Ljubljana, petek, 28. april 2017, 17:54

Molitev v čast mučencev sodobnega časa

Papež Frančišek bo popoldne obiskal baziliko sv. Bartolomeja na otoku Tiberina, kjer bo počastil nove mučence. Liturgija Božje besede bo potekala na pobudo Skupnosti sv. Egidija.


Je islam pred zgodovinskim preobratom?

Papež Frančišek prihodnji petek odhaja na dvodnevni obisk v Egipt. Gre za zelo pomembno potovanje, saj se bo srečal z velikim imamom univerze Al-Azhar in govoril na mednarodni konferenci o miru. Omenjena univerza je teološki center sunitskega islama, ki mu pripada 90 odstotkov vseh muslimanov. Tam nastajajo tudi glavne usmeritve te veje islama, ki je pred velikimi izzivi – namreč, kako ponuditi odgovore na vprašanja sodobnega sveta. Mnogi strokovnjaki menijo, da islam potrebuje nekaj podobnega kot Cerkev 2. vatikanski koncil.


Kanonizacija Jacinte in Frančiška bo 13. maja

Papež Frančišek bo fatimska vidca Jacinto in Frančiška za svetnika razglasil med svojim obiskom v Fatimi, 13. maja. Datum je sporočil na današnjem rednem javnem konzistoriju za nekatere primere kanonizacij.


Papež: Krščanstvo ni ideologija, ampak milost srečanja z Jezusom

Papež Frančišek je današnjo katehezo posvetil upanju, ki izhaja iz Jezusovega vstajenja. Prav tem je namreč po njegovih besedah jedro naše vere. Krščanstvo ni ideologija, ni filozofski sistem, ampak je pot vere, ki se začne pri dogodku, za katerega nam pričujejo prvi Jezusovi učenci, je zatrdil sveti oče.


Papež za La Repubblico: Ustavimo gospode vojne!

Papež Frančišek je v intervjuju za italijanski časopis La Repubblica zatrdil, da se danes greh z vso svojo močjo odraža v uničevalnih vojnah ter različnih oblikah nasilja in trpinčenja. Svet mora ustaviti 'gospode vojne', je zatrdil sveti oče. Ceno zanje namreč vedno plačajo zadnji in nebogljeni.


Papež molil za preganjane krščanske skupnosti po svetu

Za nami je vrhunec letošnjih velikonočnih praznikov, ki je v nekaterih delih sveta minil brez miru, ob napadih, ki so zahtevali številna nedolžna življenja, predvsem v Siriji. Na tamkajšnje prebivalce in na vse ostale preganjane kristjane se je papež Frančišek spomnil pri današnji molitvi Raduj se, Kraljica.


Papežev obisk Egipta prispevek k miru v svetu?

V svetu, ki ga pretresa nasilje vseh vrst, bo še posebej pomenljivo papeževo potovanje v Egipt, kamor se bo odpravil čez slaba dva tedna. V znamenju dveh terorističnih napadov na koptske kristjane, bo potekalo pod naslovom: Papež miru v Egiptu miru. Samomorilska napada so ostro obsodili tudi egiptovski muslimanski voditelji. Več mošej pa je spontano organiziralo solidarnostne akcije za koptske kristjane.


VIDEO: Skrivnost zavrženega Kamna, ki je postal temelj!

Na Trgu svetega Petra ki ga je danes krasil pravi cvetlični vrt iz 35 tisoč cvetov, je papež Frančišek opozoril, da Kristusovo vstajenje ni praznik z veliko rožami. Ni to, je več. Je skrivnost zavrženega kamna, ki je postal temelj našega bivanja. Kristus je vstal. To pomeni to.


Ljubljanski in mariborski nadškof ob veliki noči povabila, da svoje življenje naslonimo na Gospoda

Ljubljanski nadškof Stanislav Zore, ki je tako kot koprski škof Jurij Bizjak sinoči odraslim katehumeom podelil podelili zakramente uvajanja v krščanstvo, ki so krst, obhajilo in birma, je danes slovesno somaševanje prav tako vodil v ljubljanski stolnici sv. Nikolaja. Dejal je, da dokler ne bomo doživeli in sprejeli Gospodove ljubezni, toliko časa ne bomo mogli biti prave priče Jezusovega vstajenja in življenja. Mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl pa je v Slomškovi stolnici med jutranjo sveto mašo dejal, da je vstali Gospod z nami na poteh življenja, kot znamenje upanja, kot novi človek, ki v naš svet prinaša tisto, kar najbolj potrebujemo, upanje, da bo na koncu slavilo zmago vse kar je dobro.


VIDEO: Papež pri vigiliji: Pustimo se presenetiti Kristusovi novosti

Papež Frančišek je nocoj daroval vigilijo v baziliki sv. Petra. Med mašo je podelil zakramente uvajanje enajstim katehumenom. V nagovoru pa je poudaril, da se v obrazu Marije Magdalene in druge Marije pred Jezusovim grobom odsevajo obrazi mater, ki vidijo svoje otroke pokopane pod težo korupcije, ki jemlje pravice in uničuje hrepenenja. Obenem pa je vse vernike povabil, naj se pustimo presenetiti tej novi zarji, novosti, ki jo lahko daruje samo Kristus.


Novejše novice | Starejše novice