Ljubljana, sobota, 26. maj 2018, 10:20

Razstava arhivskih fotografij prihaja v Škocjan

Rafaelova družba z razstavo arhivskih fotografij o slovenskih beguncih v taboriščih v Avstriji po drugi svetovni vojni potuje po Sloveniji. Od danes naprej si jo bo mogoče ogledati na vzhodnem delu Dolenjske.


Misli ob obletnici osvoboditve Avstrije

Danes je obletnica osvoboditve Avstrije. Narodni svet koroških Slovencev (NSKS) je ob tem pripravil sporočilo za javnost, v katerem med drugim ugotavlja, da je potrebno na avstrijskem Koroškem razvijati kulturo spominjanja. Hkrati pričakuje ureditev nekaterih zadev v luči bližnje stoletnice koroškega plebiscita.


Novice iz Clevelanda

Pomlad, ki se je le končno oglasila v naših krajih, požene nove rasti, ne samo v naravi tudi nam prinese nove zagone v društvenem in zabavnem življenju. Nič ni drugače pri nas v Clevelandu.


V Pliberku novi dvojezični krajevni napisi

Narodni svet koroških Slovencev (NSKS) pozdravlja odločitev občinskega sveta v Pliberku, da bodo postavili še zadnje manjkajoče dvojezične krajevne oznake. Svetnice in svetniki so v četrtek, 26. aprila 2018, soglasno sprejel sklep o postavitvi dodatnih dvojezičnih krajevnih oznak v zadnjih štirih vaseh v občini, ki teh še nimajo.


Med torontskimi žrtvami tudi 33-letna Slovenka

Deset žrtev je terjal ponedeljkov incident v kanadskem Torontu, ko je voznik s kombijem zapeljal v množico ljudi na pločniku. Včeraj so na televiziji objavili imena umrlih, med njimi je tudi Andrea Knafelc Bradden, 33-letna kanadska Slovenka iz Woodbridgea pri Torontu. Njen oče je Zvonko Knafeljc, doma s Primorske. Pogrebna maša bo jutri v cerkvi Brezmadežne s čudodelno svetinjo na Browns Line.


SSK vabi na tabor slovenskih otrok

Svetovni slovenski kongres SSK pripravlja že 22. Tabor slovenskih otrok. Tako kot lani bodo tudi letos spoznavali severozahodni del Slovenije.


NSKS izraža podporo Florijanu Lipušu

Narodni svet koroških Slovencev NSKS v zvezi z vidno dvojezičnostjo v občini Žitara vas izreka polno podporo pisatelju Florjanu Lipušu, ki bil z vrnitvijo častnega občanstva „zelo jasen v svoji drži proti nestrpnosti in politični ignoranci“. NSKS je od vsega začetka podpiral tudi prizadevanja krajana Franca Kukovice.


Za boljše poznavanje zamejstva in izseljenstva

V oddaji Slovencem po svetu in domovini smo predstavili sedem mladih raziskovalcev, ki so v preteklem tednu prejeli nagrade za najboljša raziskovalna dela s področja zamejstva in izseljenstva. Njihova dela odlikuje celosten pristop, objektivnost, visoka uporabnost, inovativnost, sistematičnost, preglednost ... Bomo z njimi več in bolje poznali zamejsko in izseljensko stvarnost?


Slovesna podelitev nagrad natečaja USZS

V Vili Podrožnik v Ljubljani je včeraj (18. aprila 2018) potekala slovesna podelitev nagrad 16. nagradnega natečaja Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu ob zaključku za diplomska, magistrska in doktorska dela s področja slovenskega izseljenstva in zamejstva.


Začetek šolskega leta v Argentini

Polni novih moči in zagona so v Argentini začeli s poukom v sobotnih slovenskih šolah in tudi v Srednješolskem tečaju ravnatelja Marka Bajuka. O tem pišejo v tedniku Svobodna Slovenija iz Buenos Airesa.


Novejše novice | Starejše novice