Ljubljana, četrtek, 19. oktober 2017, 01:42

September v Clevelandu

Vinska trgatev, gostujoči ansambel iz Slovenije, večerja tabornikov, Oktoberfest, romanje k Žalostni Materi Božji, odprtje novih prostorov Generalnega konzulata - je nekaj dogodkov iz pestrega utripa med našimi rojaki v Clevelandu.


Romanje v Marijino dolino

V naši slovenski skupnosti je praznovanje obletnice blagoslovitve kapelice Marije Pomagaj v Marijini dolini najbolj priljubljen in slovesen dogodek. Takrat se srečamo rojaki iz skoraj vse Avstralije v Queenslandu - Kraljičini deželi. Letos smo praznovali 8. obletnico blagoslovitve.


Novice iz Melbourna

Z veseljem in radostjo smo stopili v pomlad, katera je zapisana na koledarju s 1. septembrom. Letošnja zima ni bila preveč mrzla, tudi dežja ni bilo, kolikor bi ga zemlja potrebovala. Sicer pri vsem tem nismo mi gospodarji, od časa do časa pa je bilo le toliko hladneje, da je končno sneg pobelil višje predele, kjer so smučarska središča, letovišča in prostor za to zimsko veselje.


Mednarodna likovna kolonija mladih

V prostorih Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu na Erjavčevi 15 v Ljubljani bodo danes (v sredo, 27. septembra 2017) ob 17. uri odprli razstavo izbranih del Mednarodne likovne kolonije mladih v obdobju od 1970 do 2017, ki jo pripravlja Slovenska prosvetna zveza. Odprta bo do 6. novembra 2017.


Slovenija na Expo Colectividades

V soboto 2. in nedeljo 3. septembra 2017 je v Buenos Airesu v Argentini potekal “Expo Colectividades”, praznovanje skupnosti, na katerem so se predstavili tudi naši rojaki. O tem je za tednik Svobodna Slovenija pisal Jože Lenarčič, prevedla pa Alenka Cukjati.


SSK znova vabi arhitekte in gradbenike

Svetovni slovenski kongres SSK v sodelovanju z univerzo v Mariboru, fakulteto za gradbeništvo in Znanstveno raziskovalnem centru SAZU pripravlja konferenco slovenskih arhitektov in gradbenikov iz sveta in Slovenije.


ZNP za podvojitev podpor narodnim skupnostim

Zbor narodnih predstavnikov ZNP, najvišje posvetovalno telo Narodnega sveta koroških Slovencev NSKS, od zvezne vlade na Dunaju zahteva podvojitev podpor narodnim skupnostim in sistemsko rešitev za tednik Novice.


Kako rešiti Slovence iz Venezuele?

Razmere v Venezueli so zelo težavne, in sicer gospodarsko, politično in varnostno. Slabšajo se iz meseca v mesec, iz dneva v dan. Vse več ljudi želi zapustiti državo. Nekatere države so že ponudile pomoč, kaj pa Slovenija?


Nezaslišano, nič več pouka slovenščine

Dvesto petdeset otrok, ki obiskujejo vrtce in osnovne šole v Kanalski dolini, je v novem šolskem letu ostalo brez pouka slovenščine. Dežela Furlanija – Julijska krajina namreč ni dodelila finančnih sredstev za ure materinščine v preteklem šolskem letu – stroški učiteljice so bremenili domače združenje Cernet, ki mu je na pomoč priskočilo le združenje Blankin – in ni znakov, da jih v novem šolskem letu bo. Pouk nemščine in furlanščine pa se bo nemoteno nadaljeval.


Dialog je in bo ostal srčna zadeva

Tako je v vabilu na Kulturni teden 2017, ki bo v Borovljah na avstrijskem Koroškem potekal bo od 14. do 17. septembra, napisal deželni glavar dr. Peter Kaiser. To je tradicionalni teden medsebojnega srečevanja in sožitja, ki ga pripravlja Biro za slovensko narodno skupnost pri koroški deželni vladi v Celovcu v sodelovanju s kulturnima zvezama koroških Slovencev, Krščansko kulturno zvezo in Slovensko prosvetno zvezo ter s krajevnimi slovenskimi društvi.


Novejše novice | Starejše novice