Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Zastava na pol droga na stavbi lordske zbornice (foto: RV/AP)
Zastava na pol droga na stavbi lordske zbornice

Papež užaloščen, westminstrski nadškof: Sovraštvo ni odgovor

Svet | 23.03.2017, 16:17

Iz sveta se predvsem prek družbenih omrežij vrstijo obsodbe terorističnega napada v Londonu ter izrazi sožalja in solidarnosti. Poslala jih je tudi Slovenija. Vrh Evropske unije je poudaril zavezanost v boju proti skrajnežem. Številni voditelji držav in vlad ter predstavniki verstev zagotavljajo svojo bližino in molitev. Med njimi tudi papež Frančišek.

Svetega očeta je globoko užalostila novica o izgubljenih življenjih in številnih ranjenih v krvavem dejanju v prestolnici Otoka. Izrazil je solidarnost z vsemi, ki jih je prizadela ta tragedija. Umrle je izročil Božjemu usmiljenju, Nebeškega Očeta je prav tako prosil, naj podeli moč in mir njihovim družinam. Zatrdil je še, da je v teh trenutkih ves britanski narod v njegovih molitvah. Tako piše v sožalni brzojavki, ki jo je westminstrskemu nadškofu, kardinalu Vincentu Nicholsu poslal vatikanski državni tajnik, kardinal Pietro Parolin.

Kardinal Nichols je že kmalu po terorističnem napadu v pogovoru za BBC povedal, da je šokiran. Najprej je pomislil na vse, ki so izgubili življenje, in njihove svojce. "Molim za umrle in vse, ki za njimi globoko žalujejo." V pogovoru za Radio Vatikan je kardinal Nichols obsodil krvavo dejanje v svoji škofiji. Povedal je, da je ena od žrtev mama otrok, ki obiskujeta eno tamkajšnjih katoliških šol. Po njegovih besedah je zelo pomembno, da se Britanci v teh trenutkih spomnijo svoje vere in zakoreninjenosti lastne kulture v krščanstvu. "Vera v Boga je velika prednost. To ni problem. Ne smemo začeti razmišljati, da je ekstremizem posledica religije. To je izkrivljanje." Ob tem je kardinal Nichols poudaril, da v odzivu na krvavo dejanje ne sme biti prostora za sovraštvo. Kot je dodal, gre kljub temu pretresu življenje v Londonu naprej. Ljudje so prišli na delo, manj kot 24 ur po terorističnem napadu je za promet znova odprt Westminstrski most.

Na krvavo dejanje se je odzvala tudi Škofovska konferenca Anglije in Walesa. Prek Twitterja je sporočila, da so njene misli pri vseh, ki jih je prizadela ta tragedija.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...