Ljubljana, ponedeljek, 23. oktober 2017, 15:05

Čakš o posebnostih tokratne predsedniške kampanje

Pred nedeljskimi predsedniškimi volitvami ima devet kandidatov še v petek čas za nagovarjanje volivcev. Kampanjo je za naš radio komentiral tudi odgovorni urednik portala Domovina.je Rok Čakš. Kot eno od specifik je omenil nastope nekaterih kandidatov v kontekstu bližajočih se državnozborskih volitev. Podrobneje je analiziral nastope kandidatk, od katerih so štiri predstavnice nekdanje slovenske pomladi.


AVDIO: Kdo so kandidatke in kandidati za najvišjo politično funkcijo v državi?

V Sloveniji bomo v nedeljo izbirali predsednika države. V tekmo se je podalo devet kandidatk in kandidatov. Na našem radiu ste med drugim lahko spremljali soočenje, za katerega sta se dva od njih opravičila, vse skupaj pa smo v času trajanja kampanje predstavili tudi v krajših pogovorih. Zdaj smo enem mestu zbrali njihove biografije, sledijo si tako, kot je določil žreb za vrstni red na glasovnicah. Lahko jim tudi prisluhnete.


Dr. Maksuti: Politične odločitve volivcev nemalokrat uganka za milijon dolarjev

Soočenje kandidatk in kandidatov za najvišjo politično funkcijo v državi je na Radiu Ognjišče spremljal sodelavec Inštituta za politični menedžment dr. Alem Maksuti. Čeprav si ljudje morda nekoliko raje ogledajo televizijska soočenja, je prepričan, da so včeraj prek naših valov lahko dobili jasnejšo sliko, kdo se za kaj zavzema, kdo kaj zagovarja.


Obletnice Kreka, Fatime in Zavoda Antona Martina Slomška

V Cerkvi na Slovenskem bo danes potekalo več dogodkov, s katerimi bomo zaznamovali okrogle obletnice. Na dvorišču ljubljanske Teološke fakultete bo ob 13. uri odprtje kipa dr. Janeza E. Kreka. Zbrane bosta nagovorila prof. dr. Bogdan Kolar ter prof. dr. Janez Juhant.


Parlament potrdil bolj predvidljivo financiranje glavnega mesta, opozicija proti

Državni zbor je včeraj sprejel spremembo zakona o glavnem mestu Slovenije, po katerem delež dohodnine, ki pripada Mestni občini Ljubljana, ne sme biti nižji od 0,6 odstotka in ne višji od 0,8 odstotka. Koalicija meni, da to prinaša stabilnejše financiranje naši prestolnici, opozicija je prepričana, da jo privilegira.


Škofje: Udeležba na volitvah je še posebej krščanska dolžnost

Pred skorajšnjim 22. oktobrom je vse državljane in še posebej katoličane k udeležbi na volitvah povabila Slovenska škofovska konferenca. Kot je zapisal predsednik Komisije Pravičnost in mir nadškof Stanislav Zore, so veseli, da je na letošnjih volitvah možno izbirati med kandidati z zelo različnimi pogledi na sedanjost in prihodnost Slovenije, kar prispeva k demokratičnosti in pluralnosti političnega prostora.


Arboretum z novim vstopnim objektom

V Arboretumu Volčji Potok so včeraj odprli nov vstopni objekt. Gre za recepcijo in informacijski pult ob vstopu v park in hkrati mesto, kjer je mogoče kupiti spominke. Poleg stoji objekt s sanitarijami in previjalnicama za dojenčke. Krajinsko arhitekturna rešitev ne želi konkurirati vegetacijskim elementom in se jim podreja, poudarjajo v arboretumu, kjer že snujejo načrte za naprej. Radi bi postavili nov rastlinjak, ki bi omogočal pripravo dogodkov skozi vse leto, torej tudi pozimi. Direktor tega javnega zavoda Aleš Ocepek je ob tem na ministrstvo za kulturo znova naslovil apel, da dorečejo način financiranja tega državnega zavoda in njegov pravni status, saj se trenutno skoraj 90 odstotkov financira sam. Delitev stroškov pri vstopnem objektu je že prvi korak v tej smeri.


Predsedniška kandidatka Suzana Lara Krause ponosna na tradicijo in dosežke

Danes vam kot zadnjo med devetimi predsedniškimi kandidati predstavljamo kandidatko SLS Suzano Laro Krause. V stranko je pred sedmimi leti vstopila na pobudo očeta, je poročena z Američanom in mati dveh otrok. Samostojna podjetnica, ki živi na Ptuju se je kot predsednica pripravljena boriti za boljše življenje ljudi.


Pri Mohorjevi izšla zbirka kritičnih razmišljanj Ivana Štuheca o družbi in Cerkvi

Pri Celjski Mohorjevi je izšla knjiga Ivana Štuheca Slovenija brez Patrie in Zvonov. Kot je povedal v predstavitvi, je želel opozoriti na vse nedemokratične postopke in merila, ki so za slovensko družbo nevzdržni in jo peljejo v neke vrste politično diktaturo.


Začetek predčasnega glasovanja na predsedniških volitvah

Vsi upravičenci, ki se v nedeljo ne bodo mogli udeležiti predsedniških volitev, lahko svoj glas oddajo predčasno. To možnost lahko izkoristijo danes, jutri in pojutrišnjem med 7. in 19. uro na sedežih okrajnih volilnih komisij, torej na sedežih upravnih enot in njihovih izpostav. Izbirajo lahko med devetimi kandidati. V Zboru za republiko so prepričani, da bi moral položaj predsednika oziroma predsednice države zasesti nekdo z nesporno moralno in politično avtoriteto. Uživati bi moral ugled doma in v ostalih članicah Evropske unije.


Novejše novice | Starejše novice