Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Križ pred cerkvijo Marije Vnebovzete v Clevelandu (foto: Tone Ovsenik)
Križ pred cerkvijo Marije Vnebovzete v Clevelandu

Utrinki postnega časa v Clevelandu

Slovenci po svetu | 12.03.2017, 11:58 Matjaž Merljak

K duhovni obnovi v postnem času sodi spoved, rojaki v Clevelandu pa imajo v postnem času tudi več drugih možnosti za dobrodelnost in sočutje z drugimi.

»Človek ne živi samo od kruha, ampak od besede, ki izhaja iz božjih ust,« so pač primerne besede za postni čas, ko je lepa prilika za premišljevanje, duhovno obnovo in obveznost življenja. V ta namen pripravljajo župnije v soseski Marije Vnebovzete v Clevelandu postno zbiranje. Župnije se vrstijo ena za drugo in gostijo tako srečanje. Verniki župnij svetega Hieronima, svetega Kazimirja, svetega Odrešenika ter župljani Marije Vnebovzete so se zbrali pretekli ponedeljek v cerkvi Marije Vnebovzete. Ob lepo zasedeni cerkvi je pridigal Philip Racco, župnik svete Bernardke. Po sveti daritvi so se zbrali v dvorani ob srečanju in pomenku in spoznanj sosednih vernikov. Prijazne žene so poskrbele za prigrizek.

Prihodnjo sredo, 15. marca od 17. do 20. ure bo vsaka župnija v škofiji nudila priložnost za prejem zakramenta spovedi. Če je minilo več časa od zadnje spovedi, je to lepa priložnost se spraviti z Bogom in Cerkvijo po milosti in usmiljenju tega ozdravljivega zakramenta, ki nam ga je dal Jezus. On sam je rekel apostolom: "Katerim grehe odpustite, so jim odpuščeni, katerim jih zadržite, so jim zadržani.” Njegova želja je, da se spravimo po odrešilni krvi njegovega križa - “ Oče odpusti jim.”

V košari pri vhodu v cerkev najdemo dojenčkove stekleničke in smo naprošeni jih vzeti in napolniti z postnim darom kovancev ali dolarjev v pomoč dobremu delu Womankind, mladimi materami in njihovimi novorojenimi dojenčki. To naj bi bila lepa prilika za učenje naših malih otrok o duhovni kreposti dobrote.

Danes nas pa vabi Misijonska znamkarska akcija na kosilo v dvorano Marije Vnebovzete, ki je namenjeno oziroma izkupiček je namenjen našim slovenskim misijonarjem po širnem svetu, ki nosijo veselo novico v zakotne kraje sveta. Tako kosilo Akcija priredi vsako pomlad v postnem času in pa v poletnih mesecih priredi tudi piknik ali veselico na Slovenski pristavi v ta namen. Smo pa hvaležni, da se ljudje v veliki številki odzovejo in s tem obiskom se zbere kar nekaj denarnih sredstev, tudi darovanih, da ima Misijonska akcija možnost pomagati dobrim delavcem Kristusovega dela.

V župniji svetega Vida se mesečno deli topla hrana potrebnim in to s sodelovanjem župnije Saint Pascal of Babylon. Od 60 do 70 toplih obredov je razdeljeno mesečno. To pomeni da je bilo razdeljenih čez 700 obredov vsaki osebi in čez 5.000 od samega začetka te dobrodelnosti. Lahko smo ponosni in hvaležni prostovoljcem, ki tako lepo skrbijo za potrebne.

V postu razni slovenski domovi nudijo ribje večerje ob petkih. Med te spada tudi župnija Marije Vnebovzete, saj vse petke v postu nudi odlično ribjo večerjo. Obisk in prejem te večerje je nepričakovano visok. Človek se mora kar pripraviti čakati v vrsti. Spet en lep dokaz dobrodelnosti ljudi, ki vse to pripravijo prostovoljno.

Slovenci po svetu
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.