Ljubljana, torek, 23. januar 2018, 15:07

Različni odzivi na predlog o dvigu minimalne plače

Vrstijo se odzivi na predlog za dvig minimalne plače za 4,7 odstotka. Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak je z njim poskrbela za precej razburjenja. Razloge zanj bo morala pojasniti premierju Miru Cerarju pred naslednjo redno sejo vlade, na kakšnih argumentih temelji, zanima tudi ministrico za finance Matejo Vraničar Erman.


Škof Štumpf: Dražgoše so postale zlorabljen kraj hvalnice nestrpnosti

Škof Peter Štumpf se je kritično odzval na slovesnost, ki je bila konec tedna v Dražgošah. Kot je zapisal na spletni strani Škofije Murska Sobota, bi bil to lahko kraj nekega dolžnega in kulturnega spominjanja na ljudi, ki so tam tragično umrli. A postal je zlorabljen kraj hvalnice nestrpnosti - tudi do Katoliške Cerkve v Sloveniji.


Počivalšek: vladna stran govori eno, dela drugo

Vrh koalicije je včeraj obravnaval predlog za sestavo vladne pogajalske skupine za pogajanja s sindikati javnega sektorja. Predlog bo danes na korespondenčni seji obravnavala še vlada, a odziv sindikatov nanj ni spodbuden.


Poslovila se je priznana glasbenica, organistka, zborovodkinja in pedagoginja Angela Tomanič

Angela Tomanič se je rodila leta 1937, svojo življenjsko pot pa po daljšem boju z boleznijo sklenila 14. januarja 2018. Od nje se bodo poslovili v soboto, 20. januarja 2018 ob 13. uri na Brezovici, kjer bo tudi pokopana.


Počivavškovi sindikati vztrajajo pri enotnih pogajanjih z vlado

Zaposleni v javnem sektorju čez dober teden začenjajo s stavkami. Prva, ki jo pripravlja šestnajst sindikatov, bo 24. januarja, druga, v kateri jih je manj pa je predvidena za 14. februar. Predstavniki zaposlenih zahtevajo višje plače in enako plačilo za primerljive poklice. Na današnji novinarski konferenci pa so predstavili potek stavke in shoda.


Prometna varnost se v Sloveniji izboljšuje

Stanje prometne varnosti se po dveh letih izboljšuje, lansko število umrlih udeležencev je bilo najmanjše v zadnjih 60 letih, je na današnji novinarski konferenci povedal direktor Agencije za varnost prometa Igor Velov. Izboljšanje stanja beležijo tudi pri številu prometnih nesreč ter hudo in lažje poškodovanih.


Pred trenutno različico ključnega zakona zdravstvene reforme negotova usoda

Ministrstvi za zdravje in finance sta tik pred vstopom v novo leto le dorekli ključne rešitve, na katerih temelji zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Ta je zdaj na mizah koalicijskih strank. Usklajevale ga bodo prihodnji teden. Čeprav so kritični, so se v DeSUS pripravljeni pogovarjati in sodelovati pri oblikovanju boljšega predloga. V opozicijskih SDS in NSi medtem ugotavljajo, da takšen način sprejemanja osrednjega dela zdravstvene reforme nikakor ni primeren.


Pregled domačih dogodkov od 5. januarja do 12. januarja 2018

Dogajanje v preteklih nekaj dneh je zaznamovalo spoprijemanje vlade s stavkovnimi zahtevami v javnem sektorju, obisk predsednika države Boruta Pahorja v Bruslju v zvezi z uveljavitvijo arbitražne odločbe, pa tudi poskus ustavne obtožbe zoper premierja Mira Cerarja. Na cerkvenem področju pa v ospredje postavljamo srebrni jubilej škofovskega posvečenja Alojza Urana.


Pogovori o stavki stekli, val nezadovoljstva precejšen

Danes so vendarle sedli za skupno mizo predstavniki Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije in vlade. Po pogovorih je glavni tajnik sindikata Branimir Štrukelj dejal, da se je vlada s šolskim sindikatom pripravljena pogajati o stavkovnih zahtevah, naslednjič naj bi se predvidoma dobili čez en teden. Protipredloga danes še niso dobili, vlada naj bi o teh vprašanjih razpravljala na četrtkovi seji. Kot vemo, je SVIZ stavko napovedal za 14. februar, a to še zdaleč ni edina stavka, ki jo napovedujejo v javnem sektorju. Kaj na te napovedi pravijo v opoziciji in v gospodarstvu?


Brezobrestna posojila za v pozebi prizadete sadjarje

Ribniški sklad oziroma Slovenski regionalno razvojni sklad je objavil nov javni razpis za obratna sredstva v sadjarstvu in vinogradništvu, namenjen vsem tistim sadjarjem in vinogradnikom, ki so utrpeli škodo zaradi lanske pozno pomladanske pozebe. Gre za ugodna, za vlagatelje brezobrestna posojila (obresti sofinancira Ministrstvo za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano) za katera so rezervirali 5 milijonov sredstev.


Novejše novice | Starejše novice