Ljubljana, ponedeljek, 21. maj 2018, 00:57

Novice iz Clevelanda

0:00
0:00
Cerkev Marije Vnebovzete v Clevelandu
Foto © Tone Ovsenik

Ob vsakoletnem kosilu, ki ga pripravi Misijonska znamkarska akcija, je obisk bil kar številčen preteklo nedeljo v dvorani Marije Vnebovzete.

Ljudje so zasedli dvorano in užili obed ob prijateljskem pogovoru. Možnost je bila pa tudi si vzeti kosilo domov in užiti v udobju svoje domače mize. Prvi, ki so stopili v dvorano, so bili verniki domače župnije - takoj po deseti maši. Župljani svetega Vida so se pridružili malce kasneje, saj tam je slovenska maša ob pol enajstih. Misijonska znamkarska akcija si je zopet nabrala nekaj dobrih sredstev za pomoč slovenskim misijonarjem, katerim pomaga že vsa leta od ustanovitve.

V petek je bil god svetega Patrika, ki je v tej deželi na široko praznovan. Letos je ta praznik padel na petek v postu, ki pa je dan vzdržka mesnih jedi. Ker je ta dan kot omenjeno, na široko praznovan, je clevelandski začasni škof formalno oprostil vernike od obveznosti zdržka od mesa. Tiste, ki vzamejo to oprostitev, pa škof vzpodbuja, da naredijo pokoro na ta dan v obliki telesnega in duhovnega dela usmiljenja. V tem pogledu verni katoličan še vedno drži spokorni duh postnega petka.

Številčen obisk v dvorani Marije Vnebovzete
Številčen obisk v dvorani Marije Vnebovzete

Zakrament svetega maziljenja, ki je dano vsako leto vernikom v tem času, je letos danes po vseh svetih mašah v naših župnijah. Vsak vernik, ki čuti potrebo, je dobrodošel, da to prejme.

Češčenje Najsvetejšega poteka ob petkih v postu in tudi redno se moli križev pot vsaj dvakrat v tednu v obeh naših župnijah.

V nedeljo smo bili deležni kosila Znamkarske akcije in danes pa imamo priliko zaužiti zajtrk v župniji svetega Vida, saj člani društva Najsvetejšega imena pripravljajo zajtrk s pancakes, podobno bolj debelimi palačinkami in klobasicami.

Kosilo misijonske znamkarske akcije
Kosilo misijonske znamkarske akcije

Postno zbiranje takozvanih Collinwoodskih župnij v okolici župnije Marije Vnebovzete je to pot bilo pretekli ponedeljek v cerkvi svetega Odrešenika.

Gospa Tončka Sršen, sopotnica pevovodje Janeza Sršena, vodi kuharsko delavnico “Kuhanje z Micko” in ima namen pripraviti knjigo slovenskih kulinaričnih dobrot. Te recepte naj bi poslale kuharice njej in ona bi te zbrala in uredila v novi knjigi. To naj bi bil način, da ohranimo za bodočnost naše mnoge kulinarične dobrote, ki smo jih prejeli od naših mamic in starih mam.

Profesor Vinko Lipovec, v sto drugem letu starosti, je pred kratkim padel in si zlomil kolk. Po uspeli operaciji se sedaj zdravi v Slovenskem domu za ostarele. Zahvaljuje se pa vsem za dobre želje.


vabljeni k ogledu

Ne spreglejte: