Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Otvoritev Hiše EU (foto: @MiroCerar Twitter)
Otvoritev Hiše EU

Pajac in podanik(i)

| 05.03.2017, 11:06

Že ko so se sredi letošnjega januarja v Sežani zbrali pridelovalci terana in ustanovili Civilno iniciativo za spoštovanje zaščite tega plemenitega kraškega vina, mi je po glavi rojila misel, da je veliko zamujenega. Tudi dejstvo, da je do sestanka z evropskimi poslanci, ki naj bi pomagali rešiti zgodbo, prišlo še nekaj dni kasneje in tudi, da se, vsaj po stališčih in zapletanjem z uporabo pojmov teran, refošk in Kras sodeč, nekaterim med njimi zgodba še zdaleč ni bila jasna do te mere, da bi lahko suvereno stopili v bran slovenskim interesom, je bilo zaskrbljujoče.

Človek bi namreč pričakoval, da bi slovenski evropski poslanci v zgodbo složno stopili takoj, ko so se zadeve začele zapletati. In da bi bila koordinacija med vsemi vpletenimi ažurna, dobra in učinkovita.

Takih spodrsljajev si kot kaže naši sosedi v vsej zgodbi niso privoščili in zdi se, da so imeli že leta zelo jasno začrtane cilje in tudi korake, kako jih bodo uresničili.

In zato je bilo težko pričakovati, da bodo minister in predstavniki CI v torek na srečanju s Komisarjem Hoganom in drugimi evropskimi telesi dosegli preboj v tej žalostni zgodbi. Komisar je namreč, po njemu značilni maniri, že dan v naprej povedal, da je pravzaprav na njihovi strani in da se s tem postopkom dejansko zavaruje geografsko označbo vina teran kot izključno slovensko.

Politika je pač politika. In Hogan je na trenutke zelo aroganten, a hkrati izjemno spreten politik.

Vsekakor pa je, vsaj po mojem mnenju, v tej zgodbi temeljno vprašanje, zakaj si EU komisija in komisar lahko privošči, da na tehtna vprašanja prizadete strani, odgovarja z mastno cenzuriranimi dokumenti. In to kar po dveh ravneh - v politični ministru Židanu in njegovim podrejenim in v smeri do dejanskih oškodovancev, torej pridelovalcev terana, državljanov EU.

In pomislite. Samo dva dni kasneje, v četrtek, je premier Miro Cerar gostil predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja. Ne bom zgubljal besed o ozadjih neformalnih blebetanj, ki sicer veliko povedo, a uradno so govorili o izzivih prihodnosti EU, predstavljali belo knjigo predlogov prihodnje oblike skupnosti in Junker je Cerarju laskal o velikem vplivu majhne članice Slovenije.

Cerar je sicer "zahteval" ustavitev postopka za sprejem delegiranega akta o izjemi za Hrvaško glede terana, očitno pa ni znal visokemu gostu natočiti čistega vina in povedati, da so prihodnosti skupne povezave šteti dnevi, če si bodo lahko Komisija in komisarji dovoljevali mastno igro cenzure in arogantnega odnosa do svojih članic in svojih državljanov.

In to je žal še ena zamujena priložnost velikega vpliva majhne članice.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...