Ljubljana, nedelja, 22. april 2018, 08:29

Frančišek konec aprila v Egipt

Imam univerze Al Azhar, Ahmed el Tayyib, in papež Frančišek
Foto © Radio Vatikan

Papež Frančišek se bo 28. in 29. aprila mudil v Kairu, v Egiptu. Vatikan programa še ni objavil. Svetega očeta so na obisk povabili egiptovski predsednik al-Sisi, tamkajšnji katoliški škofje, patriarh koptske pravoslavne Cerkve papež Tawadros II. in veliki imam najpomembnejše sunitske univerze na svetu Al Azhar, Ahmed el-Tayyib. Nazadnje je državo obiskal papež Janez Pavel II. v jubilejnem letu 2000.

Potovanje v Egipt bo simbolično tako z vidika ekumenskih odnosov kot odnosov z islamskim svetom. Država priznava le tri vere: islam, krščanstvo in judovstvo. Približno 90 odstotkov prebivalstva je muslimanov, 9 odstotkov je koptskih kristjanov. Predsednik al-Sisi je nedavno ukinil zakonske omejitve, ki so onemogočale gradnjo novih cerkva.

Zato nekdanji koptski katoliški škof v Gizi, Antonios Aziz Mina, pravi, da se kristjani po dveh revolucijah postavljajo na noge in potrebujemo podporo celotnega sveta: »Trenutek je ugoden in dober za svobodo bogočastja in versko svobodo,« je povedal za Radio Vatikan. Po njegovih besedah se tudi dialog z islamom nadaljuje, saj je to nujnost: »V tem svetu ni mogoče živeti brez dialoga med narodi, državami in predvsem med verami … Egipt je po svoji naravi vedno predstavljal srečanje med narodi: tu se srečujejo Azija, Afrika in Evropa. Vedno je tu živela mednarodna družba, ki zbira, sprejema narode iz tega območja. Pravkar smo izšli iz obdobja, ki ga je zaznamoval ekstremizem, vendar se moramo vrniti h koreninam naše narave miroljubnega naroda, ki želi dialog in miroljubno sobivanje,« je dejal škof Mina in dodal, da tak poziv pričakujejo tudi od papeža.

Spomnimo, da je Frančišek koptskega papeža Tawadrosa leta 2013 sprejel v Vatikanu, lani je sprejel imama univerze Al Azhar.

Obisk v Egiptu bo njegovo 17. mednarodno potovanje, četrto v državo z večinskim muslimanskim prebivalstvom, po Jordaniji, Turčiji in Azerbajdžanu.


Ne spreglejte: