Ljubljana, ponedeljek, 28. maj 2018, 12:01

Na celjskem pokopališču vzpostavili iskalnik grobov

Informacijski sistem na pokopališču v Celju
Foto © Občina Celje

Na Mestnem pokopališču v Celju so vzpostavili informacijski sistem, ki bo olajšal iskanje grobov predvsem tistim, ki pokopališče obiščejo prvič. Skupaj s pokopališčem Teharje je namreč tam pokopanih približno 30.000 rajnih.

Kot je ob predstavitvi povedal celjski župan Bojan Šrot, je nov informacijski sistem namenjen lajšanju iskanja lokacije grobov. Za njegovo ureditev je občina odštela slabih 20.000 evrov.

Predstavnik občine Goran Anders je dejal, da je sistem nameščen na vežici in deluje s pomočjo dveh prikazovalnikov. Prvi podaja informacije o prihajajočih pogrebih, drugi pa omogoča interakcijo z dotikom in vsebuje iskalnik pokojnikov z izrisom poti do lokacije groba. »Sistem je zasnovan tako, da je čim bolj preprost za uporabo, saj omogoča le vnos imena in priimka pokojnika. Rezultat iskanja se zvrstijo po letnicah in z izbiro rezultata se pokaže slika groba, izris poti in mesto, kjer se grob nahaja,« pravi in dodaja, da je prikaz poti mogoče prenesti na pametne telefone s pomočjo unikatne QR kode, ki se izpiše ob ostalih podatkih.

Informacijski sistem na pokopališču v Celju
Informacijski sistem na pokopališču v Celju

Realizacija pokopališko-informacijskega sistema je vključevala delo s področja informacijsko-komunikacijskih tehnologij in pokopaliških dejavnosti ter terenskih aktivnosti. Kot so še sporočili z občine, sta zgolj dopolnitev in uskladitev baze podatkov pokojnikov trajali štiri mesece in vključevali fizično preveritev vseh grobov z zajemom fotografij spomenikov. Sistem je neposredno povezan z evidencami koncesionarja za izvedbo pogrebnih in pokopaliških dejavnosti Veking in se sproti dopolnjuje s podatki o novih pokopanih.


Ne spreglejte: