Ljubljana, torek, 25. julij 2017, 08:52

Poslovil se je prof. Viljem Černo

V Bardu v Beneški Sloveniji je v soboto, 22. julija 2017, tik pred svojim osemdesetim rojstnim dnem umrl velik Slovenec, pesnik in profesor, človek širokega duha, prof. Viljem Černo. Pogreb bo jutri.


Vabilo v Prečno

Rafaelova družba vabi k odprtju in ogledu arhivske razstave o begunskih taboriščih v Avstriji.


Med slovenskim rojaki v Hamiltonu

Telovo, zakonski jubilanti, Slovenski dan, Zlati jubilej Lipa parka ... Pester utrip med rojaki v Hamiltonu smo povzeli po Vestniku slovenske župnije svetega Gregorija Velikega.


Poletje v Clevelandu

Rojaki v Clevelandu se v poletnem času srečujejo na piknikih. Nedavno so imeli v gosteh ansambel Snežnik, ki je zaigral tudi v Slovenskem narodnem domu. Lepa so tudi druženja na Slovenski pristavi.


Nova državna sekretarka na USZS

Jutri bo na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu USZS delo državne sekretarke nastopila dr. Aleksandra Pivec. Vlada jo je imenovala na seji prejšnji četrtek, 6. julija 2017, ob tem je sprejela sklep o razrešitvi dosedanje sekretarke Marije Pukl.


Mariana Poznič o novi Svobodni Sloveniji

Na praznovanju dneva državnosti v Buenos Airesu 24. junija 2017 je bila rojakom predstavljena nova Svobodna Slovenija. V videoposnetku, ki je objavljen na spletu, je videti in slišati veliko navdušenje. K pogovoru smo povabili članico uredniškega odbora Mariano Poznič.


V Frankfurtu molili za domovino

Slovenski župnik iz Frankfurta v Nemčiji Martin Retelj tokrat piše o sodelovanju slovenske skupnosti pri velikem mestnem praznovanju praznika Sv. Rešnjega Telesa in Krvi in o tradicionalni junijski prireditvi - kresovanju in maši za domovino v romarskem kraju Maria Einsiedel pri Gernsheimu.


Dobrodošli doma 2017

Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu je letošnje srečanje Dobrodošli doma pripravil v Pomurju, točneje v Dvorcu Rakičan pri Murski Soboti. Progam se je začel v današnjem popoldnevu, jutrišnji program bo mogoče spremljati v neposrednem prenosu, v nedeljo bo v soboški stolnici ekumensko bogoslužje za Slovence doma, v zamejstvu ali po svetu.


17. Vseslovensko srečanje

Velika dvorana državnega zbora je bila v četrtek, 6. julija 2017, prostor srečevanja Slovencev iz matice, zamejstva in sveta. Parlamentarna komisija za odnose s Slovenci v zamejstvu je pripravila že 17. Vseslovensko srečanje. Tokrat je bil osrednji naslov Slovenec sem.


Dan državnosti v Slovenski hiši

Rojaki v Buenos Airesu so na predvečer slovenskega državnega praznika, v soboto, 24. junija 2017, obeležili 26. obletnico slovenske državnosti. Praznovanje se je začelo s sveto mašo v cerkvi Marije Pomagaj v Slovenski hiši, nadaljevalo s poklonom pred spomenikom ter s kulturnim in družabnim delom večera v dvorani. Pogovarjali smo se s podpredsednikom Zedinjene Slovenije, Andrejem Golobom.


Novejše novice | Starejše novice