Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Na srečanju katoliških novinarjev o možnostih sodelovanja med luterani in katoličani

| 30.03.2017, 15:11 Petra Stopar

V Postojni danes in jutri poteka srečanje zaposlenih v katoliških medijih. Današnji dopoldanski del je bil namenjen vprašanju, kako luterani in katoličani letos lahko skupaj obeležimo spomin na reformacijo. Popoldanski del bosta oblikovala prefekt vatikanskega Tajništva za komunikacije Dario Edoardo Viganò in vodja teološko-pastoralnega oddelka tega tajništva Nataša Govekar. Predstavila bosta svoje delo in reformo vatikanskih medijev. Na srečanju je tudi ekipa Radia Ognjišče.

Profesor zgodovine Metod Benedik je predstavil zgodovinske razloge, ki so privedli do reformacije. Omenil je upadanje papeške avtoritete, nazadovaje teologije in oznanjevanja (pridige so trajale tudi 2 uri), predvsem pa misticizem in seveda vprašanje odpustkov. Ključno za Lutra je bilo, kako se človek lahko zveliča, če je vse pogreznjeno v greh.

Evangeličanski škof Geza Filo je spregovoril o dogajanju po reformaciji, o medsebojnem obtoževanju med luterani in katoličani, o tem, koliko hude krvi je bilo na obeh straneh. Vse obletnice reformacije do leta 2016 so potekale v tem vzdušju. Ključen je bil nato skupen dokument Od konflikta do skupnosti, ki je bil izdan pred skupnim obhajanjem 500. obletnice reformacije v Lundu na Švedskem. Kar se je zgodilo v zadnjih 500 letih, ni mogoče spremeniti, lahko pa spremenimo način tega spominjanja. Danes to svet od krščanskih Cerkva pričakuje in potrebuje, je dejal škof Geza Filo in dodal: »Ekumenizem in ekumenski dialog je prihodnost za krščanstvo. Poti nazaj enostavno ni.« Za medije so sicer razlike vabljive. A škof Geza Filo meni, da so obogatitev – da se v spravljivi različnosti najdemo kot eno Kristusovo telo – občestvo.

Murskosoboški škof Peter Štumpf je spregovoril o nekaterih skupnih dogodkih obhajanja 500-letnice reformacije in skupne dogodke v zadnjih letih ter o odprtih vprašanjih oziroma izzivih. Med slednjimi je izpostavil ekumenski obrednik za pogreb in vprašanje, kako zakoncem v mešanih zakonih pomagati, da bo vsak od zakoncev ohranjal svojo vero - mnogi namreč zaspijo v veri. Vse bolj pa je potrebno tudi skupno stališče o podobi moškega in ženske, podobi družine in stališče do drugih etičnih vprašanj življenja.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...