Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Papež na obisku v rimski župniji (foto: Radio Vatikan)
Papež na obisku v rimski župniji

Papež v Milanu tudi z ljudmi z obrobja družbe

Svet | 22.03.2017, 18:58 Marjana Debevec

Milano se pripravlja na sobotni obisk papeža Frančiška, ki bo poleg drugih srečanj posebno pozornost posvetil dvema skupinama ljudi z obrobja družbe. Med njimi bosta najprej dve družini, ki živita na revnem obrobju mesta, srečal pa se bo tudi z romskimi, muslimanskimi in migrantskimi družinami. Sledil bo še obisk milanskega zapora.

Predstavnik milanske Karitas Giorgio Sarto je za Radio Vatikan povedal, da med ljudmi z revnih predelov mesta vlada veliko pričakovanje pred papeževim obiskom. »Gre namreč na mestno četrt, ki je bila več desetletij brez medijske pozornosti, pa tudi brez pomoči tistih, ki bi jo morali zagotoviti. Tem ljudem se skoraj zdi, kot da bi bil papež rešitelj njihovih problemov. Gotovo jim bo prinesel sporočilo upanja, pozornosti s strani raznih ustanov, da bi lahko ljudje živeli bolj dostojno življenje in ne tako kot se pogosto zgodi v teh vrstah blokov«, je še povedal predstavnik Karitas. Kot primer naj navedemo, da pokvarjena dvigala ne popravijo tudi po več tednov, kar pomeni, da so ostareli popolnoma izolirani.

Zatem pa bo sveti oče obiskal še milanski zapor, kjer zaporniki, kot sami pravijo, pričakujejo svojega prijatelja. Zaporniški kaplan don Marco Recalcati je povedal, da se na papežev obisk pripravljajo že več mesecev. Med njimi so tudi člani drugih verstev in neverujoči. Kaplan je povedal, da že v samem zaporu živijo neke vrste ekumenizem. Zgodi se, da musliman prosi duhovnika za pogovor, ali pa si medsebojno pomagajo in mu najdejo molitve v arabščini. Tudi to je torej okolje, ki bo v soboto sprejelo papeža Frančiška.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...