Ljubljana, nedelja, 22. april 2018, 01:19

Čebašek-Travnikova ostaja, mnenja o tem med zdravniki in zobozdravniki deljena

Zdenka Čebašek Travnik
Foto © zdenkacebasektravnik.si

Zdenka Čebašek-Travnik ostaja predsednica Zdravniške zbornice Slovenije, čeprav ji skupščina ni izrekla podpore. Čebašek-Travnikova je sporočila, da je bila demokratično izvoljena, zato bo vztrajala, sinočnje glasovanje razume kot napotilo za prihodnje delovanje. Med zdravniki in zobozdravniki so mnenja o njeni odločitvi deljena.

Pobudo za tokratno skupščino so dali štirje regijski odbori Zdravniške zbornice Slovenije, povod zanjo je bilo dogajanje, povezano z višino plače Čebašek-Travnikove. Novi predsednici osrednje stanovske organizacije zdravnikov in zobozdravnikov je zaupnico izreklo 35 članov skupščine, proti jih je bilo 42. Čebašek-Travnikova kljub takšnemu izidu glasovanja ne razmišlja o odstopu, mnenja med zdravniki in zobozdravniki pa so deljena - medtem ko so nekateri včerajšnjo razpravo videli kot izhodišče za izboljšanje delovanja, so ostali poudarjali, da je bilo sporočilo jasno in bi morala oditi. Njena poteza sicer ni bila presenečenje. "Nenazadnje je že vnaprej napovedala, da bo ne glede na to, kaj se bo na skupščini dogajalo, še naprej predsednica, ker je bila demokratično izvoljena s strani volivcev, zato se ji zdi nedemokratično, da bi jo lahko razrešila tudi demokratično izvoljena skupščina," je v odzivu za naš radio poudaril predsednik sindikata družinskih zdravnikov Praktikum Igor Muževič.

Tudi sam je bil prisoten na skupščini, kot je pojasnil, ni šlo za razpravo o razrešitvi, ampak o tem, ali člani skupščine Čebašek-Travnikovi zaupajo. "Izrečenih je bilo veliko konstruktivnih kritik, povedala je, da jih je razumela in jih bo upoštevala. A zaskrbelo me je, da je potem za medije vseeno izjavila, da ni slišala nobenih očitkov in da ne vidi razloga, da bi karkoli spremenila." Muževiča je prav tako zmotilo, da je Čebašek-Travnikova v medijih znova omenjala elito, ki jo želi odstaviti, a ob konkretnem pozivu skupščine ni razgrnila nobenih imen in predstavila dokazov za takšne trditve. "Izogiba se zelo preprostim vprašanjem in odgovorom, kar ni ravno popotnica za dobro transparentnost. Vsi bi radi sklenili to zgodbo, saj gre za bizarne obtožbe, ki jih je treba končati."

Prvi preizkus za Čebašek-Travnikovo bo že čez nekaj tednov, ko bo skupščina odločala o njenih kandidatih za izvršilni odbor, potem ko so iz njega odstopili trije člani. Muževič je prepričan, da se bodo za ta mesta zelo verjetno potegovali tisti, ki želijo dobro Zdravniški zbornici Slovenije, da bo ta lahko nemoteno izvajala javna pooblastila. Spomnil je tudi, da velik del zdravnikov in zobozdravnikov Čebašek-Travnikovi še naprej zaupa. Ugiba, da bo njeno vodenje dajalo vtis transparentnosti, sodelovanja, dobre komunikacije, a bo verjetno pogosto enosmerna pot. "Skratka: Jaz vas poslušam, vendar vas ne slišim. Tako je bilo včeraj na skupščini." Zadnje izjave Čebašek-Travnikove tako po Muževičevem mnenju niso najboljša popotnica.


Ne spreglejte: