Ljubljana, sobota, 23. junij 2018, 09:53

PI-joker, PI-škot ali PI-ca?

Gitica Jakopin in Ambrož Sušnik
Foto © ARO

Dan pi je dan, s katerim se vsako leto na 14. marec obeležuje število pi. Ta dan je namreč v ameriškem datumskem formatu zapisan kot 3/14, kar so prve tri števke pi. Na ljubljanski fakulteti za matematiko in fiziko ta dan vsako leto pripravijo tradicionalno tekmovanje v recitiranju števila pi. Tekmovanja se je letos udeležilo 11 tekmovalcev.

"Že približno 40 let nazaj so 14. marec v Ameriki obeležili kot dan števila pi. Takrat se je tudi porodila ideja o pomnenju čim večjega števila števk in recitiranju tega zanimivega števila. V Sloveniji poteka že enajstič državno tekmovanje v pomnenju števila pi, na naši šoli pa smo to organizirali drugič. Odziv je bil kar dober: 12 učencev je letos povedalo več kot sto števk, še več pa petdeset ali pa petindvajset, kar je bil pogoj za nagrado: PI-joker (enkrat so lahko brez domače naloge), PI-škot ali PI-ca", je povedal učitelj matematika na OŠ Alojzija Šuštarja Ambrož Demšar.

V našem studiu smo gostili tri osnovnošolce iz omenjene šole, ki so si pomnenje števk tega iracionalnega števila vzeli za osebni izziv. Rebeka Avšič (3. razred) z Downovim sindromom je na tekmovanju osvojila 4. mesto (tule si lahko ogledate video posnetek njenega recitiranja 576-ih števk). Devetošolki Gitici Jakopin je na tekmovanju po uvodnem formalnem delu uspelo število pi recitirati na kar 1521 decimalk natančno. Z nami pa je bil tudi Ambrož Sušnik iz 8. razreda. Letos je na državnem tekmovanju sicer zmagala osnovnošolka Mateja Slapnik Anžur, ki je odrecitirala 773 decimalk. Slovenski rekorder v recitiranju števila pi je Nik Škrlec, ki si je decimalke zapomnil s pomočjo tehniko pomnenja palača spomina. Zapomnil si je kar 3141 decimalk števila pi.


Ne spreglejte: