Ljubljana, sobota, 23. september 2017, 18:27

Poslanci o politični odgovornosti v zgodbi o sumu pranja denarja v NLB

Poslanci so v minulem tednu med drugim razpravljali o sumu pranja denarja v NLB. Med redno sejo državnega zbora sta jih namreč na mizah čakali poročili dveh parlamentarnih delovnih teles, ki sta se ukvarjali s to zgodbo. Dokumenta sta opozorila na politično odgovornost, bistvene ugotovitve in sklepi o nadzoru nad primerom naj bi v prihodnjem tednu dobili podporo.


Gorenak o novem primeru Vaskrsić: To je nemogoče. To je nevzdržno

Zaradi dobrih 500 evrov dolga fizične osebe dvema podjetjema je novomeško okrajno sodišče sprejelo odredbo o prodaji stanovanja na Klemenčičevi ulici v Novem mestu, nato pa so dan pred prodajajo to odredbo preklicali. Kljub temu, da so dražbo preklicali pa ne gre brez opozorila, da je bil ta primer iz Novega mesta na las podoben tistemu, ko je sodišče zaradi neplačanih položnic v rednosti 124 evrov prodalo hišo Zoranu Vaskrsiću, ki je na evropskem sodišču dobil tožbo proti državi.


Pregled domačih dogodkov od 15. do 23. septembra

Pregled domačih dogodkov v 38. tednu smo začeli z novico, da so slovenski košarkarji osvojili zlato medaljo na evropskem prvenstvu. Prav tako pa spomnili na Stično mladih, nedeljo svetniških kandidatov in na to, da se lahko Slovenija po najbolj črnem scenariju znajde ujeta med dvema migracijskima potema.


Iz Slovenije vrsta kritik na Plenkovićeve besede v palači Združenih narodov

Iz Slovenije se vrstijo ostri odzivi na govor hrvaškega premierja Andreja Plenkovića na Generalni skupščini Združenih narodov v New Yorku. V njem je odločitev arbitražnega sodišča o meji med državama navedel kot primer spodkopavanja mednarodnega prava. Naš premier Miro Cerar je zato odpovedal skorajšnje srečanje s Plenkovićem v Zagrebu. Takšno odločitev so med drugim pozdravili v večini strank v državnem zboru, pri južnih sosedih so jo obžalovali.


Člani Metropolitanskega cerkvenega sodišča o nezvestobi kot ničnostnem razlogu

Metropolitansko cerkveno sodišče v Mariboru je na začetku novega pastoralnega leta pripravilo študijski dan za svoje člane. Sodnike in druge člane cerkvenega sodišča je pozdravil nadškof metropolit Alojzij Cvikl.


Na Brezjah so se poslovili od brata Bonaventure Petra Obrana

Na Brezjah so se danes poslovili od brata Bonaventure Petra Obrana. Brat Bonaventura je bil 20 let zakristan pri Mariji Pomagaj na Brezjah, pred tem je služboval v Kamniku, Ljubljani, Mariboru, večino svojega redovnega življenja je deloval v Marijinih cerkvah.


Lah: Zakon o drugem tiru podlaga za plenjenje državnega denarja

V NSi se zavzemajo za dvotirno železniško progo med Divačo in Koprom, za manj denarja in bistveno hitreje kot predvideva vladni zakon. Tega je treba tudi zaradi financiranja in udeležbe zalednih držav na referendumu zavrniti ter se lotiti boljše variante, ki jih je kar nekaj, predvsem pa pred letom 2024, ko bodo Italijani in Avstrijci zgradili obvozno železnico, je v našem studiu povedal poslanec NSi Zvonko Lah.


Posameznikov glas na referendumu je izjemnega pomena

Pravica do referenduma je izjemno pomembna. To je v zadnji oddaji Spoznanje več, predsodek manj na Radiu Ognjišče poudaril ustavni sodnik ddr. Klemen Jaklič. Kot je pojasnil, gre za najbolj čisti primer participacije oziroma sodelovanja v svojem lastnem življenju. Kršitev te pravice ne pomeni le zmanjšanja moči posameznikovega glasu, ampak tudi neke vrste suženjstvo, saj posameznikovo življenje v svoje roke vzame nekdo drug.


Premier Cerar zaradi Plenkovićevih izjav o arbitraži odpovedal obisk v Zagrebu

Premier Miro Cerar je zaradi izjav hrvaškega kolega Andreja Plenkovića na splošni razpravi svetovnih voditeljev ob začetku 72. zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov, da je odločitev arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško primer spodkopavanja mednarodnega prava, odpovedal obisk v Zagrebu. Ta je bil sicer predviden za 27. september.


Zaradi 500 evrov dolga ob streho nad glavo

Zaradi dobrih 500 evrov dolga fizične osebe dvema podjetjema je novomeško okrajno sodišče sprejelo odredbo o prodaji stanovanja na Klemenčičevi ulici v Novem mestu. Na prvem naroku, ki je razpisan za jutri, bo izklicna cena 23.240 evrov ali 70 odstotkov tržne cene. Primer je po poročanju časnika Delo na las podoben tistemu, ko je sodišče zaradi neplačanih položnic prodalo hišo Zoranu Vaskrsiću, ki je na evropskem sodišču dobil tožbo proti državi.


Novejše novice | Starejše novice