Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Papež pozdravlja romarje (foto: Radio Vatikan)
Papež pozdravlja romarje

Kaj naj bi papež sporočil Milanu?

Svet | 24.03.2017, 12:00 Marjana Debevec

Papež Frančišek bo jutri obiskal Milano. Srečal se bo s prebivalci obrobja mesta, posvečenimi osebami, zaporniki in mladimi; popoldne pa bo na trgu Monza daroval sveto mašo.

V Milanu je vse pripravljeno za jutrišnji obisk papeža Frančiška. »Mesto diha. Mi smo veliko za to molili, veliko pričakujemo; tisto veselje, navdušujoče pričakovanje. Kako živi mesto? Vsepovsod so plakati, kjer je smehljajoči se sveti oče. To je za nas bomba pozitivnosti, veselja, radosti, kar vedno v svojih pridigah prinaša papež Frančišek«, je povedala katehistinja v tamkajšnji slovenski skupnosti Klara Četrtič.

Župan Giuseppe Sala pa je za Radio Vatikan dejal, da je Milano danes mesto, ki se ni odpovedalo tekmovalnosti in vlaganju v ekonomijo, a je na enak način tudi solidarno mesto. Ob tem je spregovoril o priseljencih, ki predstavljajo skoraj petino prebivalstva. Po njegovih besedah so nekatere skupnosti zelo integrirane in so motor razvoja mesta. Problem pa je nastal ob zadnjem valu migrantov, saj jih 70 odstotkov prosi za status begunca, ki jim je treba najti takojšnjo nastanitev, za mlade pa tudi šolanje. »To bo izgubljena bitka, če ne bomo našli načinov, kako te migrante zaposliti. Milano vedno ponudi roko in pomaga, a na koncu je treba najti rešitve, saj integracija poteka preko dela,« je še dejal milanski župan.

Tamkajšnji nadškof kardinal Angelo Scola je poudaril, da papež prihaja v duhu svoje okrožnice Evangelij veselja. Spodbudil naj bi jih, da bi šli naprej po poti, ki jo kaže odkar je na Petrovem sedežu: »In to je: kristjan se mora kot Jezus približati ljudem tam, kjer živijo v vsakdanu. To nam želi povedati tudi papež in ljudje mu verjamejo, ker tisto, kar govori, tudi živi. To je pot evangelizacije«, je še zatrdil milanski nadškof.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...