Ljubljana, četrtek, 19. april 2018, 11:37

Ne le levo in desno, tudi zgoraj in spodaj

V svojem govoru na spravni slovesnosti v Rovtah nad Logatcem 24. avgusta 2013 se je slovenski razumnik Justin Stanovnik močno zavzel za novo politično pomlad na Slovenskem. Stanje, tako Stanovnik, v kakršnem so danes država Slovenija, naša domovina, naša kultura, naše gospodarstvo, naš jezik, je namreč skrb vzbujajoče. In razlog?


Kam bo šlo tristo tisoč glasov?

Že pred Cerarjevim odstopom se je nakazovalo, da bo večina za slovenske razmere impresivne bere 300.000 glasov za njegovo druščino zamenjala lastnika. Jasno je tudi, da bodo prav ti glasovi predstavljali največjo posamično nagrado prihajajočih volitev. Zato je ključno vprašanje, kam bodo šli.


Kristjani v javnosti

Od nedelje na Radiu Ognjišče poteka radijski misijon. Pripravljamo ga s skupino duhovnikov, ki naj v občestvu Cerkve na slovenskem, pred veliko nočjo prebudi ogenj vere in navdušenja. Letos je nosilna tema Pošlji Svetega Duha na nas, kar pomeni, da si želimo, da bi nas Duh napolnil in poživil predvsem v krščanskem življenju.


Gremo na volitve

Po sedemintridesetih letih sem v februarju romal po Sveti deželi. Tako jo imenujemo kristjani zaradi Jezusa. Ko pa si tam, kaj dosti svetosti ne vidiš in doživiš. Judje so v tem času pozidali ogromno površin in povečali svoj teritorij na več kot sedemdeset procentov celotne površine Palestine. Muslimanski arabci ali Palestinci živijo na raztrganih območjih, kar na zemljevidu daje vtis jezer, ki trgajo kopno. Od vseh doživetij in protislovij te dežele naj izpostavim dve.


Koalicija za spremembe

Kmalu bo minilo deset let od v naprej pripravljene afere Patria, ki je imela za Slovenijo daljnosežne posledice. Pomladne politične stranke so po teh dogodkih povsem omagale. Izgubile so voljo za skupne nastope in se zaprle v svoje vrtičke. Svojo nemoč so skušale prikriti z medsebojnimi spori, zamerami in obtoževanji. Ob tem pa narašča samovolja vladajočih strank politične levice, kar že resno ogroža slovensko demokracijo in svobodo. Zaradi poraznih rezultatov pomladnih strank na zadnjih državnozborskih volitvah so stranke socialističnega porekla dosegle dvotretjinsko večino v parlamentu, kar jim omogoča tudi spreminjanje ustave.


O pripravljenosti - na izredne dogodke, na spremembe in na očiščenje lastne notranjosti

Med bloki stanovanjskega naselja v Ljubljani, v katerem sem odraščala, je tu in tam kakšno jutro odmeval pridušen zvok trobente. Verjetno je še vedno tako. Zračni tokovi namreč vsake toliko prinesejo budnico iz razmeroma bližnje vojašnice. Kot otrok sem si predstavljala, kako vojaki ob tem vsakokrat prav po filmsko poskačejo s postelj, po možnosti že oblečeni in obuti, ter odhitijo svojim nalogam naproti. Takojšnja pripravljenost na različne situacije, ki se utegnejo pripetiti, je po eni strani lastnost, vredna občudovanja, po drugi strani se zdi, da človeka omejuje. Na čisto vse, kar nam življenje postavi na pot, ne moremo biti pripravljeni, zato je pretirana obremenjenost s tem lahko škodljiva. A hkrati ne gre prezreti dejstva, da je pripravljenost marsikdaj tudi osvobajajoča, saj prežene skrbi in morebitne negativne posledice nepripravljenosti.


»Prišla bo pomlad«

Če kdaj, potem lahko te dni čutimo, kako prijetno je, ko med nas prihaja pomlad. Iz minus 20 stopinj Celzija na prijetnih 10 ali nekaj čez. Ne le narava, tudi ljudje smo drugačni, bolj nasmejani in optimistični. Tako nehote mi letošnje zgodnje marčevsko vreme ponuja primerjavo na slovenskem političnem parketu, kjer se, vsaj tako se zdi, tudi na slovenski politični srenji prebuja pomladna opcija, kateri tudi sam pripadam.


Politične stranke v pričakovanju volitev

Poznavalci in analitiki stanja in razmer v slovenski politiki dajejo državnozborskim volitvam, ki bodo konec pomladi, velik pomen, saj bodo morda odločilno vplivale na usodo in razvoj Slovenije v prihodnosti. Enako menijo tudi politične stranke, tiste na oblasti in stranke v opoziciji, ki sedaj bolj ali manj pripravljene čakajo predsednika RS Boruta Pahorja, da določi rok volitev, s čemer se bo sprožil rokovnik izvedbe volilnih opravil.


Obljube politike

Še nekaj mesecev nas loči do parlamentarnih volitev, kar se že kaže v intenzivnejšem delovanju političnih strank. Te vlagajo več zakonov, pripravljajo zborovanja, predstavljajo programe oziroma rešitve na številnih področjih, podpisujejo predvolilna zavezništva, politiki pa so se začeli še pogosteje pojavljati na posameznih prireditvah in iskati prostor v medijih. Prav tako so se že pojavile nekatere afere, na primer v povezavi z nedovoljenimi posojili strankam, pa afera v zvezi s stanjem v vojski. Omenjena zgodba se ponavlja na štiri oziroma pet let, Slovenija pa je že vseskozi soočena z istimi problemi na različnih področjih.


Ko se podirajo temelji reda, kaj more storiti pravični?

Če se komu morda še zdi, da temelji reda niso vsaj zamajni, če že ne podrti, naj navedem nekaj dejstev: na našem planetu zaradi lakote trpi 815 milijonov ljudi. Čeprav bi Zemlja lahko nahranila vse svoje otroke. Še eno dejstvo: direktorji in vodilni delavci uspešnih podjetij dobijo v enem mesecu toliko, kot delavec z najnižjo plačo zasluži v treh letih in pol. Vojna v Siriji divja pred našimi očmi, civilisti, med njimi otroci, umirajo, ne da bi nas to sploh še ganilo. Končale so se olimpijske igre, vojna pa je medtem trajala. Čeprav naj bi bil čas olimpijskih iger čas miru. Ko se podirajo temelji reda, kaj more storiti pravični?


Novejše novice | Starejše novice