Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Število opredeljenih darovalcev organov in tkiv se je občutno povečalo

Slovenija | 26.03.2017, 09:15

Eden od izrazov solidarnosti in dejanje ljubezni je darovanje organov in tkiv. V Sloveniji o tem dobra dva meseca osvešča tudi posebna kampanja, ki že daje konkretne rezultate. Število opredeljenih darovalcev se je namreč v primerjavi z enakim obdobjem lani povečalo za več kot petkrat.

Kampanja Ne čakaj, postani darovalec, ki se je začela sredi januarja, je po besedah direktorice zavoda Slovenija transplant primarijke Danice Avsec v izjavi za naš radio prinesla veliko novih opredeljenih darovalcev. »Porast je bil več stoodstotni.« Kot dodaja, ima kampanja še en namen. "Dosegli smo tudi to, da so se ljudje začeli zanimati za to temo, da sprašujejo in se želijo izobraziti."

V zavodu Slovenija Transplant so zadovoljni. "Večkrat pravimo, da je o tej temi težko govoriti, a razvoj gre dalje. Ljudje vse bolj odprto komuniciramo o vseh temah, imamo vse manj tabujev, če se pristopi na pravi način, je tu tudi rezultat." Zakaj je pomembno, da vse več ljudi podpira presaditev organov in tkiv kot način zdravljenja? "Če pride pozneje do situacije, da je nekdo lahko darovalec po smrti, so vsi postopki lažje izvedljivi, manj obremenjujoči za družino in tudi stečejo lahko precej hitreje," odgovarja primarijka Avsec.

Slovenija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.