Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Marjana DebevecMarjana Debevec

Hči De Gasperija: Evropa v tem trenutku hodi zelo počasi in z bolj malo upanja

| 24.03.2017, 17:41

O pomenu 60. obletnice podpisa Rimske pogodbe je za Radio Vatikan spregovorila Maria Romana De Gasperi, hči Alcida De Gasperija, enega od očetov evropskega združevanja.

"Upanje je, da bodo tudi mladi poslušali besede voditeljev, ki so se zbrali skupaj v Italiji. Ne samo zato, da bi se spominjali, ampak predvsem zato, da bi naredili načrte za Evropo, ki v tem trenutku hodi zelo počasi in z bolj malo upanja," je dejala. Prepričana je, da je pomembno dati nov zagon, novo prihodnost, ki bo pomembna, resna in konstruktivna, da ne bodo ostajale samo besede.

Po drugi svetovni vojni je Alcide De Gasperi skupaj s Schumanom in Adenauerjem postavil temelje Evrope. Tri različne osebe, ki so pripadale različnim kulturam in narodom, so našle skupno pot za dobro evropskih narodov. Kot je zatrdila De Gasperijeva, so evropske države prišle iz popolnega uničenja. Morda jih je ravno to privedlo do tega, da so rekli, da tako ne morejo več naprej. "Srečanje teh treh mož je slonelo predvsem na njihovi krščanski veri. Bilo so to trije kristjani, ki jih je v tistem trenutku uporabila Previdnost."

De Gasperijeva je povedala, da mlade danes politika ne priteguje, ker "jim nismo zmožni dati varnosti in upanja v to Evropsko unijo". Začetna želja treh "evropskih mož" je po njenih besedah bila, da bi oblikovali eno evropsko politiko, ne samo na področju ekonomije. In do tega danes še nismo prispeli.

Na vprašanje, kakšen prispevek lahko "neevropski" papež ponudi evropski politiki, je odgovorila: "Mislim, da vedrino svoje vere. Mnogim lahko pomaga bolje razumeti, da ni dovolj samo sprejeti neke ekonomske zakone, da bi bili združeni, še manj, da bi se imeli radi. Mislim, da v osnovi zakonov o enotni politiki mora biti ljubezen do drugega, ljubezen neke države do kulture druge." Ekonomske dinamike ne zadostujejo, da bi vzpostavili unijo. So kompromisi, ki so lahko pozitivni, a niso zadostni za združenost. "Treba je imeti tudi skupno upanje," je še dejala De Gasperijeva.

Vir: Radio Vatikan

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...