Ljubljana, sobota, 23. junij 2018, 04:47

Splavitev bolnih je nacizem v belih rokavicah

Papež je selektivni splav primerjal z zločini nacistov, ki so ubijali nedolžne z namenom ustvarjanja čiste rase. O tem je v soboto spregovoril članom italijanskega Foruma družinskih združenj.


VIDEO: Nadškof Zore oddal podpis proti razlastitvi šentviškega pokopališča; z zbiranjem podpisov tudi preko spleta.

Ljubljanska občina je sprožila razlastitveni postopek za pokopališče v Šentvidu, ki je v lasti Župnije Šentvid nad Ljubljano, upravlja pa ga podjetje Žale. V Četrtni skupnosti Šentvid, župniji in Društvu Blaž Potočnikova čitalnica so se postavili odločno proti razlastitvi. Zato so na minulo Vidovo nedeljo začeli zbirati podpise proti razlastitvi. Prvi dan so jih zbrali že več kot 700.


Papež: Božje kraljestvo v svetu raste na skrivnosten in presenetljiv način

Papež Frančišek je pred današnjo opoldansko molitvijo spregovoril o Božjem kraljestvu in zakonitostih njegove rasti oziroma delovanja v svetu, Pri tem se je oprl na evangelij današnje nedelje, ki prinaša dve priliki o skrivnostni rasti semena. Vernike, zbrane na Trgu sv. Petra, je povabil tudi k molitvi za preskušane prebivalce Jemna, mednarodno skupnost pa pozval, naj stori vse, da prepreči poslabšanje razmer.


FOTO in VIDEO; Jubilejno, 50. srečanje bolnikov, invalidov in ostarelih na Brezjah

Pri Mariji Pomagaj na Brezjah je danes potekalo petdeseto narodno romanje bolnikov, invalidov in starejših, ki ga pripravlja mesečnik Ognjišče. Maševal je nadškof Stanislav Zore, z njim pa so somaševali mariborski nadškof Alojzij Cvikl, koprski škof Jurij Bizjak, upokojeni nadškof Marjan Turnšek ter več deset duhovnikov. Praznovanje, predvsem pa molitev s sveto mašo, sta v eno občestvo povezala vse, ki so prišli v naše narodno svetišče, tiste, ki so slovesnost spremljali prek valov radia Ognjišče, pa tudi množico tistih, ki so v polstoletni zgodovini srečanj prihajali na Brezje in so že v večnosti. Po besedah generalnega tajnika slovenske Karitas Cveta Uršiča, se je pri Mariji Pomagaj za to priložnost v teh letih zbralo nad tristo tisoč romarjev, danes nekaj nad štiri tisoč petsto.


Na srečanje s papežem v Ženevi tudi kristjani iz Severne Koreje

Papež Frančišek bo v četrtek obiskal sedež Svetovnega sveta cerkva v Ženevi. Srečanja se bo udeležila tudi delegacija iz Severne Koreje. Osrednja tema pogovorov bo namreč mir in edinost med kristjani različnih cerkva.


Juhant ob Lipi sprave: Volja mora biti vsestranska

Zaznamujemo Dan krivde, odpuščanja in sprave, ki ga je ob nastanku samostojne države predlagalo Društvo Združeni ob lipi sprave. Slednje je včeraj na ljubljanskih Žalah pripravilo že tradicionalno žalno slovesnost za žrtve vojne in revolucije. Zbrane sta nagovorila predsednik društva Janez Juhant in predsednik republike Borut Pahor, ki je k Lipi sprave položil venec.


Je uzakonitev splava v Argentini zahteval Mednarodni denarni sklad?

Spodnji dom argentinskega parlamenta je včeraj s tesno večino potrdil zakon o splavu. Za je glasovalo 129 poslancev, proti pa 125. O zakonu mora odločati še senat. Škofje so v izjavi zapisali, da jih je odločitev parlamenta ’ranila kot Argentince’. Poudarili so, da se ne bodo predali v svojem prizadevanju za zaščito življenja matere in nerojenega otroka. Na Irskem, kjer so volivci na referendumu 25. maja podprli uzakonitev splava, so škofje napovedali, da bodo ustanovili Odbor za življenje.


Fobija pred ubogimi

Vatikan je včeraj objavil papeževo poslanico za 2. dan ubogih, ki ga bomo obhajali 18. novembra. Na ta dan bo Frančišek zanje daroval mašo v vatikanski baziliki, na kosilu pa bo v dvorani Pavla VI. gostil 3 tisoč ubogih različne narodnosti in vere.


Kmalu nova apostolska konstitucija?

Kardinali, ki papežu svetujejo pri reformi rimske kurije so v preteklih treh dneh pripravili osnutek nove apostolske konstitucije, ki ima delovni naslov: Oznanjajte evangelij. Obenem pa so predstavili tudi nekatere korake na področju finančne reforme Svetega sedeža.


Papež mladim: bodite lačni pristnega življenja, sovražnik je povprečnost

Papež Frančišek je pri današnji splošni avdienci začel nov niz katehez o desetih Božjih zapovedih. Ob tem je mladim dejal, naj bodo lačni pristnega življenja in jih pozval, naj se ne zadovoljijo s povprečnostjo.


Novejše novice | Starejše novice