Ljubljana, ponedeljek, 28. maj 2018, 12:01

Koprska občina za razpršeno namestitev azilantov

Boris Popovič
Foto © Wikipedija

Koprski občinski svet ne nasprotuje odločitvi vlade, da na območju občine naseli do 50 ljudi s statusom mednarodne zaščite. Vendar naj se ne naselijo le na Škofijah, ampak v posamezna stanovanja na območju več krajevnih skupnosti v občini, so sklenili na današnji izredni seji. V SDS, kjer so dali pobudo za izredno sejo, so s sklepom zadovoljni.

Način, kot so ga predlagali s sklepom, bo pripomogel k uspešni in mirni integraciji begunskih družin v novo okolje, so prepričani koprski svetniki. Pri zagotavljanju primernih prostorov za namestitev pa se morajo po njihovi oceni upoštevati različni dejavniki, so za STA povedali na občini.

Med takšnimi dejavniki so v sklepu omenili denimo oddaljenost od centra občine, možnost za dodatne prostočasne dejavnosti v kraju, soglasje krajanov in krajevnih skupnosti ter možnost za sodelovanja z osnovnimi šolami, vrtci in drugimi javnimi službami in ustanovami.

Današnje izredne seje se je udeležil tudi državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic. Strokovne službe občine in ministrstva se bodo sestale v prihodnjih dneh in preverile možnosti za optimalne rešitve, so povedali na ministrstvu.

Popovič je v sredo že predlagal eno stanovanje v lasti občinskega javnega stanovanjskega sklada, ki je v središču Škofij in kamor bi namestili prvo štiri- ali petčlansko družino.


Ne spreglejte: