Ljubljana, nedelja, 22. april 2018, 08:33

Dom sv. Jožef v Celju praznoval 20. rojstni dan

Prisotni (nad)škofje, foto © p. Ivan Rampre/RV
Slovesnost v Celju
Foto © p. Ivan Rampre

V župniji Celje - Sv. Jožef so včeraj praznovali dvajsetletnico delovanja Doma sv. Jožefa in 400. obletnico lazaristov oziroma vincencijanske karizme. Praznovanja so se udeležili tudi kardinal Franc Rode, vrhovni predstojnik lazaristov Tomaž Mavrič, več slovenskih škofov in predstojniki redov.

Dobrodelnost je temeljno poslanstvo lazaristov. Ob tem pa je potrebno tudi odzivno življenje, ki bo odgovor na današnjo neoliberalno miselnost, je zatrdil kardinal Franc Rode. K temu veliko prispeva program izobraževanj, duhovnih vaj in predavanj, ki potekajo v domu sv. Jožefa. Vsako leto tako dosežejo približno 25 tisoč ljudi. »Ko smo ob dvajset letnici delovanja tega doma zbrani ob evharistični mizi, se Bogu zahvaljujemo za ta milostni hrib nad Celjem, kot enega najpomembnejših žarišč duhovnosti in krščanske kulture v slovenskem prostoru«, je zatrdil kardinal Rode. Predvsem pa je po njegovih besedah pomembno osebno pričevanje svetega življenja, kar pomeni notranje prenavljanje Cerkve.

Slovesnosti se je udeležil tudi prvi slovanski in slovenski predstojnik lazaristov Tomaž Mavrič. Potem, ko se je Bogu zahvalil za vse, kar je bilo storjenega v teh dvajsetih letih Doma sv. Jožefa, zatrdil, da v prihodnost gledamo z velikim upanjem. Ustanovitelj lazaristov je močno doživljal predvsem skrivnost učlovečenja in tako razumel svojo lastno poklicanost. To poslanstvo pa uresničuje tudi dom sv. Jožefa je zatrdil in dodal: »Kristus, ki naj se učloveči v vsakem narodu, v vsaki kulturi, v vsaki skupini, občestvu, v vsakem človeštvu. To je za nas tudi izziv za naprej

Kardinal Franc Rode
Kardinal Franc Rode

Zaželel je tudi, da bi sodelovanje s krajevnimi škofi obrodilo še več sadov, »Tako da bi Cerkev na Slovenskem tudi od te duhovnosti, od te karizme bila blagoslovljena še vnaprej in tudi za mejami Slovenije.« To je namreč po Mavričevih besedah tudi eden od namenov tega doma. Povejmo še to, da je pred včerajšnjo slovesnostjo potekal tudi seminar ob 400 letnici lazaristov.


Ne spreglejte: