Ljubljana, petek, 18. avgust 2017, 01:03

Med slovenskim rojaki v Hamiltonu

Telovo, zakonski jubilanti, Slovenski dan, Zlati jubilej Lipa parka ... Pester utrip med rojaki v Hamiltonu smo povzeli po Vestniku slovenske župnije svetega Gregorija Velikega.


Poletje v Clevelandu

Rojaki v Clevelandu se v poletnem času srečujejo na piknikih. Nedavno so imeli v gosteh ansambel Snežnik, ki je zaigral tudi v Slovenskem narodnem domu. Lepa so tudi druženja na Slovenski pristavi.


Nova državna sekretarka na USZS

Jutri bo na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu USZS delo državne sekretarke nastopila dr. Aleksandra Pivec. Vlada jo je imenovala na seji prejšnji četrtek, 6. julija 2017, ob tem je sprejela sklep o razrešitvi dosedanje sekretarke Marije Pukl.


Mariana Poznič o novi Svobodni Sloveniji

Na praznovanju dneva državnosti v Buenos Airesu 24. junija 2017 je bila rojakom predstavljena nova Svobodna Slovenija. V videoposnetku, ki je objavljen na spletu, je videti in slišati veliko navdušenje. K pogovoru smo povabili članico uredniškega odbora Mariano Poznič.


V Frankfurtu molili za domovino

Slovenski župnik iz Frankfurta v Nemčiji Martin Retelj tokrat piše o sodelovanju slovenske skupnosti pri velikem mestnem praznovanju praznika Sv. Rešnjega Telesa in Krvi in o tradicionalni junijski prireditvi - kresovanju in maši za domovino v romarskem kraju Maria Einsiedel pri Gernsheimu.


Dobrodošli doma 2017

Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu je letošnje srečanje Dobrodošli doma pripravil v Pomurju, točneje v Dvorcu Rakičan pri Murski Soboti. Progam se je začel v današnjem popoldnevu, jutrišnji program bo mogoče spremljati v neposrednem prenosu, v nedeljo bo v soboški stolnici ekumensko bogoslužje za Slovence doma, v zamejstvu ali po svetu.


17. Vseslovensko srečanje

Velika dvorana državnega zbora je bila v četrtek, 6. julija 2017, prostor srečevanja Slovencev iz matice, zamejstva in sveta. Parlamentarna komisija za odnose s Slovenci v zamejstvu je pripravila že 17. Vseslovensko srečanje. Tokrat je bil osrednji naslov Slovenec sem.


Dan državnosti v Slovenski hiši

Rojaki v Buenos Airesu so na predvečer slovenskega državnega praznika, v soboto, 24. junija 2017, obeležili 26. obletnico slovenske državnosti. Praznovanje se je začelo s sveto mašo v cerkvi Marije Pomagaj v Slovenski hiši, nadaljevalo s poklonom pred spomenikom ter s kulturnim in družabnim delom večera v dvorani. Pogovarjali smo se s podpredsednikom Zedinjene Slovenije, Andrejem Golobom.


Povečati kroženje znanja in stikov

Svetovni slovenski kongres SSK je v torek, 4. julija 2017, na Inštitutu Jožef Štefan v Ljubljani pripravil že tretjo konferenco slovenskih mladih raziskovalcev in študentov iz Slovenije in sveta. Udeležilo se je je več kot 100 mladih slovenskih raziskovalcev, strokovnjakov s področja naravoslovnih in družboslovnih ved in študentov. Častni pokrovitelj je bil akad. prof. dr. Tadej Bajd, predsednik SAZU.


Na Slovenski pristavi uprizorili ustoličenje

Mesec julij je tu in prekoračili smo že polovico leta ter praznovali smo dan državnosti preteklo nedeljo. Slovenija je zaznamovala 26 let samostojnosti in neodvisnosti. Ni to dolga doba, a smo lahko vseeno ponosni, da smo Slovenci uresničili sanje, ki so kipele stoletja naših prednikov.


Novejše novice | Starejše novice