Alen SalihovićAlen Salihović

Življenje je lepo

| 14.03.2017, 18:47

Svet, v katerem živimo, je vsaj z mojega zornega kota, tako lep, kot ni bil še nikoli, prinaša toliko izzivov, kot jih še ni bilo, odpira toliko možnosti, kot si jih nismo predstavljali in je neskončen navdih. Je pa res, da toliko kot ima priložnosti, toliko je na drugi strani pasti. In velika umetnost je živeti tako, da se ne ujameš vanje.

Velika past tega časa je potrošništvo. Čisto iskreno povem, da ob listanju različnih reklamnih katalogov vidim kup novih stvari, za katere prej nisem vedela, da sploh obstajajo, ampak ob pogledu nanje pomislim, da jih njuno potrebujem. Ni kaj, zanjo prodajati, a zakaj bi se jezila nanje, če dobro opravljajo svoj posel? Moja naloga je, da jim pač ne nasedem in se resno vprašam, ali to reč res potrebujem. Že naslednji dan pozabim, saj v resnici potrebujemo veliko manj, kot si mislimo. In hvala Bogu, vseeno mi je, če sosed to stvar ima.

O internetu sem že večkrat razmišljala in znano je, da me navdušuje. A spet prinaša kup zank in pasti, ki se jim lahko izognemo. Če je v mojem elektronskem nabiralniku sporočilo, da sem podedovala velike vsote denarja, ki mi jih zapušča daljni sorodnik v Ameriki, mi je jasno, da iz te moke ne more biti kruha. Še manj denarja. O tem, kaj in koliko objavljamo na svojih facebook profilih, bi tudi lahko razpravljali. Ja, hitro te zanese, ker se čutiš v krogu »prijateljev« varno, a temu ni tako. Pomembno je, da preden karkoli objavimo, pomislimo, ali bi to, kar bomo zapisali, upali povedati ali pokazati polnemu stadionu ljudi. No, zagotovo ne bi voščili svojemu možu za rojstni dan, če ga sploh ne bi bilo tam in ne verjamem, da bi kazali spričevala svojih otrok, tudi če so v njih same petice …

Še nikoli ni bilo na svetu toliko pismenih ljudi, še nikoli nismo toliko brali, se učili in govorili tolikih tujih jezikov, potovali, spoznavali kulture drugih in se med seboj povezovali. Res pa je, da je trenutek, ki ga živimo, prežet s strahom, grožnjami terorizma. A bolj mogoče je, da se bo v nas zaletel pijan voznik, kot da smo žrtev terorističnega napada. In o tem vsi govorimo, veliko tudi tisti ob šankih, ob kapljici rujnega ali vrčku rumenega.

Nobena generacija pred nami ni imela možnosti, da bi nam zamenjali srce, ledvica, zdravili toliko bolezni in lajšali toliko bolečin kot jih danes. Medicina dela čudeže, a zmore le, če delček dodamo mi. In seveda vemo, da na tej zemlji vendarle ne bomo živeli večno, brez cigarete v ustih in ob zdravem način življenja, ki je sicer širok pojem, pa mogoče dlje in z manj obiski pri zdravnikih.

Svet, v katerem živimo, je izziv. Škoda, ker ga vsi ne doživljajo tako. Če bi vsi črnogledi ljudje tega sveta odkrili, v kakšno past so se ujeli, potem bi se tudi njihov pogled spremenil. Spoznali bi, da je svet res lep, kar ne pomeni, da nima, tako kot vsak dan, svoje temne in svetle plati.

Prav zato vam predlagam preprosto postno vajo. Vsak dan poiščite pet stvari, dogodkov ali ljudi, zaradi katerih je tudi vaše življenje lepo.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...