Ljubljana, ponedeljek, 28. maj 2018, 07:16

Od pusta do posta v Hamiltonu

0:00
0:00
Kitchener, kulturni praznik
Foto © Vestnik slo. župnije v Hamiltonu

Molitev, odpoved, dobrodelnost so trije stebri za letošnji postni čas v slovenski župniji sv. Gregorija Velikega v Hamiltonu v Kanadi. Pred postom pa so imeli v župniji nekaj zanimivih srečanj in dogodkov: Raise the roof, kulturni praznik in pustovanje. Pogovarjali smo se z župnikom Dragom Gačnikom.

Raise the roof je eden novih dogodkov oz. praznovanj v življenju župnije. Že nekaj časa so v župnijskem svetu razmišljali, kako bi v župnijske dogodke vključili mlajše, drugo generacijo, take, ki so se oddaljili, ki ne pridejo na klasične dogodke. Pripravili so podobno prireditev, kot je v Kanadi za fantovščino ali dekliščino: preprosta večerja in družabne igre, ki povežejo vse starostne generacije. Za udeležbo so morali kupiti vstopnice in tako so zbrali nekaj denarja. Tega bodo namenili za popravilo strehe, ki so jo opravili lani. Prišlo je skoraj 280 ljudi, dvorana je bila polna takih župljanov, ki redno ne prihajajo, bilo je veliko obrazov, ki jih že dolgo niso videli. Vabili so tudi s pismom predsednice župnijskega sveta Heidy Novak, ki jih je spraševala: Ali še vidite našo župnijo čez deset let?

Raise the roof
Raise the roof

Mesec februar je zaznamovan s praznovanjem slovenskega kulturnega praznika. Glavno praznovanje je bilo v Torontu na Browns Line, v nedeljo, 5. februarja, pa tudi v hamiltonski podružnici Sava Breslaw pri Kitchenerju. Najprej so imeli mašo, nato kosilo, sledil pa je kulturni program. Tako kot v Torontu je bil gost igralec Pavle Ravnohrib, ki je recitiral Prešernove pesmi in druge točke.

Kulturni praznik, Sava Breslaw
Kulturni praznik, Sava Breslaw

Pavle Ravnohrib je bil gost kulturnega praznika
Pavle Ravnohrib je bil gost kulturnega praznika

V Kanadi ni pusta, ljudje se našemijo pred vsemi svetimi, slovenski rojaki pa ohranjajo pust. Za zabavo je igral domači ansambel. Kar 54 ljudi se je obleko v maske. Po večerji je bil še ples, podelili so tudi nagrade za najlepše maske. Članice oltarnega društva so spekle krofe, ki so hitro pošli. Več so jih pripravljali za bazar, ki ga je to nedeljo, 5. marca, pripravila Katoliške ženska zveza. To je vsekanadska organizacija, ki deluje tudi v Hamiltonu. Udeleženk je okoli sto, ki se srečujejo mesečno. Tokratni bazar je bil že 48. Že kar nekaj časa pred tem so izdelovale rezance za prodajo. Denar od tega in krofov bo namenjen za potrebe župnije.

Pustovanje 2017 v Hamiltonu
Pustovanje 2017 v Hamiltonu

S pepelnično so začeli postni čas. V tiskanih oznanilih so objavili škofovo pismo, glavni poudarki so molitev, odpovedi, dobrodelnost. Vsak petek je pol ure pred sveto mašo križev pot. Post je v ospredju na vseh področjih, tudi v katoliških šolah.


Ne spreglejte: