Ljubljana, ponedeljek, 18. junij 2018, 22:47

Slovesno odprtje šole Pavla Petričiča

Prerez traku ob odprju obnovljene šole v Špetru
Foto © www.dom.it

V Špetru v Beneški Sloveniji je bilo v soboto, 11. marca 2017, slovesno odprtje obnovljenih prostorov Državne večstopenjske šole z dvojezičnim poukom. Udeležilo se ga je skoraj 500 ljudi, med njimi številne vidne osebnosti slovenske manjšine in dežele Furlanije-Julijske Krajine, iz Slovenije sta prišla minister Žmavc in predsednik države Pahor.

Pouk v špeterski šoli po sedmih letih znova poteka na eni lokaciji. Marca 2010 je bil zaradi neustreznih varnostnih razmer pouk prepovedan in je ves ta čas potekal na treh različnih lokacijah. Obnovitvena dela so se končala lani decembra in pouk je na eni lokaciji stekel januarja letos. Šola je s prenovitvijo dobila novo ime po njenem idejnem snovalcu in soustanovitelju, Pavlu Petričiču. Kot je dejala Živa Gruden, podpredsednica Inštituta za slovensko kulturo in nekdanja dolgoletna ravnateljica šole, Petričič tudi za mlade rodove predstavlja človeka, ki zna ohraniti in širiti vrednote miru, strpnosti in medsebojnega spoznavanja s ciljem, da se ohrani bogato jezikovno in kulturno izročilo.

Visoki gostje
Visoki gostje

Osrednji govornik na slovesnosti je bil predsednik Slovenije Borut Pahor. V svojem govoru je izpostavil, da je jezik sidrišče vsakega naroda, in prav šola v Špetru je sidrišče slovenskega naroda v Benečiji. V njej se bodo učili in odraščali otroci v dveh jezikih, v slovenskem in italijanskem, kar je izjemnega pomena za njihovo izobrazbo, identiteto in dušo. “V tej šoli se otroci navajajo na življenje, v katerem je treba spoštovati različnost in ostati zvest svoji tradiciji,” je dejal predsednik Pahor in zaključil z mislijo, da moramo negovati identiteto, zlasti jezikovno, negovati multikulturnost in odprtost ter spoštovati drugačnosti – prav to zagotavlja vsem nam mirno in varno življenje, tistim, ki šele vstopajo vanj, pa obeta, da bodo s svojimi talenti lahko izsanjali svoje sanje. Za konec pa je dejal, da je bil obisk te šole najlepša priložnost za prvi obisk predsednika republike Slovenije v Špetru. “Za nič na svetu ne bi želel zamuditi te čudovite prireditve, danes, tu v Špetru,” je dejal.

Številno občinstvo ob otvoritivi
Številno občinstvo ob otvoritivi

Z županom občine Špeter Marianom Zufferlijem sta prerezala trakove v barvah slovenske in italijanske zastave ter s tem slovesno odprla prenovljene šolske prostore. Obnovljeno šolo sta blagoslovila duhovnika Michele Zanon v italijanščini ter Božo Zuanella, eden zadnjih beneških Čedermacev, v slovenščini. Za kulturni del programa so poskrbeli pevski zbor Fajnabanda iz Benečije, otroški pevski zbor Mali lujerji in glasbena skupina Zmotjens.

Božo Zuanella in Michele Zanon blagoslovita nove prostore
Božo Zuanella in Michele Zanon blagoslovita nove prostore

Državna šola v Špetru, ki je edina takšna dvojezična šola v Furlaniji-Julijski krajini. S svojim delovanjem je začela leta 1984. Takrat s petimi učenci v vrtcu, danes pa program, ki sega od vrtca, osnovne šole in nižje srednje šole, obiskuje 276 otrok iz dvaindvajset različnih občin v Videmski pokrajini. Minister Gorazd Žmavc je zato dejal, da šola z jekleno voljo že več kot 30 let pošilja pomembno sporočilo v evropski prostor in je dokaz, da so manjšine vez med narodi.

Učenci dvojezične šole in zbor Fajnabanda
Učenci dvojezične šole in zbor Fajnabanda

Po otvoritvi je sledil ogled prenovljenih šolskih prostorov in ogled Slovenskega Multimedijskega Okna (SMO), ki je bil financiran v okviru Programa čezmejnega sodelovanja Slovenija-Italija 2007-2013. SMO sta predstavila Giorgio Banchig, predsednik Inštituta za slovensko kulturo in Donatella Ruttar, idejna začetnica in koordinatorka SMO-ja.


Ne spreglejte: