Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
Kitchener, kulturni praznik (foto: Vestnik slo. župnije v Hamiltonu)
Kitchener, kulturni praznik

Od pusta do posta v Hamiltonu

Slovenci po svetu | 07.03.2017, 18:09 Matjaž Merljak

Molitev, odpoved, dobrodelnost so trije stebri za letošnji postni čas v slovenski župniji sv. Gregorija Velikega v Hamiltonu v Kanadi. Pred postom pa so imeli v župniji nekaj zanimivih srečanj in dogodkov: Raise the roof, kulturni praznik in pustovanje. Pogovarjali smo se z župnikom Dragom Gačnikom.

Raise the roof je eden novih dogodkov oz. praznovanj v življenju župnije. Že nekaj časa so v župnijskem svetu razmišljali, kako bi v župnijske dogodke vključili mlajše, drugo generacijo, take, ki so se oddaljili, ki ne pridejo na klasične dogodke. Pripravili so podobno prireditev, kot je v Kanadi za fantovščino ali dekliščino: preprosta večerja in družabne igre, ki povežejo vse starostne generacije. Za udeležbo so morali kupiti vstopnice in tako so zbrali nekaj denarja. Tega bodo namenili za popravilo strehe, ki so jo opravili lani. Prišlo je skoraj 280 ljudi, dvorana je bila polna takih župljanov, ki redno ne prihajajo, bilo je veliko obrazov, ki jih že dolgo niso videli. Vabili so tudi s pismom predsednice župnijskega sveta Heidy Novak, ki jih je spraševala: Ali še vidite našo župnijo čez deset let?

Raise the roof
Raise the roof © Vestnik slo. župnije v Hamiltonu

Mesec februar je zaznamovan s praznovanjem slovenskega kulturnega praznika. Glavno praznovanje je bilo v Torontu na Browns Line, v nedeljo, 5. februarja, pa tudi v hamiltonski podružnici Sava Breslaw pri Kitchenerju. Najprej so imeli mašo, nato kosilo, sledil pa je kulturni program. Tako kot v Torontu je bil gost igralec Pavle Ravnohrib, ki je recitiral Prešernove pesmi in druge točke.

Kulturni praznik, Sava Breslaw
Kulturni praznik, Sava Breslaw © Vestnik slo. župnije v Hamiltonu

Pavle Ravnohrib je bil gost kulturnega praznika
Pavle Ravnohrib je bil gost kulturnega praznika © Vestnik slo. župnije v Hamiltonu

V Kanadi ni pusta, ljudje se našemijo pred vsemi svetimi, slovenski rojaki pa ohranjajo pust. Za zabavo je igral domači ansambel. Kar 54 ljudi se je obleko v maske. Po večerji je bil še ples, podelili so tudi nagrade za najlepše maske. Članice oltarnega društva so spekle krofe, ki so hitro pošli. Več so jih pripravljali za bazar, ki ga je to nedeljo, 5. marca, pripravila Katoliške ženska zveza. To je vsekanadska organizacija, ki deluje tudi v Hamiltonu. Udeleženk je okoli sto, ki se srečujejo mesečno. Tokratni bazar je bil že 48. Že kar nekaj časa pred tem so izdelovale rezance za prodajo. Denar od tega in krofov bo namenjen za potrebe župnije.

Pustovanje 2017 v Hamiltonu
Pustovanje 2017 v Hamiltonu © Vestnik slo. župnije v Hamiltonu

S pepelnično so začeli postni čas. V tiskanih oznanilih so objavili škofovo pismo, glavni poudarki so molitev, odpovedi, dobrodelnost. Vsak petek je pol ure pred sveto mašo križev pot. Post je v ospredju na vseh področjih, tudi v katoliških šolah.

Slovenci po svetu
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...