Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Dvojezični napis v Drveši vasi (foto: Matjaž Merljak)
Dvojezični napis v Drveši vasi

Poimenovanje cest v Šentjakobu v Rožu

Slovenci po svetu | 22.03.2017, 11:39 Matjaž Merljak

Nocoj bo občinski odbor v Šentjakobu v Rožu na avstrijskem Koroškem znova odločal o poimenovanju cest za del te dvojezične občine. O tem vprašanju razpravljajo za več kot dve desetletji. Pred sejo je sporočilo za javnost napisal tudi Narodni svet koroških Slovencev.

Že več kot dve desetletji v Šentjakobu razpravljajo, kako bi poimenovali del cest na občinskem območju. Domače Slovensko prosvetno društvo Rož je predlagalo vrsto imen, ki odražajo dvojezično identiteto občine. Občinski svet predlogov doslej ni sprejel.

Dvojezični prebivalci še upajo na dvojezično poimenovanje, škarje in platno pa ima v rokah socialdemokratska stranka, ki ima v občinskem svetu večino.

Izjava Narodnega sveta koroških Slovencev

Poimenovanje cest: Avstrijska ustava, 7.člen Avstrijske državne pogodbe in Evropske konvencije veljajo tudi v občini Šentjakob v Rožu

Predvideni sklep občinskega sveta tržne občine Šentjakob v Rožu, da poimenuje ceste v krajih, naselkih in vaseh enojezično nemško in s tem izbriše naslove v dvojezičnih krajih, ki so urejeni v smislu ustavnega zakona, so izraz manjkajoče zaščitne zakonodaje Republike Avstrije v povezavi z obveznostmi iz 7. člena Avstrijske državne pogodbe.

Tovrstni sklep občinskega sveta pa bi bil v popolnem nasprotstvu z državnim ciljnim določilom Republike Avstrije iz 8. člena Avstrijske ustave, v katerem se Republika Avstrija (Zveza, dežele in občine) priznavajo k zrasli jezikovni in kulturni raznolikosti, ki pridejo do izraza prav s prisotnostjo narodnih skupnosti. Njihov jezik, kulturo, obstoj in razvoj da je treba upoštevati, varovati in pospeševati.

Tudi norme manjšinjske zaščite Sveta Evrope (Okvirna konvencija Sveta Evrope, Charta o regionalnih in manjšinskih jezikih ter Evropska konvencija o človekovih pravicah), ki jih je Republika Avstrija prevzela in podpisala kot obvezo v odnosu do zaščite in razvoja narodnih skupnosti, bi s predvidenim sklepom občinskega sveta v tržni občini Šentjakob v Rožu utrpele veliko škodo in izgubo vsakega zaupanja v te deklarativne zaščitne mehanizme, ki so jih kot skupno obvezo prevzele članice Sveta Evrope.

Narodni svet koroških Slovencev zato poziva odgovorne politike občine Šentjakob v Rožu, da se v smislu zgoraj navedenih zaščitnih določil za narodne skupnosti zaveda svoje odgovornosti pri odločanju v tem vprašanju. Z upoštevanjem v tej občini skozi stoletja prisotne slovenščine, ki se vidi in sliši v javnosti, med drugim tudi z javnimi napisi v dvojezičnih krajih, občinski svet občine Šentjakob lahko sledi pozitivnemu zgledu drugih občin. S tem izrazi spoštljiv odnos do pripadnikov narodne skupnosti in dokaže, da mu je jezikovna in kulturna pestrost v občini velika vrednota, ki jo želi ohraniti in nadgraditi za naslednje rodove.

Celovec, 22. marec 2017

Slovenci po svetu
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...