Ljubljana, petek, 23. junij 2017, 16:00

Odločitev Arbitražnega sodišča bo preskus tudi za EU

Vladna koalicija je pred današnjo sejo vlade razpravljala tudi o uresničitvi razsodbe arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško, ki bo objavljena 29. junija. Kot je dejala vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer, ima vlada pripravljenih nekaj scenarijev.


Najnižje plačani javni uslužbenci zagrozili s stavko

Najslabše plačani javni uslužbenci so s protestnim shodom pred vladnim poslopjem od vlade zahtevali, da s sindikati takoj podpiše dogovor o zvišanju plač do 26. plačnega razreda. Če dogovor ne bo podpisan, je predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj za jesen napovedal splošno stavko najslabše plačanih uslužbencev.


Mladi zdravniki in zbornica s številnimi pripombami na zakon o zdravniški službi

Novelo zakona o zdravniški službi naj bi vlada kmalu obravnavala po nujnem postopku, toda način takšnega sprejemanja je obsodila stroka. Mladi zdravniki Slovenije so se povezali z Zdravniško zbornico Slovenije in opozorili na negativne posledice novele, ki je bila po njihovi oceni pripravljena brez javne razprave. Hkrati menijo, da tudi ta del vladne reformne zakonodaje ne bo skrajšal čakalnih dob.


AVDIO in FOTO: Po 75 letih slovo od pomorjenih pri Žiglovici

»Vsem pomorjenim v Žiglovici danes dajemo njihov prostor. Pokopali jih bomo v posvečeno zemljo pokopališča Videm v župniji Dolenja vas. Po 75 letih zanje izpolnjujemo eno najbolj temeljnih človekovih pravic, pravico do groba,« je v pridigi pri pogrebni sv. Maši na pokopališču Videm v župniji Sv. Roka Dolenja vas dejal ljubljanski nadškof Stanislav Zore. V jamo Žiglovica so partizani v letih 1942 in 1943 pometali skupno 13 fantov in mož, ki so jih prej kruto usmrtili. Gre za enega večjih zločinov partizanske vojske nad slovenskim civilnim prebivalstvom v času druge svetovne vojne.


Novakova na taboru stranke: NSi ima rešitve za izzive Slovenije

V Žireh je potekal tradicionalni tabor Nove Slovenije, ki se ga je udeležilo več kot 3000 članov in simpatizerjev stranke. Predsednica NSi Ljudmila Novak je v nagovoru opozorila na težave s katerimi se sooča Slovenija, in poudarila, da imajo v stranki rešitve za te izzive.


Svetišče Marije Pomagaj obiskal predsednik portugalskega parlamenta Rodrigues

Svetišče Marije Pomagaj je obiskal predsednik parlamenta Portugalske republike Eudardo Ferra Rodrigues, ki se je v preteklih dneh mudil na uradnem obisku v Republiki Sloveniji. Po srečanju s političnim vrhom je obiskal narodno svetišče, kjer sta ga sprejela dr. p. Robert Bahčič, rektor brezjanske bazilike ter dr. Andreja Eržen Firšt, vodja Romarskega urada Brezje.


V Kranju zagorel nakupovalni center

Na Planini v Kranju je zagorel del večjega trgovskega centra Qlandia. Kot so sporočili s Policijske uprave Kranj, je požar že pogašen, aktivnosti interventnih služb na kraju pa še intenzivno potekajo. Po trenutnih podatkih policije ni bila poškodovana nobena oseba, poškodovan pa je del novega in starega objekta.


Pregled domačih dogodkov od 9. junija do 16. junija 2017

Dogajanje v preteklih dneh je zaznamovalo obhajanje praznikov Svete Trojice ter Svetega Rešnjega Telesa in Krvi, pa tudi slovesnost ob Dnevu krivde, odpuščanja in sprave. Znano je postalo tudi to, da bodo slovenski škofje med 26. februarjem in 3. marcem prihodnje leto opravili obisk ad limina v Vatikanu. V politiki pa odmeva predvsem razkrivanje novih podrobnosti v povezavi z domnevniMatej Kravosm pranjem denarja v NLB in dogajanje na ljubljanski Pediatrični kliniki.


Tudi Računsko sodišče moti finančna nedorečenost drugega tira

Komisija za nadzor javnih financ je včeraj razpravljala o javnofinančni vzdržnosti projekta drugi tir. Državni sekretar Jure Leben in Metod Dragonja iz 2TDK sta zatrdila, da je projekt vzdržen, opozicijski poslanci so opozorili na njegove pomanjkljivosti. Predsednik komisije Andrej Šircelj se je denimo uvodoma vprašal, če se bo dolg podjetja 2TDK, ki ga je vlada ustanovila za vodenje projekta, štel v državni dolg. S pomisleki se je oglasil tudi predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel.


Osebe z omejenim gibanjem

Državni preventivni mehanizem je lani obiskal 80 različnih lokacij, kjer bivajo ljudje z omejeno možnostjo gibanja ali odvzeto prostostjo. Največ oz. 34 je bilo mest za policijsko pridržanje, 24 pa je bilo domov za starejše. Ob obiskih zlasti preverjajo pravne podlage za sprejem, bivalne razmere in obravnavo oseb z omejeno možnostjo gibanja oz. odvzeto prostostjo.


Novejše novice | Starejše novice