Ljubljana, četrtek, 17. avgust 2017, 09:39

P. Špelič na Brezjah: Stopimo do Nje in pustimo, da nas objema na svoj skrivnosten način

Pri Mariji Pomagaj je bilo tako kot v mnogih drugih Marijinih romarskih svetiščih slovesno že na predvečer praznika Marijinega vnebovzetja. Somaševanje je vodil srebnomašnik p. Miran Špelič. Uvodoma ga je pozdravil ter mu ob sklepu svete maše zaželel obilo božjega blagoslova, rektor svetišča p. dr. Robert Bahčič. Sveti maši je sledila procesija z lučkami po vasi in pete litanije Matere Božje.


Pomen posvetitve naroda Mariji

V torek, 15. avgusta, obhajamo največji Marijin praznik - Marijino vnebovzetje. Čeprav prve omembe praznovanja segajo že v 3. stoletje po Kristusu, je versko resnico o Marijinem vnebovzetju slovesno razglasil šele papež Pij XII. leta 1950. Sicer pa številne cerkve po svetu – od mogočnih katedral do vaških in božjepotnih cerkvic – izpričujejo stoletno vero v to. Pri nas škofje in duhovniki na praznik obnovijo tudi posvetitev slovenskega naroda Mariji.


Portoroški hotelirji zadovoljni z obiskom

Za portoroškimi hotelirji je spodbuden prvi del sezone, saj so tako v Hotelih Bernardin kot v Hotelih LifeClass zabeležili več nočitev kot v tem času lani. Trenutno so hoteli skoraj ali v celoti zasedeni, tudi obeti za nadaljevanje sezone pa so dobri.


Tomšič: Statistika dela parlamenta in vlade sama po sebi ne pomeni nič

Poslanci so že skoraj mesec dni na počitnicah. Letos so se sešli na enajstih sejah, sedmih rednih in štirih izrednih. Od začetka januarja do 15. julija so v klopeh hrama demokracije presedeli 40 dni oziroma dobrih 325 ur.


Pregled domačih dogodkov od 4. do 11. 8. 2017

Vročinski val je popustil, se pa začenja ogrevanje pred jesenskimi predsedniškimi volitvami. Magna Steyr je dobila okoljevarstveno soglasje za gradnjo lakirnice v Hočah, ki pa še ni pravnomočno. Začela se je sanacija potoka Tojnice, ki ga je maja močno onesnažil požar v vrhniškem Kemisu. Na Višarjah je potekalo srečanje treh Slovenij, vse pa je že usmerjeno v največji Marijin praznik.


Predsednika države bomo volili 22. oktobra letos

Volitve predsednika države bodo 22. oktobra letos, je sporočil predsednik državnega zbora Milan Brglez. S podpisom akta je za dan razpisa volitev, s katerim začnejo teči roki za volilna opravila, določil 21. avgust. Glasovanje v morebitnem drugem krogu volitev pa se po zakonu opravi najpozneje 21 dni po prvem glasovanju. Inavguracija novega predsednika bo 22. decembra v državnem zboru.


Referendumski 24. september

Projekt drugi tir Slovenijo umešča na infrastrukturni zemljevid sveta, poudarjajo predstavniki vlade, a kritike ne pojenjajo. V studiu smo v oddaji Pogovor o gostili pobudnik referenduma Vilija Kovačiča iz iniciative Davkoplačevalci se ne damo in arhitekta Andreja Čuferja in osvetlili nekaj argumentov proti začrtani trasi in tehnične rešitve, ki bi bile po mnenju nekaterih strokovnjakov boljše pri gradnji železnice.


Mladi med počitnicami tudi na delo oziroma izobraževanje v tujino

Mladi aktivno preživljajo počitnice tudi z delom oziroma izobraževanjem. Nekateri se zaradi tega odpravijo v tujino, in tako krepijo številne veščine, širijo socialno mrežo in se učijo tudi tujih jezikov. Najbolj priljubljene so evropske države, vse več pa jih gre tudi v Ameriko in Azijo.


Sanacija Tojnice stekla, z njo naj bi spodbudili samočistilno sposobnost narave

Sanacija na 100 metrskem delu vrhniškega potoka Tojnica neposredno ob podjetju Kemis, kjer je požar maja povzročil okoljsko onesnaženje, se je končno začela. V prvem koraku so preusmerili vodo iz potoka mimo območja sanacije ter namestili cevovode in črpalke. Ribiči pa so bili zadolženi za odlov rib.


Umrl Vilko Ovsenik

V starosti 88 let je v petek umrl glasbenik Vilko Ovsenik, brat Slavka Avsenika in član narodnozabavnega Ansambla bratov Avsenik. Bil je avtor, soavtor in aranžer okrog 800 skladb oziroma celotnega repertoarja slavnega ansambla.


Novejše novice | Starejše novice