Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc
Kurent in generalni konzul dr. Andrej Rode (foto: Tone Ovsenik)
Kurent in generalni konzul dr. Andrej Rode

Od pusta do posta v Clevelandu

Slovenci po svetu | 06.03.2017, 09:33 Matjaž Merljak

Tudi rojaki v Clevelandu so na pepelnično sredo začeli s postnim časom, še pred tem pa so imeli Kurentovanje in maškeradni ples, na pustno nedeljo pa so imeli še kulturno prireditev v cerkvi Marije Vnebovzete.

Predpust smo v Clevelandu zaključili s Kurentovanjem in maškeradnim plesom na pustno soboto. Vreme je bilo nekam netipično, saj v petek smo imeli topel dan s temperaturami pri 70-ih stopinjah, kar je po Celziju 21, kar je novi rekord za mesec februar. Že naslednji dan, na pustno soboto, so temperature padle za trideset stopinj na 4 Celzija. Tako pač imamo letošnjo zimo. Kurentovanje je lepo uspelo, saj se je parada odvila po senklerski ulici in se ustavila pri Slovenskem narodnem domu. V domu samem so igrale razne glasbene skupine v veliki dvorani kakor tudi v spodnji. Nastopile so tudi folklorne skupine in med njimi tudi naša folklorna mladina Kres. Postavljeni so bili tudi štanti z raznimi artikli in tudi slovenskih krofov je bilo na obilo. Vse se je veselilo tja do večernih ur in večer se je pa zaključil z maškeradnim plesom v dvorani Marije Vnebovzete.

Kurenti so preganjali zimo v Clevelandu
Kurenti so preganjali zimo v Clevelandu © Tone Ovsenik

Prešernova slika pri Mariji Vnebovzeti
Prešernova slika pri Mariji Vnebovzeti © Tone Ovsenik
Pustna nedelja je bila pa priča še kulturnem nastopu v cerkvi Marije Vnebovzete in s tem je bil zaključek meseca kulture. Nastopili so recitatorji s Prešernovimi verzi in tudi drugimi. Slišati je bilo tudi glasbene vložke na klavirju in nastopili so tudi kvintet klarinetov z Ave Marijo in dve skladbi Slavka Avsenika. Po samem nastopu je bilo prijateljsko srečanje v dvorani.

V sredo, na pepelnico, ko smo dobili pepel na čelo v obliki križa, smo pa vstopili v postni čas. V župniji svetega Vida bo v postu češčenje Najsvetejšega ob petkih od štirinajste do šestnajste ure in križev pot se bo molil ob četrtkih in nedeljah dvakrat - enkrat v angleščini in drugič v slovenskem jeziku. V župniji Marije Vnebovzete se bo križev pot molil ob petkih v angleščini in ob nedeljah pa v slovenskem jeziku. Ob petkih po sveti maši bo sveta ura in molil se bo rožni venec vsakič pred sveto mašo enkrat v slovenščini in drugič v angleščini, odvisno v katerem jeziku se bere sveta maša.

Naš Generalni konzul Andrej Rode je gostoval to sredo v Lakeland Community Kolidžu v Centru za mednarodno izobrazbo. Bil je vabljen na predavanje, ki ga je imel sredi popoldneva.

Kvintet klarinetov
Kvintet klarinetov © Tone Ovsenik

Od 1. marca do 9. aprila smo kristjani vabljeni na 40-dnevno, 40 dni molitve in posta, da bi se ustavil splav v naši deželi in po svetu. To srečanje naj poteka od 7. zjutraj do 19:00 zvečer pred centrom Planned Parenthood, ki omogoča nosečim se znebiti nosečnosti.

In še ena temna vest. Prejšnji konzul, Jurček Žmauc, ki je služil nam rojakom šest let, je bil tarča nepridnežev v tem tednu na ulicah Clevelanda. V belem dnevu je bil z orožjem oropan, ukradli so mu najeti avto in denarnico. Ni bil pa osebno poškodovan. Nepridneži so nadaljevali svojo pot in baje oropali dve banki. Tak je pač današnji svet.

Slovenci po svetu
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.