Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Žmavc in Puljić odstopila od kandidature za nadzornika SDH

Slovenija | 24.03.2017, 11:53

Državni zbor bi moral danes glasovati o novih nadzornikih Slovenskega državnega holdinga. A Franc Žmavc in Željko Puljić sta odstopila od kandidature. Sporočila sta, da ni šlo za usklajen korak in pritiske, Žmavc se je za to odločil, ker ni želel sodelovati v političnih igricah, podobno je svojo potezo pojasnil Puljić, ki se mu zdi, da se je znašel v bitki političnih interesov. Njuno imenovanje je bilo sicer ves čas pod vprašajem, saj so imeli mnogi, tudi v koalicijskih vrstah, pomisleke zaradi njunega preteklega delovanja. Ministrica za finance Mateja Vraničar Erman, ki ju je predlagala, obžaluje razplet, kakor hitro bo mogoče, bo začela iskati nova imena.

Žmavc je sporočil, da je svojo kandidaturo prijavil kot strokovnjak in ne kot politik, a je prišlo do zakulisnih intrig, laži in zlorabljanja njegovega imena. Kot je dodal, se mu ne zdi smiselno sodelovati v bojih med koalicijskimi partnericami. Puljić je od kandidature odstopil, ker je postala predmet političnih mlinov. Kot je zapisal, je politika strokovne kompetence njega in Žmavca grobo zmlela in dobila moko, ki ni njuna. Vprašal se je tudi, zakaj je sploh treba skozi različne postopke in ali ne bi bilo bolje vsega prepustiti kar mandatno-volilni komisiji državnega zbora in neposredno poslancem.

Spomnimo. Omenjeno parlamentarno delovno telo je predlagalo le potrditev Žmavca, a ne tudi Puljića. Ne prvi ne drugi pa nista imela podpore celotne koalicije. Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer je ocenila, da sta se odločila za pravi korak, saj stopnja zaupanja vanju ni bila dovolj trdna. Zatrdila je, da ju v največji vladni stranki niso vzpodbujali k temu. "Gre za nadzor 12 milijard evrov premoženja. Tu ne sme biti nobene trohice dvoma, kdo in na kakšen način je bil imenovan na to mesto." Da sta vsem olajšala zadevo, je ocenil vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša. "Prav je, da sta se tako odločila." Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han ozadja odstopa ne pozna, meni, da sta Žmavc in Puljić v zadnjih dneh verjetno dobila signal SMC, da nimata podpore. V Hanovi stranki upajo, da bosta nova kandidata bistveno bolj sprejemljiva za koalicijo in za državni zbor.

V poslanski skupini SDS menijo, da je odstop kandidatov za nadzornika SDH dokaz več, da se pri imenovanjih dogaja spor za politični plen. Kot so dodali v pisnem odgovoru za naš radio, je SDH ustanova, ki upravlja z državnim premoženjem, tako da so tovrstni motivi pri kadrovanju na najbolj odgovorna mesta v državi zaskrbljujoči. "Kadrovanje je predvsem pod to vladajočo koalicijo resen problem, saj se kadruje le na podlagi politične lojalnosti in ne na podlagi znanja, izkušenj in odgovornosti, ki naj bi jo posamezniki imeli," je bil v odzivu na dogajanje kritičen poslanec N.Si Jernej Vrtovec. V njegovi stranki Žmavca in Puljića ne bi podprli, prepričani so, da je dobro, da sta odstopila. "V nadaljevanju pozivamo vlado, naj ponudi boljša, bolj izkušena in politično manj lojalna ter predvsem odgovorna posameznika za nadzorni svet SDH."

Vraničar Ermanova, ki vztraja, da smo izgubili dobro priložnost, da bi v nadzorni svet SDH prišla izkušena člana, ne gleda optimistično na nadaljnjo časovnico. V N.Si opozarjajo, da bo morala vlada kandidata najti čim prej, saj je postopek prodaje NLB tik pred koncem. "Nadzorniki SDH bodo imeli ključno vlogo. Želim si takšnih, ki bodo naklonjeni prodaji NLB, da ne bomo davkoplačevalci, državljanke in državljani, tisti, ki jo bomo spet sanirali z milijardnimi vložki," je za naš radio povedal Vrtovec. Da je nadzorni svet SDH operativen ter da deluje in sprejema vse odločitve, za katere je pristojen, je medtem sporočil njegov predsednik Damjan Belič. Kljub temu želi njegovo čimprejšnjo popolnitev.

Slovenija, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...