Ljubljana, petek, 23. junij 2017, 16:00

FOTO: Na Brezjah že 49. romanje bolnikov, invalidov in ostarelih

V narodnem svetišču Marije Pomagaj na Brezjah poteka že 49. vseslovensko romanje bolnikov, invalidov in starejših. Tako kot vsako leto tretjo soboto v juniju, je tudi tokrat romanje pripravila Založba Ognjišče, somaševanje pa je vodil ljubljanski pomožni škof Franc Šuštar. V pridigi je spregovoril o Marijini ljubezni in odrešilnem zaupanju in veri v Boga.


Poslovil se je nekdanji nemški kancler Kohl, tudi prijatelj in zaveznik Slovenije

V starosti 87 let je umrl nekdanji nemški kancler Helmut Kohl, ki je odigral veliko vlogo pri združitvi svoje države in nastanku Evropske unije. Iz sveta se že vrstijo odzivi in pokloni ob smrti velikana sodobne zgodovine stare celine.


Obhajamo praznik sv. Rešnjega telesa in krvi

Obhajamo zapovedani praznik Svetega rešnjega Telesa in Krvi. Na ta dan se posebej spominjamo Jezusove navzočnosti v zakramentu evharistije, ki je središče krščanske vere. Na praznik so ponekod v navadi različne oblike t.i. telovskih procesij, s čimer verniki tudi navzven pokažejo svojo vero.


Pediatrična klinika in diagnoze, kaj naj si mislijo starši?

Dogodki na ljubljanski pediatrični kliniki znova kažejo na slabe odnose med zaposlenimi. Ministrica Milojka Kolar Celarc poziva svet kliničnega centra k ukrepanju. Predsednica zdravniške zbornice Zdenka Čebašek Travnik dodaja, da če bi uresničili priporočila izpred dveh let, bi danes imeli na kliniki urejene razmere. Strokovnjak za varnost v zdravstvu dr. Andrej Robida poudarja, da je odgovornost na plečih zdravnika, direktorja in vodstva UKC, da pa se zdravniki ne morejo kar tako seliti iz enega oddelka na drugega.


Papež: V ozadju družbenega sovraštva so pogosto osebe, ki so nesrečne, neljubljene.

Nihče ne more živeti brez ljubezni, je pri današnji splošni avdienci dejal papež. Grda oblika suženjstva, v katero lahko zapademo, pa je, da mislimo, da si je treba ljubezen zaslužiti. Morda prav dobršen del tesnobe današnjega človeka izhaja prav iz mišljenja, češ če ne bomo močni, privlačni in lepi, se nihče ne bo zmenil za nas. Številni ljudje poskušajo izstopati samo zato, da zapolnijo notranjo praznino. Frančišek je ob tem kritiziral svet, v katerem vsi skušajo iskati samo pozornost drugih, nihče pa ne bi zastonjsko ljubil druge osebe. Po papeževih besedah je to pekel. A Jezus ni umrl in vstal zase, ampak za nas. In tu je vir upanja, je dejal sveti oče.


15. junij obeležujemo Dan krivde, odpuščanja in sprave

Pred nami je Dan krivde, odpuščanja in sprave, ki ga je ob nastanku naše države predlagalo Društvo Združeni ob lipi sprave. Sicer je junij že ves mesec namenjen spominu na med in po vojni pobite. Prva slovesnost je bila v Kočevskem Rogu v soboto 3. junija, jutri bo na Ljubljanskih Žalah, v nedeljo pa bo pogrebna slovesnost žrtev izkopanih iz brezna Žiglovica. Sveto mašo bo v Dolenji vasi pri Ribnici daroval nadškof Stanislav Zore.


Prvi dan ubogih: Ne ljubimo jih samo zato, da bi si pomirili vest

V Vatikanu so dopoldne predstavili papeževo poslanico za prvi svetovni dan ubogih, ki ga bomo obhajali 19. novembra. V njej nas sveti oče vabi, da bi ponudili roko ubogim, saj ne smemo ostati nedejavni ali pa se preprosto vdati v stanje, kakršno vlada v družbi.


Juhant: Lipa sprave raste!

O Lipi sprave in Dnevu državnosti smo govorili v tokratni oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«. Vsak drugi ponedeljek v mesecu je z nami akademik in profesor dr. Janez Juhant.


AUDIO: Slovenski škofje prihodnje leto na ad limina v Vatikan

Slovenski škofje bodo med 26. februarjem in 3. marcem prihodnje leto opravili obisk ad limina v Vatikanu. Škofje so dolžni vsakih pet let oz. kakor je določeno s strani Svetega sedeža obiskati grobove apostolov Petra in Pavla ter papežu podati poročilo o stanju škofije, ki jim je zaupana. Kot nam je povedal predsednik slovenske škofovske konference, nadškof Stanislav Zore, morajo škofje za poročilo izpolniti vprašalnik, ki vsebuje kar 23 poglavij.


Merklova 17. junija v Vatikanu

Papež Frančišek bo v soboto, 17. junija, v Vatikanu sprejel nemško kanclerko Angelo Merkel. To bo njuno četrto srečanje, za nemško voditeljico pa sedmo srečanje z enim od papežev. Najverjetneje bosta govorila o Evropi, vprašanju migrantov in njihovem sprejemanju, pa tudi o najnovejšem razvoju dogodkov na mednarodnem prizorišču.


Novejše novice | Starejše novice