaljevanje mozaika v slovenski kapeli.

Tamburjasi iz Vipave in skupina Radost iz Godovica pri popoldanskem srecanju v Merlebachu
Mozaik v kapeli svetega Jožefa v Merlebachu © Jože Kamin

Slovenci po svetu
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...