Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež v Milanu (foto: Radio Vatikan)
Papež v Milanu

VIDEO: Papež v Milanu: Pustimo, da nas Bog 'restavrira' s svojim usmiljenjem.

Svet | 25.03.2017, 12:43 Marjana Debevec

Papež Frančišek je svoj obisk Milana, tega gospodarsko in ekonomsko močnega mesta, začel na bivanjskem obrobju in sicer v četrti z imenom bele hiše. Gre za visoke bloke, kjer so socialne razmere dokaj neurejene. Njegove prve besede ob prihodu na letališče so bile: V Milano vstopam kot duhovnik.

Kot primer naj navedemo, da mnogi ne uspejo plačevati najemnin, ostareli so pogosto osamljeni, še posebej če se pokvari dvigalo in ostanejo izolirani v višjih nadstropjih blokov.

Omenjena mestna četrt je bila več desetletij skrita očem javnosti, papež pa je želel s svojim preprostim obiskom opozoriti na te ljudi. Prebivalci so ga pričakali s pričevanji, v katerih so prostovoljci Karitas spregovorili o tem, kako družinam v stiski stojijo ob strani, nekateri učitelji v pokoju nudijo brezplačne inštrukcije za otroke, poskrbijo pa tudi za druge njihove osnovne potrebe. Medtem so prebirali odlomke iz papeževe spodbude Veselje evangelija in drugih dokumentov ter prepevali pesmi. Papež je naprej obiskal tri družine: dve italijanski, v katerih so težki bolniki, in eno maroško, ki se poskuša vključiti v italijansko družbo.

Papež nagovarja prebivalce belih hiš
Papež nagovarja prebivalce belih hiš © Radio Vatikan

Zbrane pred bloki je nato tudi nagovoril. Prebivalci belih hiš so mu podarili nedavno restavriran Marijin kip, ki je Milančanom zelo ljub.

»Pustimo, da nas Bog 'restavrira' s svojim usmiljenjem. Pustimo, da nam znova očisti srce, še posebej v tem postnem času«, je zbrane nagovoril sveti oče. Tudi Cerkev po njegovih besedah vedno znova potrebuje restavriranja, saj jo sestavljamo grešniki. Marija se nam ne približa, da bi izvajala prozelitizem, ampak da bi nas spremljala na življenjski poti. »To, da me je Marija pričakala ob prihodu v Milanu, me je spomnilo na to, kako nas je mama vedno pričakala na vratih, ko smo se vračali iz šole. Marija je namreč mati. Vedno gre naprej, da bi nas sprejela in nas počakala«, je v spontanem pozdravu dejal sveti oče.

Marijina skrb pa nas spominja tudi na skrb Cerkve, ki ne ostaja v središču in čaka, ampak hiti naproti obrobjem, tudi nekristjanom in neverujočim in prinaša Božjo ljubezen.

Ob sklepu so mu zbrani podarili tudi štolo, izdelano v podjetju, kjer delajo ljudje, ki se znova vključujejo v družbo.

Papež v Milanu
Papež v Milanu © Radio Vatikan

SREČANJE Z DUHOVNIKI IN POSVEČENIMI OSEBAMI

Papež Frančišek je nato odšel v milansko stolnico, peto največjo cerkev na svetu, kjer se je srečal s približno 4 tisoč duhovniki in posvečenimi osebami. Približno eno uro je odgovarjal na tri njihova vprašanja. Duhovnike je pozval, naj se ne bojijo izzivov, ljudem naj pomagajo razločevati. Stalnim diakonom je povedal, da niso napol duhovniki, napol laiki, ampak je njihova naloga služenje Cerkvi in ljudem. Redovnice, katerih število se zmanjšuje, pa je posvaril pred vdanostjo v usodo.

Papež v Milanu
Papež v Milanu © Radio Vatikan

Milanska nadškofija je papežu izročila posebno darilo. Obvestila ga je, da je Karitas obnovila 50 stanovanj za družine v težavah. Sveti oče je pred stolnico, pred katero se je po ocenah zbralo 100 tisoč ljudi, zmolil še Angelovo češčenje.

Papež v Milanu
Papež v Milanu © Radio Vatikan

Papež Frančišek je duhovnike pozval, naj ne izgubijo veselja do evangeliziranja. »Ne smemo se bati izzivov. Kolikokrat slišimo pritoževanje nad današnjimi časi, vendar se ni treba bati. Bika je treba zgrabiti za roge. Izzivi nam pomagajo rasti. So znamenje žive vere in skupnosti. Bolj se je treba bati vere brez izzivov,« je dejal papež in dodal, da nam izzivi pomagajo, da naša vera ni ideološka, varujejo nas pred zaprtim mišljenjem in nas odpirajo k širšemu razumevanju neke stvari. Ob tem je papež spregovoril o tem, kako nas Cerkev skozi celotno zgodovino uči in vodi h kulturi različnosti, zlasti še v današnjem večkulturnem, večverskem in večetničnem svetu. Sveti Duh je po njegovih besedah učitelj različnosti.

V drugem odgovoru je spomnil na karizmo stalnih diakonov: »Niste pol duhovniki, pol laiki – to bi pomenilo funkcionalizirati diakonat. Ste zakrament Božjega služenja bratom, Cerkvi, oltarju, revnim,« je dejal papež, ki se je z njimi pošalil, češ da imajo tudi taščo.

V odgovoru predstojnici uršulink pa je posvaril pred vdanostjo v usodo, ki je uvod v greh lenobe. »Lahko vas je malo, lahko ste v manjšini, lahko ste ostarele, ne smete pa se vdati,« je poudaril papež in posvaril tudi pred prodajanjem struktur, da bi imeli denar za stara leta. A denar, zaprt v banki, postane težek. In kam gre potem uboštvo, je vprašal papež, ki je redovne kongregacije posvaril pred iskanjem človeških varnosti in jih pozval, naj se vrnejo k svojim koreninam, naj postanejo kvas, sprožajo procese, in ne toliko zasedajo prostorov.

Papež je nato obiskal zapor San Vittore in se pri kosilu srečal s približno 100 zaporniki.

Popoldne ob 15. uri se bo v parku Monza začela sveta maša. Zadnje dejanje njegovega pastoralnega potovanje v Milano, pa bo srečanje z birmanci. Tam naj bi svetemu očetu izročili tudi načrt za izkoreninjenje revščine otrok v mestu do leta 2025.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...