Ljubljana, sobota, 25. marec 2017, 04:58

Od pusta do posta v Hamiltonu

Molitev, odpoved, dobrodelnost so trije stebri za letošnji postni čas v slovenski župniji sv. Gregorija Velikega v Hamiltonu v Kanadi. Pred postom pa so imeli v župniji nekaj zanimivih srečanj in dogodkov: Raise the roof, kulturni praznik in pustovanje. Pogovarjali smo se z župnikom Dragom Gačnikom.


Od pusta do posta v Clevelandu

Tudi rojaki v Clevelandu so na pepelnično sredo začeli s postnim časom, še pred tem pa so imeli Kurentovanje in maškeradni ples, na pustno nedeljo pa so imeli še kulturno prireditev v cerkvi Marije Vnebovzete.


Manjšine so most med narodi in kulturami

Letošnja Prešernova proslava Društva slovenskih izobražencev je bila povezana z literarnim natečajem Mladike in s podeljevanjem nagrad Mladi oder.


Tribuna 2017

V Kulturnem domu Pliberk, Farni dvorani Pliberk in Farni dvorani Šmihel bo od 2. do 4. marca 2017 potekal gledališki in lutkovni festival Tribuna. Pripravljal ga Krščanska kulturna zveza, letošnji spored prinaša dvanajst predstav.


Vablljeni na Višarske dneve mladih

Rafaelova družba mlade iz domovine, zamejstva in po svetu med 18-im in 35-im letom starosti v mesecu marcu vabi na Svete Višarje nad Trbižem.


Novice iz Melbourna

Pust odganja zimo in v deželo kliče pomlad. Na južni polobli pa bo poletju sledila jesen. Poletje v Viktorji v Avstraliji je bilo bolj deževno, hladno in vetrovno. A dogajanje v slovenski skupnosti je bilo pestro. Rojakom v Melbournu so zapeli tudi člani okteta Jurij Dalmatin in duhovniškega okteta Oremus.


Slovenski pust za otroke v Vidmu

Letos bo slovensko pustovanje tudi za otroke, ki se v Vidmu učijo slovenščino.


Pust v Clevelandu

Predpustni čas je pri koncu in da se veselimo pred postom tudi rojaki v Clevelandu, je bilo dodobra preskrbljeno.


Poenotili stališča za nadaljevanje dialoga

Ta teden je bilo kar nekaj pogovorov glede nove deželne ustave avstrijske Koroške, ki v 5. členu kot deželni jezik omenja zgolj nemščino. V 7. členu sicer omenja slovensko narodno skupnost, kar je prvič po letu 1918.


Milano: Zahvaliti se za jezik in za vero

Slovenci v Milanu se vsak mesec zbirajo pri svetih mašah v slovenskem jeziku, vsako leto pa imajo v februarju po maši še srečanje, ki je povezano z razmišljanjem o kulturi. Tokrat so praznovali 10-letnico delovanja društva Slovencev, gost je bil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki je naglasil pomen maternega jezika in vere.


Novejše novice | Starejše novice