Ljubljana, nedelja, 22. april 2018, 01:19

Smukaška kraljica Ilka Štuhec danes še po superveleslalomski globus

Ilka Štuhec s smukaškim globusom
Foto © Gepa/SZS

Ilka Štuhec je smukaška kraljica te sezone. S suvereno smukaško zmago na finalu sezone svetovnega pokala v alpskem smučanju v ameriškem Aspnu je potrdila, da ji v kraljevi disciplini trenutno ni para.

Štuhčeva je vodstvo prevzela že na začetku sezone, ko je osvojila zmago na treh uvodnih smukih, na obeh v kanadskem Lake Louisu in nato še v franscoskem Val d'Iseru. Tako, kot je začela sezono, jo je torej tudi končala - onstran Atlantika, na prav posebnem snegu in na visokih nadmorskih višinah. Start smuka je bil na višini 3246 metrov nad morjem, cilj na 2484 metrih nad morjem.

Štuhčeva se je na progo podala prva, njena edina tekmica za mali kristalni globus v smuku, Italijanska Sofia Goggia, je imela štartno številko 3. Mariborčanka je branila prednost 97 točk pred Italijanko, za osvojitev zmage v skupnem seštevku ji je zadostovala uvrstitev med prvih 15, torej uvrstitev med dobitnice točk na finalu svetovnega pokala. Zgornji, drsalni del je odpeljala odlično, brez kakršnih koli težav je opravila tudi s srednjim delom in do konca samo stopnjevala tempo. V cilju je postavila čas 1:36,95. Goggia je že zgoraj zaostajala 52 stotink, v srednjem delu je zaostanek poskočil na 80 stotink, se potem zmanjšal na 45, na zadnjem merjenju vmesnega časa je zopet narasel na 92 in v cilju znašal debele 1,03 sekunde. Takrat je že bilo jasno, da je Štuhčeva osvojila smukaški globus. Z zmago je nato na najlepši možen način sklenila sanjsko smukaško sezono. Dobila je štiri smuke, štiri zmage v kraljevski disciplini, v kateri je postala tudi svetovna prvakinja na svetovnem prvenstvu v Sankt Moritzu. To so bile tudi že njene 12 stopničke ter skupno sedma zmaga v tej sezoni in karieri.

Pred to sezono še ni zmagala in ni stala na stopničkah. V vseh prejšnjih šestih, v katerih je tekmovala, je skupaj osvojila 817 točk, kar je 428 manj, kot jih je za zdaj osvojila v tej, ki še ni končana. Izkupiček 1245 točk lahko še nadgradi - že na današnjem superveleslalomu. Ob tem velja povedati, da je Štuhčeva osvojila tudi kombinacijski globus - prejela ga bo na jutrišnji slovesnosti.


Ne spreglejte: